Εκτός ο Σλούκας, εκτός ο Φαλ, στον πάγκο ο Ντόρσεϊ που έχασε τη συγκέντρωσή του αλλά ο Μπαρτζώκας βρήκε τις λύσεις μέσα από την άμυνα και τα ορμητικά drive του ΜακΚίσικ. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Ολυμπιακός ολοκλήρωσε την Regular Season στην Euroleague που ήταν η καλύτερη σε ποσοστό επιτυχίας στα τελευταία έξι χρόνια ενώ είχε ήδη φωνάξει τη μεγάλη του επιστροφή.

Με 19 νίκες που είναι 20 στην ουσία αφού ο Ολυμπιακός είχε νικήσει και την Ούνικς Καζάν εκτός έδρας (ενώ είχε στην έδρα του και τις τρεις ρωσικές ομάδες κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα θα ήταν ακόμα πιο ψηλά) πιστοποίησε αυτό που πολλοί λέγαμε από την αρχή. Με τον τρόπο που αγωνίζεται έχει προοπτική για να φτάσει ψηλά. Τότε δε μπορούσαμε να αποκρυπτογραφήσουμε «πόσο ψηλά» αλλά φαινόταν ξεκάθαρα ότι υπήρχαν δυνατότητες.

Πλέον ο Ολυμπιακός είναι σίγουρα τρίτος, είχε εξασφαλισμένο το πλεονέκτημα έδρας, μπορεί να είναι και δεύτερος, περιμένει να μάθει τον αντίπαλό του αλλά αυτά τα πράγματα δεν είναι τα σημαντικότερα. Θα γίνουν όταν έρθει η ώρα.

Αυτή τη στιγμή ο τρόπος με τον οποίο αγωνίζονται οι Πειραιώτες πείθει ότι μπορούν να φτάσουν στο Βελιγράδι και στο φάιναλ φορ. Διότι πάντα ανακαλύπτουν τις λύσεις, ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις ώστε να ανταπεξέρχονται.

Ποιος θα περίμενε, αλήθεια, ότι ο Ολυμπιακός θα κατάφερνε να νικήσει την Μπαρτσελόνα έχοντας εκτός μάχης τους Σλούκα και Φαλ αλλά και τον πρώτο του σκόρερ, Τάιλερ Ντόρσεϊ στον πάγκο για το μεγαλύτερο μέρος του δευτέρου ημιχρόνου όταν έγινε η ανατροπή; Κι επίσης με σχεδόν τα μισά ριμπάουντ από τους Καταλανούς;

Ο Ντόρσεϊ, παγιδευμένος στην προσαρμοσμένη άμυνα της Μπαρτσελόνα έχασε το μυαλό και τη συγκέντρωσή του. Κι όταν έχασε και τέσσερις συνεχόμενες βολές, πήρε το δρόμο για τον πάγκο με 4’42” για το τέλος της 3ης περιόδου. Ο Ολυμπιακός ήταν πίσω στο σκορ (40-47)

Παρεμπιπτόντως στους αγώνες με την Μονακό και την Μπαρτσελόνα έχει συνολικά 3/10 βολές. Σε αυτά τα δύο ματς έχει χάσει τις 7 από τις 17 συνολικά άστοχες βολές του σε 31 παρουσίες στη φετινή Euroleague.

Η άμυνα των Πειραιωτών είχε ήδη αρχίσει να γίνεται πιεστική και να εγκλωβίζει την Μπαρτσελόνα. Ο Σακίελ ΜακΚίσικ ανέλαβε να αλλάξει το ρυθμό και στην επίθεση. Η ορμή του Αμερικανού δε μπορούσε να περιοριστεί από τους Καταλανούς, ο Σακ είχε ψυχολογία στα ουράνια και ο Ολυμπιακός απέκτησε πλέον τον απόλυτο έλεγχο.

Η Μπαρτσελόνα περιορίστηκε στους 8 πόντους (3/14 σουτ και 7 λάθη στην τρίτη περίοδο) και στους 26 πόντους σε όλο το δεύτερο ημίχρονο (11/30 σουτ με 1/12 τρίποντα και 12 λάθη). Ο Ολυμπιακός πέτυχε 40 πόντους στο δεύτερο μέρος με 13/21 σουτ (9/13 δίποντα και 4/8 τρίποντα) και φανταστείτε που θα είχε πάει το παιχνίδι αν δεν υπήρχε η αστοχία στις βολές: Είχαν 3/12 στην τρίτη περίοδο αλλά ευτυχώς 7/8 στην τέταρτη.

Ο Παπανικολάου, ο Λούντζης ο Γουόκαπ και το «σκυλί» Μάρτιν μαζί με τον ΜακΚίσικ φυσικά έδωσαν απίστευτες μάχες στην άμυνα. Η κατάσταση στα ριμπάουντ κάπως βελτιώθηκε καθώς ο Ολυμπιακός είχε 12 λιγότερα στο πρώτο μέρος αλλά μόλις τρία λιγότερα στην επανάληψη.

Όσο για το άλλο εκπληκτικό αριθμητικό στοιχείο; Η Μπαρτσελόνα έπιασε συνολικό βαθμό αξιολόγησης 15 σε όλο το δεύτερο ημίχρονο ενώ είχε -1 στην τρίτη περίοδο. Παρεμπιπτόντως είχε από 24 (σύνολο 48) στην πρώτη και τη δεύτερη περίοδο. Τα 19 λάθη των Καταλανών είναι ενδεικτικά στο πως άλλαξε ο Ολυμπιακός όλη τη μορφή του αγώνα μέσα από την εκπληκτική του άμυνα: Όλοι έβαζαν το κορμί τους δυνατά στις φάσεις, διεκδικούσαν όλες τις μπάλες, άπλωναν τα χέρια τους.

Με τέτοια νοοτροπία μάλλον ο αντίπαλος που θα διασταυρωθεί με τον Ολυμπιακό θα πρέπει να έχει μεγαλύτερο πρόβλημα. Παρά ο Ολυμπιακός σχετικά με ποιος θα του τύχει.


Πηγή