Η κ. Βούλτεψη μίλησε για τις καταστροφικές πυρκαγιές.

«Οι συνθήκες είναι ακραίες. Παίζουν πολλά ρόλο σε αυτή την κατάσταση και γίνεται σε όλον τον κόσμο. Υπάρχει ο συνδυασμός του καύσωνα, της ξηρασίας και το ανθρώπινο χέρι, το 98% είναι εμπρησμοί είτε από αμέλεια είτε όχι. Η πρόληψη υπάρχει απλώς είναι πιο δυνατό το ακραίο φαινόμενο. Δεν είμαι ειδική σε αυτό. Ο κ. Γκολντάμερ και αυτά που λέει είναι ότι υπάρχουν ειδικές συνθήκες στην Ελλάδα, που προκαλούν αυτές τις πυρκαγιές. Πολλά κομμάτια αυτού του πορίσματος έχουν χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιούνται, αναφορικά με τους αρχαιολογικούς χώρους, την οργάνωση των εθελοντών. Υπάρχουν κομμάτια που είναι πλήρως θεωρητικά. Ο κάθε άνθρωπος που κινδυνεύει εκείνος και η περιουσία του, προφανώς έχει δίκιο και συγκλονίζεται. Το αν υπάρχει ανεπάρκεια, μπορεί ο καθένας να κάνει την κριτική του», είπε αρχικά.

«Η πραγματικότητα είναι όμως ότι έγινε η μεγαλύτερή επιχείρηση εκκένωσης που συνέβη ποτέ στη χώρα, και ενδεχομένως και σε άλλες χώρες» συμπλήρωσε η κ. Βούλτεψη.

Ο κ. Μαμουλάκης αναφέρθηκε στην απόδοση ευθυνών.

«Σαφέστατα υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες, το ζήτημα είναι να κατευναστεί το φαινόμενο. Δυστυχώς η Ρόδος μας είναι σε δεινή θέση εδώ και 6 μέρες. αυτή η κωλυσιεργία της κυβέρνησης, δεδομένου ότι η φωτιά νέμεται από την προηγουμένη Πέμπτη, δεν υπήρξε αυτή η αποτελεσματική δουλειά με αποτέλεσμα να γίνει το Σάββατο αυτή η αναζωπύρωση με ό,τι συνεπάγεται. Ο διασυρμός της χώρας είναι χωρίς τέλος ειδικά το κομμάτι του τουρισμού. Είναι δύσκολες οι συνθήκες. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά το 2021 στην Εύβοια αλλά στην υπόλοιπη χώρα είχαμε προτάξει ως παράδειγμα το σχέδιο Γκολντάμερ», υπογράμμισε.

«Το ζήτημα είναι πως θα αντισταθεί αυτή τη στιγμή η χώρα και να ανασχέσει αυτό το φαινόμενο. Δεν υπάρχουν στην πράξη λύσεις πυρόσβεσης ολιστικές. Υπήρχαν 5.000 θέσεις για πυροσβέστες από κοινωφελή προγράμματα, τα οποία εγκαταλείφθηκαν από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Η προστασία των ζώων και το φυσικό κάλλος είναι προτεραιότητα», πρόσθεσε ο κ. Μαμουλάκης.

Η κ. Γιαννακοπούλου τοποθετήθηκε επί του ζητήματος.

«Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Ζούμε μία δύσκολη κατάσταση, η είναι ανυπολόγιστη η καταστροφή, περιβαλλοντική τραγωδία και όταν μεταφέρονται 20.000 άνθρωποι, τότε εκεί καταλαβαίνουμε το μέγεθος όλου αυτού που συμβαίνει. Πρέπει να κάνουμε κάποια στιγμή μία σοβατζή συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει. Το μεγάλο ζητούμενο είναι οι ευθυτενές αλλά πρέπει να δούμε τι γίνεται με την πρόληψη. Βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες, δεν υπάρχουν καθαρισμοί στα δάση. Είναι σημαντικό ότι σώζονται οι ανθρώπινες ζωές με το 112. Μιλάμε και για κλιματική κατάρρευση. Δεν υπάρχουν βασικά θέματα πρόληψης», σημείωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.


Πηγή