Οι καταθλιπτικοί ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology “JACC: Asia”, περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Η παρούσα μελέτη διερευνά τη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και καρδιαγγειακής νόσου, ρίχνει φως στους μηχανισμούς που μπορεί να συμβάλλουν στις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων και υπογραμμίζει τη σημασία της προσαρμογής των στρατηγικών πρόληψης και διαχείρισης της καρδιαγγειακής νόσου ανάλογα με τους παράγοντες που σχετίζονται με το φύλο.

Η κατάθλιψη είναι η τρίτη κύρια αιτία νοσηρότητας παγκοσμίως. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου, στηθάγχη, εγκεφαλικό επεισόδιο και θνησιμότητα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 4,1 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 36-52 ετών. Η μελέτη συνέλεξε τον δείκτη μάζας σώματος, την αρτηριακή πίεση και τις τιμές των τεστ νηστείας κατά την πρώτη φυσική εξέταση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο λόγος κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα ανάλογα με την παρουσία κατάθλιψης ήταν 1,39 για τους άνδρες και 1,64 για τις γυναίκες.

Όσον αφορά τους πιθανούς μηχανισμούς για το γεγονός αυτό, οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι μια εξήγηση είναι ότι οι γυναίκες μπορεί να εμφανίζουν πιο σοβαρά και επίμονα συμπτώματα κατάθλιψης από τους άνδρες και ότι είναι πιθανότερο να εμφανίσουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια βασικών περιόδων ορμονικών αλλαγών, όπως η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση. Άλλοι μηχανισμοί περιλαμβάνουν ότι η κατάθλιψη μπορεί να κάνει τις γυναίκες πιο ευάλωτες σε παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία, οι οποίοι μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι διαφορές ως προς το φύλο στη χρήση και τη θεραπεία της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και οι διαφορές ως προς το φύλο σε βιολογικούς παράγοντες, όπως η γενετική και το ορμονικό προφίλ, ενδέχεται επίσης να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες.


Πηγή