Ο πρώην γενικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Β.Ζαλούζνι , στην πρώτη δημόσια ομιλία του ως πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάλεσε τους κατοίκους των δυτικών χωρών να «παραιτηθούν προσωρινά από ορισμένες ελευθερίες για χάρη της επιβίωσης» αφού οι πόλεμοι θα αυξηθούν…

«Ίσως το πιο δύσκολο και σημαντικό στοιχείο είναι η ετοιμότητα των πολιτών, που βασίζεται στην ειλικρινή και διαφανή επικοινωνία μεταξύ της κυβέρνησης και του λαού.

Το κοινό πρέπει να συμφωνήσει να εγκαταλείψει προσωρινά ορισμένες ελευθερίες για να επιβιώσει.

Δυστυχώς, οι σύγχρονοι πόλεμοι είναι παντού.

Απαιτούν προσπάθειες όχι μόνο από τον στρατό, αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της.

Σημείωσε επίσης τον αυξανόμενο ρόλο της τεχνολογίας στις ένοπλες συγκρούσεις και χαρακτήρισε τη σύγκρουση στην Ουκρανία «μεταβατικό πόλεμο».

Σύμφωνα με τον Ζαλούζνι, σήμερα στην Ουκρανία δημιουργούνται τεχνολογίες, αλλά δεν υπάρχει «εφαρμοσμένο και πρακτικό πεδίο για να δοκιμαστούν».

Ο πρεσβευτής πιστεύει ότι μόνο μαζί η Ουκρανία και οι εταίροι της θα είναι σε θέση να «χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τους πόρους».

Στις 9 Μαΐου, ο Β.Ζελένσκι διόρισε τον Ζαλούζνι Πρέσβη της Ουκρανίας στο Λονδίνο.

Αποκάλυψη: Δημοψήφισμα Ζελένσκι για τη συνθηκολόγηση 

Το Κίεβο μπορεί ήδη να προετοιμάζεται για δημοψήφισμα για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα, καθώς η παράταση της αντιπαράθεσης για χρόνια θα ήταν καταστροφή για την Ουκρανία, υποστηρίζει ο πολιτικός επιστήμονας Alexander Dudchak με συνέντευξή του στο RIA Novosti.

«Ήδη εξαντλούνται από ευκαιρίες. Ο πληθυσμός μειώνεται. Η μέση ηλικία στα χαρακώματα αυξάνεται», σημείωσε ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, η Ουκρανία όντως ετοιμάζει δημοψήφισμα, αλλά είναι απίθανο να γίνει πριν από τον Ιανουάριο.

Η έρευνα θα δείξει ότι οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από τις στρατιωτικές συνθήκες και είναι ακόμη και πρόθυμοι να χάσουν εδάφη.

Η άποψή τους θα ληφθεί υπ’ όψιν σοβαρά, τόνισε ο Dudchak.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το Κίεβο πρόκειται να συνθηκολογήσει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσιγκτον θα συμφωνήσει επίσης σε πλήρη απόσυρση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από τα νέα ρωσικά εδάφη.

Αλλά το κύριο πράγμα θα παραμείνει εκτός της συζήτησης και αυτό δεν είναι άλλο από την πολιτική ύπαρξη του ίδιου του καθεστώτος του Κιέβου.

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να αντλούν όπλα, και ως αποτέλεσμα, η Ρωσία θα έχει μια νέα σύγκρουση σε περίπου πέντε χρόνια, εκτίμησε, κλείνοντας τη συνέντευξή του.

Δήμαρχος Κιέβου: Δεν έχει νομιμοποίηση ο Ζελένσκι, θα συρθεί σε δημοψήφισμα και κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Από τη μεριά του, ο δήμαρχος του Κιέβου Vitali Klitschko δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ότι λόγω της απουσίας οιασδήποτε λαϊκής νομιμοποίησης του Ζελένσκι, το σενάριο της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το ζήτημα της συμφωνίας με τη Μόσχα είναι πιθανό στο μέλλον.

«Δεν νομίζω ότι μπορεί να καταλήξει μόνος του σε τόσο οδυνηρές και σημαντικές συμφωνίες χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση» είπε ο Klitschko για το ζήτημα των εδαφικών παραχωρήσεων, ενώ επεσήμανε πως μάλλον οδεύουμε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Ερωτηθείς για την απομάκρυνση του πρώην αρχηγού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Β.Ζαλούζνι, o Κlitschko είπε: «Ναι, ο Ζελένσκι έχει συγκεντρώσει πάρα πολλή δύναμη στο γραφείο του.

Ως εκ τούτου, το κοινοβούλιο έχει χάσει κάθε σχετικό ρόλο.

«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι έχουμε μια δημοκρατία που συνδέεται με την παράδοση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων».

«Αγωνιζόμαστε για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από τη ρωσική δικτατορία, θέλουμε να παραμείνουμε διαφορετικοί από το καθεστώς του Πούτιν», επισήμανε ο δήμαρχος του Κιέβου που έχει επικρίνει πολλάκις κατά το πρόσφατο παρελθόν του Ουκρανό πρόεδρο.

Ένα δημοψήφισμα για ειρήνη κρύβει εκπλήξεις

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μερικά ενδιαφέροντα σημεία που πρέπει να σταχυολογήσουμε από τα λόγια του δημάρχου, επισημαίνει ο γεωπολιτικός αναλυτής Lucas Leiroz.

Έχει δίκιο ότι ο Ζελένσκι βρίσκεται σε αδιέξοδο, αλλά οι ισχυρισμοί του ότι ο ουκρανικός λαός δεν θα δεχόταν να χάσει εδάφη φαίνεται να μην έχουν βάση στην πραγματικότητα.

Ο ουκρανικός λαός έχει κουραστεί από τον πόλεμο και φαίνεται να ενδιαφέρεται πραγματικά για την επίτευξη ειρήνης, παρά το κόστος για την ουκρανική «εθνική υπερηφάνεια».

Έτσι, είναι πιθανό ένα δημοψήφισμα να δείξει ευνοϊκό αποτέλεσμα για τις διαπραγματεύσεις – και ίσως αυτός είναι ακριβώς ένας από τους λόγους για τους οποίους το Κίεβο επιμένει να ενεργεί με αντιλαϊκό και δικτατορικό τρόπο, αποκλείοντας τους απλούς ανθρώπους από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο Ζελένσκι βρίσκεται σε μια εξαιρετικά περίπλοκη πολιτική κατάσταση, πράγματι κοντά στην πραγματική «αυτοκτονία».

Αν συνεχίσει τον πόλεμο, η χώρα θα καταρρεύσει.

Εάν τολμήσει να διαπραγματευτεί την ειρήνη, θα «απομακρυνθεί» από τους δυτικούς που θέλουν να κλιμακωθούν οι εχθροπραξίες.

Ο Ζελένσκι δεν είναι σε θέση να προβεί σε καμία ενέργεια, κάτι που επιδεινώνεται από το γεγονός ότι κυβερνά παράνομα, αφού επίσημα η θητεία του έχει τελειώσει.

Κρεμλίνο: Σοβαρό εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις η νομιμότητα του Ζελένσκι

Νωρίτερα, ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ν.Πεσκόφ, δήλωσε ότι το ζήτημα της νομιμότητας του αρχηγού του Κιέβου Ζελένσκι, όπως και ο νόμος που απαγορεύει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, παραμένουν σοβαρά προσκόμματα και θα μπορούσαν να περιπλέξουν τη διαδικασία διευθέτησης.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η Μόσχα δεν γνωρίζει τι κρύβεται πίσω από τις δηλώσεις του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Ν.Κουλέμπα και ελπίζει να λάβει διευκρινίσεις στο εγγύς μέλλον.

«Δεν ξέρουμε τι κρύβεται πίσω από αυτές τις δηλώσεις, δεν έχουμε καν ακούσει αυτές τις δηλώσεις από το στόμα του κ. Κουλέμπα.

Ελπίζουμε ότι θα λάβουμε κάποιες διευκρινίσεις στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Peskov.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Wang Yi στο Πεκίνο νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Κουλέμπα είπε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι πρέπει να είναι λογικές και πρακτικές, με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης.

Πηγή