Μία έρευνα βρήκε ότι τα παιδιά 16-22 ετών, γνωστοί και ως γενιά Ζ, ανησυχούν πολύ περισσότερο όταν οι γονείς ανακατεύονται στις ζωές τους περισσότερο από όσο πρέπει. Σε μία εποχή όπου οι νέοι άνθρωποι είναι ασυνήθιστα κοντά με την οικογένειά τους, εκείνοι που έχουν ελεγκτικούς γονείς είναι πιο αγχωμένοι αναφορικά με τη μετάβασή τους στην ενηλικίωση.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μισισιπί ανέλυσαν 335 μαθητές για τη σχέση με τους γονείς ενώ είχαν μόλις φύγει από το σπίτι τους και ξεκινούσαν στο Πανεπιστήμιο. Βρήκαν ότι εκείνοι που πίστευαν ότι τους είχε δοθεί λιγότερη ανεξαρτησία από τους γονείς τους, είχαν περισσότερο άγχος για τη μετάβασή τους στο Πανεπιστήμιο, ενώ είχαν και μεγαλύτερες ανησυχίες για τη δουλειά, τα χρήματα και το αν ήταν αρεστοί στους άλλους. Οι συγγραφείς της έρευνας μας λένε ότι οι ελεγκτικοί γονείς ίσως στερούν από τα παιδιά μερικές από τις δεξιότητες που χρειάζονται στην ενήλικη ζωή.
Η Δρ. Κάρι Σμιθ, επικεφαλής της έρευνας, είπε: ‘νομίζω ότι είναι σημαντικό για τους γονείς να καταλάβουν ότι η σχέση τους με τα παιδιά παραμένει σημαντική και αφότου φύγουν για σπουδές. Η υπερβολική ανάμιξη στη ζωή των παιδιών σχετίζεται με αρνητικά αποτελέσματα, σε αντίθεση με την αυτονομία και τη στήριξη που λαμβάνουν τα παιδιά μέσα από αυτήν.
Οι νέοι άνθρωποι που είχαν γονείς που τους παρείχαν περισσότερη ανεξαρτησία, ήταν πιο αισιόδοξοι. Όσο πιο συχνά τους επέτρεπαν να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις, τόσο πιο ελεύθεροι και σίγουροι για τον εαυτό τους ένιωθαν. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Κοινωνικής Ψυχολογίας, ανακάλυψε ότι τα παιδιά των ελεγκτικών γονέων είχαν περισσότερες πιθανότητες να νιώσουν ενοχές αν τους ξεπερνούσαν σε ακαδημαϊκές επιδόσεις.
‘Όταν οι γονείς ανακατεύονται πολύ, γίνονται ‘γονείς ελικόπτερα’, φαινόμενο που σχετίζεται με αρνητικά ψυχολογικά αποτελέσματα για τα παιδιά τους, μεταξύ αυτών η αυξημένη κατάθλιψη, το άγχος και η μειωμένη αυτοεκτίμηση και αποτελεσματικότητα.
Πηγή