Το σχέδιο του ΣΕΤΕ στοχεύει να δώσει χρόνο στους πελάτες ώστε να σταματήσουν οι ακυρώσεις κρατήσεων.

Σήμα ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να πάρει επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες του κορωνοϊού στην οικονομία της, εξέπεμψε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Ανοίγοντας παράθυρο για προσωρινή απόκλιση από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες, υπό προϋποθέσεις, ο κ. Σεντένο ανέφερε ότι το σύμφωνο σταθερότητας παρέχει περιθώρια ευελιξίας σε περιπτώσεις τέτοιων «ασυνήθιστων γεγονότων, εκτός του ελέγχου των κυβερνήσεων».

Ωστόσο, στην έκτακτη, διευρυμένη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, το όλο θέμα παραπέμφθηκε για επανεκτίμηση στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου.

Στην ουσία, εφόσον ληφθούν σχετικές αποφάσεις, η Ελλάδα και οι άλλες χώρες θα έχουν, πιθανώς, έναν πρόσθετο «δημοσιονομικό χώρο» προκειμένου να πραγματοποιήσουν δαπάνες για αντιμετώπιση υγειονομικών αναγκών, αλλά και για στήριξη επιχειρήσεων που πλήττονται, υπό την προϋπόθεση ότι συνδέονται αυστηρά με τις επιπτώσεις του ιού και δεν τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα. Πηγές του οικονομικού επιτελείου διεμήνυαν χθες ότι η Ελλάδα είναι υπέρ μιας ενεργητικής στάσης της Ευρώπης στο θέμα αυτό, αλλά με βάση τους υφιστάμενους κανόνες και στο πλαίσιο κοινών ευρωπαϊκών δράσεων. Δεν θέλει, δηλαδή, να διακινδυνεύσει σχόλια ή κριτική για πιθανή παραβίαση των υποχρεώσεών της. Πάντως, ο κ. Σεντένο έκανε χθες αναφορά σε αιτήματα κρατών-μελών, τα οποία θα αξιολογήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εφαρμόσει τους κανόνες «ευελιξίας» του συμφώνου.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει σήμερα το Euroworking Group, που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 16ης Μαρτίου. Στη χθεσινή συνεδρίαση, περίπου οι μισές χώρες, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν τοποθετήθηκαν καθόλου, ενώ ορισμένες ανέφεραν ότι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή οικονομία περιγράφονται με ανησυχητικό τρόπο σε ενημερωτικό σημείωμα που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, το οποίο διέρρευσε στο πρακτορείο Bloomberg. Σύμφωνα με το έγγραφο, η εξάπλωση του ιού θα μπορούσε να βυθίσει τόσο τη Γαλλία όσο και την Ιταλία σε ύφεση, ενώ ένα παρατεταμένο ξέσπασμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο αγορών υπό κατάρρευση. «Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας ενδεχομένως εξαιτίας της απώλειας ρευστότητας σε εταιρείες που υποχρεούνται να σταματήσουν την παραγωγή, η οποία θα ενισχυθεί και θα εξαπλωθεί μέσω των χρηματαγορών», σημειώνεται.

Στο σημείωμα επισημαίνεται επίσης η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και η αύξηση του spread με τους γερμανικούς τίτλους.

«Παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση και επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να τεθεί υπό έλεγχο η ασθένεια, να υπάρξει η παροχή των αναγκαίων υγειονομικών υπηρεσιών και των συστημάτων πολιτικής προστασίας προς υποστήριξη του πληθυσμού στις πιο έντονα πληγείσες περιοχές και για να θωρακίσουμε τις οικονομίες μας από περαιτέρω ζημίες», διαβεβαίωσε ο κ. Σεντένο.

Με δεδομένο τον πιθανό αντίκτυπο του ιού στο ΑΕΠ και στην παραγωγική αλυσίδα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εurogroup, «θα συντονίσουμε τις αντιδράσεις μας και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα πολιτικής» για να αποτρέψουμε την πραγματοποίηση των πιο αρνητικών σεναρίων. Αυτό, υπογράμμισε, «περιλαμβάνει και δημοσιονομικά μέτρα».

Το πλαίσιο κανόνων της Ευρωζώνης «παρέχει ευελιξία για τη διαχείριση “ασυνήθιστων γεγονότων, πέρα από τον έλεγχο των κυβερνήσεων”», είπε ο κ. Σεντένο. Είναι στο χέρι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «να εφαρμόσει αυτούς τους κανόνες και να κρίνει τα αιτήματα των κρατών-μελών», πρόσθεσε. Ο συγκεκριμένος κανόνας περί «ασυνήθιστων γεγονότων», πάντως, όπως ανέφερε, «επιτρέπει την προσωρινή απόκλιση από την πορεία προσαρμογής, διατηρώντας ωστόσο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα».

kathimerini.gr