Πληθαίνουν οι οιωνοί για νέο «χτύπημα» σε εισοδήματα και οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Μετά το ρεκόρ 25ετίας τον Ιανουάριο (6,2%) η ΕΛΣΤΑΤ σήμερα εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει νέες αυξήσεις. Ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου ενδέχεται να αγγίξει ακόμα και το 7%.
Αυτό σημαίνει πως και με τη βούλα της στατιστικής αρχής άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Ιδιαιτέρως μετά την ουκρανική εισβολή οι ανοδικές τάσεις του πληθωρισμού πρόκειται να συνεχιστούν τους επόμενους μήνες, ο οποίος άρχισε να καταγράφει θετικό ρυθμό από τον περασμένο Ιούνιο και κλιμακώθηκε από το φθινόπωρο (3,4% τον Οκτώβριο, 4,8% τον Νοέμβριο και 5,1% τον Δεκέμβριο, 6,2% τον Ιανουάριο).
Οι αυξήσεις, ειδικά στην ενέργεια, είναι σοκαριστικές. Για παράδειγμα, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει πλέον τα 2 ευρώ ανά λίτρο. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ξεπερνά το 1,5 ευρώ το λίτρο. Πρόκειται για αύξηση πάνω από 40% στην απλή αμόλυβδη από τις αρχές του έτους και για αύξηση 75% στο πετρέλαιο θέρμανσης σε σύγκριση με πέρσι. Λόγω των ανησυχιών για ενδεχόμενα προβλήματα στις εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που παρέχει το 40% του αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη, η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF, έφτασε σε νέο ρεκόρ, στα 345 ευρώ η μεγαβατώρα.
Εδραίωση ακρίβειας
Είναι σίγουρο πως η ακρίβεια έχει εδραιωθεί στην ελληνική καθημερινότητα και δυσχεραίνει τη θέση κυρίως των ευάλωτων πολιτών και φυσικά των ανέργων. Οι αυξήσεις ανησυχούν τα νοικοκυριά, δεδομένου ότι οι μισθοί έχουν μείνει καθηλωμένοι τα τελευταία χρόνια και τα έξοδα αυξάνονται. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για τις αποδοχές των μισθωτών, οι οποίοι καλούνται με ήδη συρρικνωμένους μισθούς- και υψηλές εισφορές – φόρους -να πληρώσουν ένα έξτρα δυσβάσταχτο κόστος. Ειδικότερα, ένας στους δύο εργαζόμενους λαμβάνει μισθό χαμηλότερο των 800 ευρώ και ένας στους πέντε κάτω των 500 ευρώ.
Η κατάρρευση των μισθών που συντελέσθηκε την τελευταία δεκαετία απεικονίζεται στον πίνακα των στοιχείων της ΕΡΓΑΝΗ, του ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ. Το 47,05% των εργαζομένων αμείβεται με 800 ευρώ μεικτά, ενώ το 18,26% λαμβάνει αμοιβές κάτω των 500 ευρώ. Το 56% των μισθωτών αμείβονται με ποσά κάτω των 900 ευρώ (μεικτά) και το 63,6% με αμοιβές κάτω των 1.000 ευρώ μηνιαίως.
Σύμφωνα με τα στοιχεία η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων απασχολείται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Από τις 291.808 επιχειρήσεις, το 88,3% απασχολεί από έναν έως δέκα εργαζομένους, ενώ από 11 έως 50 εργαζομένους απασχολεί το 10% των επιχειρήσεων.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιανουάριο είναι καταιγιστικά και μάλιστα αυτά αποτυπώνουν την ακρίβεια πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Στο +154,8% η τιμή του φυσικού αερίου
«Πρωταθλήτρια» των αυξήσεων ήταν και πάλι η τιμή στο φυσικό αέριο, η οποία εκτοξεύτηκε κατά 154,8%. Ακολούθησε το ρεύμα με 56,7%, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 36% και τα καύσιμα-λιπαντικά με αύξηση 21,6%. Στα τρόφιμα η κατηγορία αρνί-κατσίκι αυξήθηκε κατά 17,6%, τα νωπά λαχανικά κατά 14,4 το ελαιόλαδο κατά 15,4%, άλλα βρώσιμα έλαια κατά 17,3%, οι πατάτες κατά 12,3% και τα νωπά φρούτα κατά 8,4%. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο η μέση τιμή στις πατάτες έχει αυξηθεί σε ποσοστό 47%, στα μακαρόνια 23%, στο ελαιόλαδο πάνω από 10%, στο φρέσκο γάλα και στα τυροκομικά 8%, στα αλλαντικά 5% και στα απορρυπαντικά 4%, σε επίπεδο τιμής πώλησης στα σούπερ μάρκετ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία προκύπτουν από το e-katanalotis.gov.gr.
Τα είδη διατροφής αποτελούν το 35,9% των συνολικών μηνιαίων δαπανών των φτωχότερων νοικοκυριών, με βάση τα στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με τις ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα τροφίμων να γίνονται δυσβάσταχτες.
Το βάρος ήταν μεγάλο και προ ενεργειακής κρίσης και αφορά τους φόρους. Σύμφωνα με τα στοιχεία (ΚΕΦιΜ) δείχνουν ότι ο μέσος Έλληνας εργάζεται 75 ημέρες για να πληρώσει τους έμμεσους φόρους, 60 ημέρες για τις ασφαλιστικές εισφορές, 43 ημέρες για τους άμεσους φόρους και 1 ημέρα για τους φόρους κεφαλαίου. Σύμφωνα δε με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης αξίας θα φτάσουν τα 18,75 δισ. ευρώ έναντι 17,18 δισ. Ευρώ φέτος σημειώνοντας αύξηση 1,58 δις. ευρώ. Όταν συντάχθηκε ο προϋπολογισμός η ενεργειακή κρίση δεν είχε ακόμα δείξει τα δόντια της. Τα έσοδα από τον ΦΠΑ το 2022 είχαν προβλεφθεί να είναι υψηλότερα και το υπουργείο Οικονομικών το είχε αποδώσει στην περαιτέρω αύξηση της κατανάλωσης και στα έσοδα από τον τουρισμό. Οι εισπράξεις από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης θα διαμορφωθούν στα 7,049 δισ. ευρώ έναντι 6,471 δισ. ευρώ φέτος.
Πηγή