Τα ρούχα, τα κινητά τηλέφωνα, τα έπιπλα και άλλα προϊόντα θα πρέπει να γίνουν πιο ανθεκτικά και εύκολα στην επισκευή και την ανακύκλωση σύμφωνα με νέους κανόνες βιωσιμότητας που πρότεινε την Τετάρτη η Κομισιόν.

Η υπερκατανάλωση προϊόντων με βραχεία διάρκεια ζωής ασκεί πιέσεις στο περιβάλλον και διογκώνει την παραγωγή σκουπιδιών, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 70% σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2050, αναφέρει το Reuters.

Η Επιτροπή επιχειρεί τώρα να περιορίσει το πρόβλημα με κανόνες που θα απαιτούσαν να συμμορφώνονται τα προϊόντα με προδιαγραφές για την κυκλική οικονομία, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να έχουν υψηλότερη αντοχή, να περιέχουν ανακυκλωμένα υλικά, να μπορούν να επαναχρησιμοποιθούν, να επισκευαστούν ή να ανακυκλωθούν.

Κατηγορίες προϊόντων για τις οποίες προτείνεται να καθοριστούν κανόνες είναι τα υφάσματα, τα έπιπλα, τα ελαστικά οχημάτων, τα χρώματα και ο χάλυβας.

«Με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε τους εαυτούς μας και το περιβάλλον. Χτίζουμε αντοχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και εξοικονομούμε χρήματα» δήλωσε ο επίτροπος Περιβάλλοντος Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους.

Η στρατηγική για τα «βιώσιμα υφάσματα» καλύπτει όλα τα στάδια παραγωγής, από τον σχεδιασμό μέχρι την παραγωγή και την ανακύκλωση. Οι κατασκευαστές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους είναι φιλικά στο περιβάλλον και ανθεκτικά στη χρήση και θα είναι υπεύθυνοι για την τύχη των υφασμάτων στο τέλος της διάρκειας ζωής τους.

Παράλληλα, οι καταναλωτές θα έχουν στη διάθεσή τους περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορούν να επισκευάζουν ή να ανακυκλώνουν τα παλιά ρούχα.

Μέχρι σήμερα, λιγότερο από το 1% των παλιών ρούχων ανακυκλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, με την υπόλοιπη ποσότητα να καταλήγει σε χωματερές ή μονάδες καύσης,

«Η Κομισιόν θέλει να βάλει τέλος στη γρήγορη μόδα εισάγοντας κανόνες για τη χρήση υφασμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά» δήλωσε στο BBC η Ιόνα Ποπέσου της περιβαλλοντικής οργάνωσης Environmental Coalition on Standards. Η πρόταση της Επιτροπής, εξήγησε, ενθαρρύνει την παραγωγή ρούχων που διαρκούν καιρό αντί να φοριούνται ελάχιστες φορές πριν καταλήξουν στα σκουπίδια.

Σύμφωνα με το BBC, για να παραχθεί η γκαρνταρόμπα του μέσου ευρωπαίου πολίτη απαιτούνται 9 κυβικά μέτρα νερού, 400 τετραγωνικά μέτρα γης και 391 κιλά πρώτων υλών, ενώ η εκπομπή άνθρακα φτάνει τα 270 κιλά.

Κανόνες βιωσιμότητας ισχύουν ήδη για τις λευκές ηλεκτρικές συσκευές, οι οποίες φέρουν ειδική σήμανση για την κατανάλωση ενέργειας. Σύμφωνα με την Επιτροπή, το μέτρο αυτό εξοικονόμησε 120 δισεκατομμύρια ευρώ σε κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το 2021, κάτι που μετρίασε την ενεργειακή κρίση.

Η πρόταση της επιτροπής είναι πάντως πιθανό να συναντήσει την αντίσταση της βιομηχανίας.

Οι τελικοί κανόνες θα διαμορφωθούν από την Κομισιόν τα επόμενα χρόνια, δήλωσε στο Reuters η Τζόουν Μαρκ Σάιμον της οργάνωσης Zero Waste Europe, η οποία εκτίμησε ότι η πρόταση «θα έχει δυνητικά μεγάλες συνέπειες».


Πηγή