Το gazzetta παρουσιάζει Έλληνες που διαπρέπουν «αθόρυβα» στο διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα. Αρκετοί από αυτούς θα είναι παρόντες στο διεθνές συνέδριο 2nd Football 360 Summit

Παίκτες έχουμε αρκετούς, από τον Κώστα Τσιμίκα και τον Γιώργο Γιακουμάκη στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι τον Ταξιάρχη Φούντα στη… χώρα του Θείου Σαμ. Όσον αφορά τους προπονητές, υπάρχουν ο Γιώργος Δώνης και ο Μαρίνος Ουζουνίδης με θητεία στη Σαουδική Αραβία. Αυτοί είναι οι πιο γνωστοί και προβεβλημένοι Έλληνες εκπρόσωποι του ελληνικού ποδοσφαίρου που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Όμως υπάρχουν πολλοί άλλοι που δεν έχουν συγκεντρώσει γύρω τους τα φώτα της δημοσιότητας, παρότι έχουν καταγράψει αξιόλογη σταδιοδρομία και ορισμένες φορές έχουν παρουσιάσει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Είναι οι «αφανείς ήρωες» που εκπροσωπούν την Ελλάδα στο διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα και το gazzetta σας παρουσιάζει ορισμένους από αυτούς.
Αρκετοί, μάλιστα, θα εμφανιστούν τον Ιούνιο στο σημαντικότερο ποδοσφαιρικό συνέδριο που διεξάγεται στην Ελλάδα, το 2nd Football 360 Summit που θα γίνει στις 4-5 Ιουνίου, με την υποστήριξη του Gazzetta.

1. Αντώνης Λεμονάκης

Λίγοι γνωρίζουν ότι αυτός ο εξαιρετικός αναλυτής είναι εδώ και χρόνια «δεξί χέρι» του Μάρκο Σίλβα, του προπονητή που πέρασε από τον Ολυμπιακό, εντυπωσιάστηκε από τις δυνατότητες του όταν συνεργάστηκαν στον Πειραιά την περίοδο 2015/16 και έκτοτε τον έχει δίπλα του: Χαλ Σίτι, Γουότφορντ, Έβερτον και την τελευταία σεζόν στη Φούλαμ, την οποία οδήγησαν στον τίτλο της πρωταθλήτριας της Championship και στη μεγάλη επιστροφή στην Premier League. Ο 51χρονος Λεμονάκης ασχολείται εδώ και είναι επικεφαλής αναλυτής αντιπάλων της πρώτης ομάδας, κάτι που σημαίνει ότι του χρωστάει πολλά ο Αλεξάνταρ Μίτροβιτς. Το «πολυβόλο» της Φούλαμ πέτυχε εφέτος 43 γκολ στην Championship και σίγουρα κάποιο ρόλο θα έπαιξε το «διάβασμα» των αντιπάλων του, από τον Έλληνα αναλυτή. Στο 2nd Football 360 Summit ο Ροδίτης προπονητής, κάτοχος πτυχίου UEFA Pro θα αναφερθεί στη σημασία που έχει το καταρτισμένο επιτελείο, αλλά και στις σχέσεις εμπιστοσύνης που πρέπει να δημιουργούνται ανάμεσα στα μέλη του.

«Πρωτόγνωρο το επίπεδο οργάνωσης του 2nd Football 360 Summit»

Με αφορμή το συνέδριο ο Αντώνης Λεμονάκης δήλωσε: «Είναι σημαντικό να γίνονται τέτοιου επιπέδου ενέργειες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτά τα συνέδρια έχουν πολλαπλά οφέλη καθώς επιμορφώνουν τους προπονητές, δίνουν κατευθυντήριες γραμμές, αλλά και βοηθούν στην διάδραση και γνωριμία μεταξύ συμμετεχόντων και συνέδρων. Είναι πρωτόγνωρο το επίπεδο της οργάνωσης του συνεδρίου και η ατζέντα, γι’ αυτό το λόγο με χαρά θα μοιραστώ εμπειρίες και γνώσεις με το κοινό και θα χαρώ να διαδρασω μαζί τους».

2. Παρασκευάς Πολυχρονόπουλος

Στο μέσον της προηγούμενης δεκαετίας, ο Πολυχρονόπουλος έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Strength & Conditioning στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όταν του παρουσιάστηκε μια μεγάλη ευκαιρία. Η ιστορική Ρέιντζερς που μόλις είχε επιστρέψει στη μεγάλη κατηγορία μετά την «περιπέτειά» της, του πρότεινε μια θέση εργασίας, έχοντας συνεκτιμήσει και την εμπειρία από την πρακτική του στη Χιμπέρνιαν. Έτσι, από το 2016 ο Έλληνας είναι γυμναστής ενδυνάμωσης της πρώτης ομάδας και ζει όλη την πορεία αναγέννησης των «Τζερς», την επιστροφή στους τίτλους με την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2021, ενώ αυτές τις ημέρες σήμερα προετοιμάζει τους παίκτες για δύο τελικούς μέσα σε λίγες ημέρες: Europa League εναντίον της Αϊντραχτ στις 18 Μαϊου και τρεις ημέρες μετά (21/5) Κύπελλο Σκωτίας εναντίον της Χιμπέρνιαν. Την προηγούμενη τριετία συνεργάστηκε με τον Στίβεν Τζέραρντ, ενώ από τον περασμένο Νοέμβριο, ο «προϊστάμενός» του ως head coach της ομάδας, είναι ο Ολλανδός Τζιοβάνι φαν Μπρόνκχορστ.
Στο 2nd Football 360 Summit o Πολυχρονόπουλος θα παρουσιάσει τη σημασία της εφαρμογής στρατηγικών εκτός γηπέδου, κυρίως με βάση το γυμναστήριο, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η προπόνηση και η διαθεσιμότητα στους αγώνες, καθώς και να βελτιωθεί η φυσική απόδοση

3. Μιχάλης Βαλκάνης

Το όνομά του είναι πιο οικείο στους ποδοσφαιρόφιλους σε σχέση με τους δύο προαναφερθέντες. Ο 47χρονος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ (1996-2001) πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του ως παίκτης και προπονητής στην Αυστραλία, όπου άλλωστε γεννήθηκε. Επέστρεψε, όμως, στην Ελλάδα το 2019 ως βοηθός του Τζόν Φαντ΄Σχιπ στην εθνική ομάδα όπου παρέμεινε έως το τέλος του 2021, όταν ολοκληρώθηκε η συνεργασία της ΕΠΟ με τον Ολλανδό τεχνικό. Λίγες εβδομάδες μετά, τον Ιανουάριο του 2022, ξεκίνησε την προσπάθειά του στο εξωτερικό στην Έουπεν ως βοηθός του Στίβεν Κράμερ. Μετά την απόλυση του τελευταίου, ο Βαλκάνης ανέλαβε head coach και κατάφερε να σταθεροποιήσει την ομάδα της Jupiler League πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Κατά τη διάρκεια του 2nd Football 360 Summit (4/5 Ιουνίου) ο Βαλκάνης θα μιλήσει στους συνέδρους για τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις εθνικές ομάδες και τους συλλόγους και ανάμεσα στη θέση του βοηθού και του πρώτου προπονητή.

Εκτός από τους προαναφερθέντες υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες που ακολουθούν καριέρα στο εξωτερικό, συνεργαζόμενοι με σπουδαίους συλλόγους. Παρών στο συνέδριο θα είναι και ο Τέλμαν Παπαδόπουλος (βοηθός προπονητή στην U19 του Ερυθρού Αστέρα) ο οποίος θα παραστεί σε πάνελ που θα αναλύσει το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο.
Ίσως πιο γνωστή απ΄όλους (και παρούσα σε προηγούμενα συνέδρια) είναι η Μαριέλα Νησωτάκη, η οποία έχει αναβαθμιστεί πλέον σε επικεφαλής του τμήματος scouting της Νόριτς. Είναι η μοναδική γυναίκα scout στην Premier League.
Επίσης, στην Ινδία δραστηριοποιείται εδώ και περίπου δύο χρόνια ο Νίκος Τοπολιάτης. Μετά από μακρά επιτυχημένη θητεία στις ακαδημίες του Ολυμπιακού, της οποίας υπήρξε επικεφαλής (2017-2019), ο 39χρονος προπονητής είναι πλέον τεχνικός διευθυντής στην Πουντζάμπ FC.
Τεχνικός διευθυντής σε ομάδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι και ο Μπάμπης Ζελενίτσας. Μετά από καριέρα στις ακαδημίες του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, ανέλαβε προπονητής της εθνικής Παίδων, αλλά και διευθυντής των μικρών εθνικών ομάδων. Θέση από την οποία αποχώρησε το περασμένο καλοκαίρι μετά από πρόταση της Σάρτζα. Στην πρώτη του σεζόν η ομάδα του είναι δεύτερη στο πρωτάθλημα και έχει προκριθεί στον τελικό κυπέλλου.

Ο Βαγγέλης Περπερίδης είναι αναλυτής στη Νότιγχαμ Φόρεστ και παλαιότερα έχει εργαστεί στην Κόβεντρι, ο Παναγιώτης Τσίκνας είναι προπονητής σε τμήμα ακαδημιών της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Χαράλαμπος Σιαμόγλου έχει σημαντικό πόστο στις ακαδημίες της Χετάφε. Αυτούς, τουλάχιστον, «εντοπίσαμε» εμείς, αφού είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν κι άλλοι οι οποίοι βιοπορίζονται ή κάνουν την πρακτική τους σε συλλόγους του εξωτερικού.


Πηγή