Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει το δικαίωμα γάμου και τεκνοθεσίας μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.
Συγκεκριμένα, το ζευγάρι θα μπορεί να υιοθετήσει ένα παιδί που διαμένει σε δομή ενώ το παιδί του βιολογικού γονέα θα μπορεί να αναγνωριστεί από τον ή τη σύζυγό του.
Ωστόσο, το νομοσχέδιο δε θα επιτρέπει το δικαίωμα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μέσω παρένθετης μητέρας στα ζευγάρια ανδρών.
«Είναι άδικο»
«Είναι άδικο, έχουμε ανεχθεί πάρα πολλά χρόνια μια κατάσταση», λέει, μιλώντας στο MEGA, η δικηγόρος και μέλος της εθνικής επιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου, Κατερίνα Τρίμμη.
«Το μόνο σίγουρο είναι ότι εφόσον μπαίνουμε σε μια διαδικασία νομοθέτησης, καλό θα είναι να την κάνουμε συμπεριληπτικά χωρίς να αφήνουμε κάποιο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας απ’ έξω».
Η ίδια, αναφερόμενη στο νομοσχέδιο που θα έρθει, λέει:
«Είμαστε σε ένα καθεστώς αμφιβολίας, είναι μια διαδικασία που έχει κρατήσει πάρα πολλούς μήνες. Σέρνεται το θέμα, προσπαθούμε οι νομικοί να καταλάβουμε πώς θα υλοποιηθεί. (…) Είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχει εθνική στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων και αυτή υλοποιείται. (…) Καλό θα είναι να μην αφήνεται κανένας απ’ έξω.
»(…) Καταλαβαίνω τα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας που δεν έχουν εξοικείωση ή δεν τους αφορά το ζήτημα, (…) αλλά εφόσον δεν έχουμε εκφράσει την άποψή μας για άλλο νομοθέτημα που αφορά δικαιώματα, δεν καταλαβαίνω γιατί στο συγκεκριμένο νομοθέτημα πρέπει να έχουμε όλοι άποψη».
Σχετικά με την απαγόρευση που φαίνεται πως θα έχει το νομοσχέδιο για απόκτηση τέκνου σε ζευγάρι ανδρών με παρένθετη μητέρα, η κα Τρίμμη λέει, μεταξύ άλλων:
«Οι ίδιοι ομόφυλοι άντρες μπορούν να εισφέρουν το γενετικό τους υλικό για να αποκτήσουν κάποιοι άλλοι παιδί. Είναι ικανοί για να μεγαλώσουν τα παιδιά σε υιοθεσία αλλά όχι τα δικά τους;».
Πηγή