Πηγές του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν σίγουρο ότι θα καταγραφεί από τον Μάρτιο και τους επόμενους μήνες καθίζηση των δημοσίων εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών.
Οι αρνητικές επιπτώσεις του κορωνοϊού δημιουργούν έντονες ανησυχίες για την πορεία των εσόδων, καθώς σε καθημερινή βάση δεκάδες επιχειρήσεις αναστέλλουν τη λειτουργία τους, ενώ η κατανάλωση φαίνεται να συρρικνώνεται σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.
Είναι σίγουρο, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ότι θα καταγραφεί από τον Μάρτιο και τους επόμενους μήνες καθίζηση των δημοσίων εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών, εξέλιξη που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να τροποποιήσει σειρά αποφάσεων για φοροελαφρύνσεις που είχαν προαναγγελθεί, ακόμα και για αυτές που έχουν ψηφισθεί, ή να τις καθυστερήσει.
Κατά πάσα πιθανότητα η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το δεύτερο εξάμηνο του έτους μετατίθεται για το 2021, ενδεχομένως τον Ιανουάριο, ενώ αλλαγές αναμένονται και σε σειρά άλλων μέτρων όπως για παράδειγμα η υποχρέωση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων ίσες με το 30% του εισοδήματος. Ενδεχομένως για τον Σεπτέμβριο να μετατεθούν οι αυξήσεις στους συνταξιούχους από τον νόμο Βρούτση σε κύριες και επικουρικές με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.
Το Taxis
Δεν είναι όμως μόνο οι ψηφισθέντες νόμοι και εξαγγελίες που απαιτούν αναδιοργάνωση. Είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή εάν μπορεί να ανοίξει το σύστημα Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αλλά το κυριότερο ουδείς μπορεί να γνωρίζει το πότε θα κλείσει. Παράγων του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι στην παρούσα φάση το ζητούμενο δεν είναι το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων και αν θα ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα στα τέλη Μαρτίου, αλλά το πότε θα υποβληθούν οι δηλώσεις, πότε θα κλείσει τα σύστημα και κυρίως πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου από τους φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι από κάθε δόση το ελληνικό Δημόσιο βάζει στα ταμεία ποσά άνω του ενός δισ. ευρώ.
Το ενδεχόμενο να χαθεί η πρώτη δόση είναι ορατό και δεν αποκλείεται να φθάσουμε στον Σεπτέμβριο για να καταβληθεί από τους φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις η πρώτη δόση του φόρου. Αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξει και ο προγραμματισμός για τον ΕΝΦΙΑ ο οποίος εκκαθαρίζεται ένα μήνα μετά το τέλος της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Είναι εξαιρετικά πιθανό και στον ΕΝΦΙΑ η πρώτη δόση να καταβληθεί τον Οκτώβριο.
Λιγότερο προσωπικό
Και όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι ο ιός δεν θα αντέξει τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να ληφθούν μέτρα τα οποία ξεφεύγουν από την ομπρέλα της ελληνικής κυβέρνησης. Πάντως, η ΑΑΔΕ αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές ως προς τον τρόπο λειτουργίας.
Λιγότερο προσωπικό στην κεντρική διοίκηση αλλά και στις εφορίες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να διαπιστωθεί εάν η ΑΑΔΕ μπορεί να εξυπηρετήσει βασικές λειτουργίες, ενώ είναι προφανές ότι θα προχωρήσει σε αναδιοργάνωση των στόχων της. Οι έλεγχοι περιορίζονται και μόνο όταν υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις είτε για μεγάλη φοροδιαφυγή είτε για να προλάβει κινδύνους που επηρεάζουν το κοινωνικό σύνολο θα παρεμβαίνει.
Ωστόσο, στο τραπέζι έχουν πέσει νέες ιδέες για νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους φορολογουμένους. Η ανάγκη της τηλεργασίας οδηγεί την ΑΑΔΕ στην εξυπηρέτηση επιχειρήσεων και φορολογούμενων κι ο στόχος πλέον είναι υπηρεσίες που ήταν απαραίτητη η φυσική παρουσία στις εφορίες να γίνονται ηλεκτρονικά.
Αλλαγές αναμένονται και στις προθεσμίες υποβολής διαφόρων άλλων φορολογικών υποχρεώσεων και καταβολής των φόρων. Με κλειστές επιχειρήσεις, αλλά και λογιστικά γραφεία να αναστέλλουν επίσης τις επαφές με τους πελάτες τους, είναι εξαιρετικά δύσκολο ακόμα και να συγκεντρωθούν τα τιμολόγια που εξέδωσε μία επιχείρηση –σημειώνει φοροτεχνικός– για να υπολογιστεί ο ΦΠΑ, να καταβληθεί ο ΦΜΥ και άλλες υποχρεώσεις.
Το επόμενο βήμα είναι η αλλαγή των προθεσμιών για όλα τα φορολογικά αντικείμενα. Τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν και σε αλλαγές στον προϋπολογισμό καθώς η εικόνα των εσόδων θα μεταβληθεί σημαντικά.