Ανώτατοι αξιωματούχοι του Π.Ο.Υ. αντέκρουσαν τις δηλώσεις γιατρών στην Ιταλία, που μιλούσαν για αποδυνάμωση του ιού. Έκκληση να μην δημιουργείται σύγχυση στο κοινό.
Ο κορονοϊός Covid-19 δεν έχει αποδυναμωθεί, όπως ισχυρίστηκαν ορισμένοι γιατροί στην Ιταλία. Διατηρεί την ίδια μεταδοτικότητα και επικινδυνότητα που είχε κατά την έναρξη της πανδημίας, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε έπειτα από τον παγκόσμιο σάλο που ξέσπασε όταν ο Dr Alberto Zangrilo, διευθυντής του Νοσοκομείου San Raffaele στο Μιλάνο, και μερικοί άλλοι συνάδελφοί του δήλωσαν πως «ο κορωνοϊός πρακτικά δεν υφίσταται πλέον στην Ιταλία».
Πρόσθεσαν, δε, ότι τα δείγματα που λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ένα ιϊκό φορτίο «απειροελάχιστο» σε σύγκριση με πριν από 1-2 μήνες. Από τα δεδομένα αυτά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «ο κορωνοϊός Covid-19 έχει πια αποδυναμωθεί».
Ωστόσο από την πρώτη στιγμή οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις από άλλους γιατρούς στην Ιταλία. Ακολούθησαν αντιδράσεις από γιατρούς σε άλλες χώρες. Και τελικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέλαβε να παρουσιάσει τι ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να μολύνει τον κόσμο με τον ίδιο ρυθμό που είχε κατά την έναρξη της πανδημίας», δήλωσε η επιδημιολόγος Dr Maria van Kerkhove, επικεφαλής της Μονάδας Αναδυόμενων Ασθενειών & Ζωονόσων του Π.Ο.Υ. Επιπλέον, το ίδιο ποσοστό φορέων (περίπου 20%) εκδηλώνουν σοβαρή νόσο εξαιτίας του.
«Η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού δεν έχει αλλάξει. Η σοβαρότητα του κορωνοϊού δεν έχει αλλάξει», τόνισε.
Τι ισχύει για τις μεταλλάξεις
Δεν ισχύει, όμως, ούτε η άποψη ότι η ισχύς που έχει ο κορωνοϊός σήμερα είναι πολύ μικρότερη απ’ ό,τι πριν από 2 μήνες. Και αυτό, διότι δεν έχει υποστεί μεταλλάξεις τέτοιες που να συνηγορούν για κάτι τέτοιο.
«Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στις δηλώσεις μας», είπε ο Dr Michael Ryan, εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Επειγουσών Καταστάσεων Υγείας του Π.Ο.Υ. «Δεν πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση ότι ξαφνικά ο κορωνοϊός αποφάσισε (!) να γίνει λιγότερο παθογόνος. Παραμένει ένας θανατηφόρος ιός».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως όπως όλοι οι ιοί, έτσι και ο νέος κορωνοϊός μεταλλάσσεται με το πέρασμα του χρόνου. Οι αδιόρατες αλλαγές, όμως, που υφίσταται το γενετικό υλικό, δεν επηρεάζουν απαραιτήτως την βιολογική του συμπεριφορά. Τουναντίον, όλες οι έως τώρα γενετικές μελέτες συγκλίνουν πως παραμένει εξίσου μεταδοτικός και σοβαρός όπως στις αρχές της πανδημίας.
Τι μπορεί να συνέβη στην Ιταλία
Αν όμως ισχύουν όλ’ αυτά, πού θα μπορούσαν να οφείλονται οι αλλαγές που παρατήρησαν οι γιατροί στην Ιταλία; Η απάντηση πιθανώς κρύβεται στα μέτρα προστασίας που έλαβαν οι πολίτες της χώρας, απαντά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
«Οι παρατηρούμενες διαφορές μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με τον κορωνοϊό καθ’ εαυτό», είπε ο Dr Ryan. «Από τη στιγμή που εμείς, ως κοινωνία, τηρούμε με επιτυχία τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, μειώνεται ο αριθμός, η ένταση και η συχνότητα έκθεσης στον ιό. Επομένως, ο κορωνοϊός μολύνει λιγότερους ανθρώπους και φαινομενικά είναι πιο αδύναμος. Στην πραγματικότητα όμως έχει απλώς λιγότερες ευκαιρίες να διασπαρεί».
Επιπλέον, το ιϊκό φορτίο στα δείγματα μπορεί να είναι μικρότερο επειδή πλέον προστατεύονται καλύτερα οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Έτσι, τα άτομα που μολύνονται είναι νεότερα και πιο υγιή, με αποτέλεσμα να μην αρρωσταίνουν βαριά. Έχει βρεθεί όμως πως όσοι αναπτύσσουν ήπια αναπνευστική λοίμωξη λόγω κορωνοϊού συχνά έχουν χαμηλότερο ιϊκό φορτίο απ’ ό,τι τα βαριά περιστατικά.
Τέλος, τα μέτρα που μειώνουν την διασπορά του ιού, εμμέσως μειώνουν την ικανότητά του να προκαλεί σοβαρή νόσο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κορωνοϊός αποδυναμώνεται, διευκρίνισε η Dr Van Kerkhove. Σημαίνει απλώς πως εμείς τον ελέγχουμε καλύτερα.