Στο έργο του εκφράζεται κυρίως η χαρά και το θαύμα της ζωής. Οι πρωτοποριακοί πίνακες του Γιάννη Τσαρούχη περικλείουν αφομοιωμένα πολλά λαϊκά και λαογραφικά στοιχεία ενώ είναι ο καλλιτέχνης που ανέδειξε τους ναύτες σε αγαπημένους ήρωες των έργων του.

30 χρόνια από το θάνατο του, το Ιδρυμα Κυδωνιέως στην Άνδρο αφιερώνει το καλοκαίρι του 2019 στον Γιάννη Τσαρούχη με μία ξεχωριστή έκθεση με τίτλο «Γιάννης Τσαρούχης (1910 – 1989) : Επίκαιρος και διαχρονικός». Το φετινό καλοκαίρι στην Άνδρο, είναι όπως κάθε χρονιά πλούσιο σε πολιτιστικά δρώμενα με την παράλληλη διοργάνωση του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ανδρου.

Εφέτος ολοκληρώνονται 25 χρόνια από την αρχή λειτουργίας του εικαστικού θεσμού «ΠΛΟΕΣ» στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου. Παράλληλα, όπως αναφέρουν από το Ίδρυμα, η χρονιά αυτή έχει απόσταση 30 χρόνων από τότε που ο κορυφαίος Γιάννης Τσαρούχης άφησε τον μάταιο κόσμο μας, για τις γειτονιές των αγγέλων.

Καλοκαίρι αφιερωμένο στον Γιάννη Τσαρούχη από το Ιδρυμα Κυδωνιέως

Πρόκειται για μια διπλή επομένως επέτειο, που δίνει πολλαπλές αφορμές για να φέρει κανείς, με τον πλέον δόκιμο κι αντιπροσωπευτικό τρόπο, αυτόν τον μέγιστο καλλιτέχνη στο προσκήνιο, μέσα από την αξεπέραστη κι ανεξάντλητη σε σημασίες ζωγραφική του. Κι ο λόγος δεν είναι τυπικός, αλλά ουσιώδης, τόσο σε πνευματικό, όσο και σε αισθητικό επίπεδο.

30 χρόνια από το θάνατο του το Ιδρυμα Κυδωνιέως στην Άνδρο αφιερώνει το καλοκαίρι του 2019 στον Γιάννη Τσαρούχη με μία ξεχωριστή έκθεση με τίτλο «Γιάννης Τσαρούχης (1910 – 1989) : Επίκαιρος και διαχρονικός»

Ο Γιάννης Τσαρούχης μπορεί να είναι ένας ξεχωριστός εικαστικός δημιουργός της Γενιάς του ’30, αλλά είναι εκείνος που πρωτοστατώντας, άνοιξε τον δρόμο για μια διαφορετική προσέγγιση της ζωγραφικής, μέσα από ρηξικέλευθες λύσεις και νεωτερικές αντιλήψεις, που γεφύρωσαν διαλεκτικά την ανατολίτικη κοσμοθέαση με την δυτικότροπη. Ηταν ο καλλιτέχνης που τα τελευταία χρόνια εργαζότανε με ζήλο στο εργαστήριό του στο Μαρούσι.

Οι πρωτοποριακοί πίνακες του Γιάννη Τσαρούχη περικλείουν αφομοιωμένα πολλά λαϊκά και λαογραφικά στοιχεία

Στα έργα του, τα φιλοτεχνημένα με ταλέντο κι έμπνευση, διαπέρασε μετουσιωτικά τον Νεοπλατωνισμό της αρχαιότητας στα ελεγειακά φαγιούμ κι από εκεί στον βυζαντινό υπερβατισμό, αλλά και στην ουμανιστική Αναγέννηση, φτάνοντας μέχρι τα σύγχρονα ευρωπαϊκά ρεύματα, με τα οποία πρωτότυπα «συνομίλησε», καθώς παράλληλα ενέπνεε τους καλλιτέχνες της Γενιάς του ’60, κατόπιν εκείνους του ’90 και φυσικά ακόμη εξακολουθεί να εμπνέει ζωγράφους και φιλότεχνους, γιατί η τέχνη του θεωρείται αξεπέραστη και από κάθε άποψη, κομβικής σημασίας.

Πίνακας Τσαρούχης
Οι ναύτες του Γιάννη Τσαρούχη, σύμβολα στους πίνακές του

Τα αντιπροσωπευτικά έργα του Τσαρούχη στην Ανδρο

Το Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου, για την πραγματοποίηση της εφετινής έκθεσης, που είναι τόσο θεματολογικά, όσο και υφολογικά αντιπροσωπευτική ενός μέγιστου και πραγματικά διεθνώς καταξιωμένου καλλιτέχνη, συνεργάστηκε με το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη και την Νίκη Γρυπάρη, καθώς και με την Συλλογή πολλαπλών και πρωτοτύπων έργων του Δημήτρη Τσίτουρα, ενός μακροχρόνια αφοσιωμένου, στενού φίλου του ζωγράφου, όπου με τις γνώσεις και την καλλιέργειά του, αλλά και με την αισθητική επιλεκτικότητα που τον χαρακτηρίζει, παίρνοντας πάντα την έγκριση και σεβόμενος την καθοδήγηση του Τσαρούχη, δημιούργησε τη μοναδική στο είδος της Συλλογή του, το βιβλίο της οποίας κλείνει κι αυτό 30 χρόνια από την πρώτη του έκδοση.

Μία έκθεση σαν σκηνικό θεάτρου

Ο Δημήτρης Τσιτουρας, ειδικά για την έκθεση αυτή, τοποθετεί τα έργα του Τσαρούχη, σαν σε σκηνικό. Βάφει με διαφορετικά χρώματα τους τοίχους του Ιδρύματος και δημιουργεί μία έκθεση με θεατρική ατμόσφαιρα.

Πίνακας Τσαρούχη
Η εκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 27 Ιουλίου

Γιάννης Τσαρούχης (1910 – 1989) : Επίκαιρος και διαχρονικός

Η έκθεση -αφιέρωμα στον Γιάννη Τσαρούχη θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 27 Ιουλίου στην Άνδρο. Την έκθεση επιμελείται η Ιστορικός Τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού Αθηνά Σχινά, η οποία έχει γράψει και το κείμενο του συλλεκτικού λευκώματος της έκθεσης. Διάρκεια έκθεσης : 27/07 έως 30/09/19.

Στην Ανδρο αυτό το καλοκαίρι πραγματοποιείται και η έκθεση για τον Ντίκο Βυζάντιο, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.

Πηγή