Οι αλλεργίες ευθύνονται άμεσα ή έμμεσα για 180.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κάποια μορφή αλλεργίας και σύμφωνα με ελληνικές στατιστικές, τα κρούσματα αλλεργικών αντιδράσεων έχουν αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ ένας στους τρεις ανθρώπους αναπτύσσει κάποια μορφή αλλεργίας κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στις 8 Ιουλίου, η οποία καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Αλλεργίας. Στόχος της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις επιπτώσεις των αλλεργιών στην ανθρώπινη υγεία.

Η αλλεργία είναι μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος (αντίδραση υπερευαισθησίας) σε μια ουσία (αλλεργιογόνο) που δεν προκαλεί αντίδραση στην πλειονότητα των ανθρώπων. Η εμφάνιση της αλλεργίας προϋποθέτει προηγούμενη έκθεση στο ίδιο αντιγόνο (ευαισθητοποίηση) και τη συνακόλουθη ανάπτυξη αντισωμάτων έναντι του αλλεργιογόνου.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα παιδιά που έχουν θηλάσει ή μεγαλώνουν σε μη αποστειρωμένο (όχι πολύ καθαρό) περιβάλλον, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπερευαισθησία τύπου Ι και ΙΙ. Επομένως, οι μητέρες μπορούν να ωφελήσουν τα παιδιά τους εξασφαλίζοντας ότι θηλάζουν, έχουν ένα οικιακό περιβάλλον χωρίς κατάχρηση απολυμαντικών ουσιών και αποφεύγουν τον περιορισμό τους στο σπίτι.

Πηγή: ΑΠΕ


Πηγή