Η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου το 9% των γυναικών που είναι σε αναπαραγωγική ηλικία.

Αν και τα ζευγάρια δεν μπορούν να ελέγξουν όλες τις αιτίες της υπογονιμότητας, μπορούν να ελέγξουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

Η διατροφή και το υγιές σωματικό βάρος και για τους δύο συντρόφους μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα σύλληψης.

Γυναίκες και γονιμότητα

Για να προετοιμαστείτε για εγκυμοσύνη και να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας, διατηρήστε ένα υγιές βάρος και επιλέξτε τροφές που θα δημιουργήσουν ένα ασφαλές και υποστηρικτικό “σπίτι” για την εννιάμηνη… διαμονή του μωρού σας. Η διατροφή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει πηγές φυλλικού οξέος, σιδήρου και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών.

Άνδρες και γονιμότητα

Οι άνδρες θα πρέπει επίσης να προσπαθούν να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος και να ακολουθούν ένα ισορροπημένο διατροφικό μοτίβο, καθώς η ανδρική παχυσαρκία μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα ορμονών. Επιπλέον, ο χαμηλός αριθμός και η κακή κινητικότητα των σπερματοζωαρίων είναι κοινά προβλήματα γονιμότητας σε υπέρβαρους και παχύσαρκους άνδρες. Όσον αφορά τις διατροφικές επιλογές, επικεντρωθείτε σε φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά ,που μπορεί να βοηθήσουν στη δημιουργία ισχυρού σπέρματος.

Βρείτε το υγιές βάρος σας

Αυξήστε τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος επιτυγχάνοντας και διατηρώντας ένα υγιές βάρος. Το υπερβολικό βάρος μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα ορμονών και να αποδιοργανώσουν την ωορρηξία σας.

Για τις γυναίκες που θεωρούνται υπέρβαρες ή παχύσαρκες, λόγω δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ίσο ή μεγαλύτερο από 25, η απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες που ταξινομούνται ως λιποβαρείς, με ΔΜΣ κάτω από 18,5 (18,5 έως 24,9 σημαίνει φυσιολογικό βάρος), μπορεί να εμφανίσουν ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους ή να σταματήσουν εντελώς την ωορρηξία.

Όσες συμμετέχουν τακτικά σε άσκηση υψηλής έντασης (π.χ. γυμναστική ή χορός, ή έχουν διατροφική διαταραχή, ή ακολουθούν περιοριστικές δίαιτες) συχνά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Αποφύγετε τις δίαιτες “της μόδας”, οι οποίες μπορεί να στερήσουν το σώμα σας από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για την εγκυμοσύνη. Βρείτε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής που λειτουργεί για εσάς, με τη συμβουλή διατροφολόγου.

Φροντίστε να παίρνετε επαρκείς ποσότητες σιδήρου

Ένα διατροφικό μοτίβο πλούσιο σε σίδηρο, που προέρχεται από λαχανικά και συμπληρώματα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας λόγω κακής ωορρηξίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης The Nurses’ Health Study II, στην οποία συμμετείχαν 18.500 γυναίκες νοσοκόμες, που προσπάθησαν να μείνουν έγκυες. Η ωορρηξική υπογονιμότητα είναι μόνο μία αιτία υπογονιμότητας.

Τα χορτοφαγικά τρόφιμα με σίδηρο περιλαμβάνουν:

  • φασόλια
  • φακές
  • σπανάκι
  • εμπλουτισμένα δημητριακά
  • μακρύκοκκο εμπλουτισμένο ρύζι
  • δημητριακά ολικής αλέσεως

Προσθέστε βιταμίνη C από εσπεριδοειδή, πιπεριές, ή μούρα στα γεύματά σας για να ενισχύσετε την απορρόφηση του σιδήρου.

Μοτίβο διατροφής για καλύτερη γονιμότητα

Δημοσιεύθηκε από μια ομάδα ερευνητών του Χάρβαρντ το 2007: η μελέτη «Δίαιτα Γονιμότητας» βρήκε ότι οι γυναίκες με ωορρηξική υπογονιμότητα που ακολουθούσαν αυτό το διατροφικό πρότυπο είχαν 66% χαμηλότερο κίνδυνο ωορρηξικής υπογονιμότητας και 27% μειωμένο κίνδυνο υπογονιμότητας από άλλες αιτίες σε σύγκριση με γυναίκες που δεν ακολούθησαν πιστά τη δίαιτα.

Οι γυναίκες που ακολουθούσαν τη “δίαιτα γονιμότητας” επέλεξαν:

  • Λιγότερα τρανς λιπαρά και περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά (από τροφές όπως το αβοκάντο και το ελαιόλαδο)
  • Λιγότερη ζωική πρωτεΐνη και περισσότερη φυτική πρωτεΐνη
  • Περισσότερες τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών ολικής αλέσεως)
  • Περισσότερες χορτοφαγικές πηγές σιδήρου και λιγότερες πηγές σιδήρου από κρέας
  • Πολυβιταμίνες
  • Γαλακτοκομικά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αντί για γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά

Γενικά, η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών και διαφόρων ειδών, υγιεινών μονοακόρεστων λιπαρών αντί για κορεσμένα και τρανς λιπαρά, δημητριακών ολικής αλέσεως και αρκετών τροφών πλούσιων σε ασβέστιο (συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών) θα σας βοηθήσουν να καλύψετε τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά και να προωθήσετε ένα υγιές βάρος.

Μην ξεχνάτε το φολικό οξύ

Αν και δεν θα σας κάνει πιο γόνιμη, είναι σημαντικό οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν να λαμβάνουν 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος την ημέρα από συμπληρώματα. Αν σκέφτεστε να πάρετε συμπληρώματα, συμπεριλαμβανομένου του φολικού οξέος, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας!

Πρέπει να συμπεριλάβετε τρόφιμα όπως σκούρα πράσινα λαχανικά και ενισχυμένα δημητριακά. Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για την πρόληψη ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα. Ο νευρικός σωλήνας αναπτύσσεται στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη 3-4 εβδομάδες μετά τη σύλληψη, πριν καν οι περισσότερες γυναίκες συνειδητοποιήσουν ότι είναι έγκυες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα τρόφιμα για τη γονιμότητα και τη δημιουργία ενός εξατομικευμένου διατροφικού προγράμματος, συμβουλευτείτε διατροφολόγο.

φωτό: iStock

Πηγή