Πολλές μπορεί να είναι οι ανησυχίες σου που αφορούν τα παιδιά σου, τη σωστή και ασφαλή ανάπτυξή τους και την καλή υγεία τους!

Από τα φαγητά που τρώνε, τον τρόπο που ντύνονται, τις καθημερινές συνήθειες και την προσοχή που πρέπει να στρέφεις συνεχώς επάνω τους, για να τα προστατεύσεις και να τα προφυλάξεις από μικροτραυματισμούς, μέχρι την καλή συμπεριφορά, τη δημιουργικότητα και τα ενδιαφέροντά τους.

Ανάμεσα, λοιπόν, σε αυτές τις ανησυχίες για τα παιδιά υπάρχει και εκείνη για τη στοματική υγιεινή τους και μάλιστα μπορεί να βρίσκεται κάπου στις πρώτες… θέσεις, μιας και πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις!

Όπως ήδη γνωρίζεις και από προσωπική εμπειρία, η επαφή των παιδιών με τα δοντάκια τους είναι αρκετά… περιστασιακή! Ουσιαστικά, κανένα παιδί δεν θυμάται ή δεν θέλει να ασχοληθεί εντατικά με το βούρτσισμα των δοντιών, με το οδοντικό νήμα ή οτιδήποτε έχει να κάνει με τη στοματική υγιεινή! Την ίδια στιγμή, όλα τους ξετρελαίνονται με τα γλυκά και τη ζάχαρη, επιβαρύνοντας συχνά την υγεία των δοντιών τους, ειδικά στην περίπτωση που δεν περιποιούνται εντατικά τα δόντια τους. Κάπως έτσι, γίνεται αρκετά συχνό το φαινόμενο των “χαλασμένων” δοντιών, η εμφάνιση της ουλίτιδας, της πλάκας και της τερηδόνας! Το ήξερες, όμως, πως υπάρχει και πιο φυσικός τρόπος για να προστατεύσεις τα δοντάκια των παιδιών σου; Μάθε, λοιπόν, πως υπάρχουν τροφές που κάνουν τη… σκληρή δουλειά για σένα!

Σκόρδο
Ένα λαχανικό διάσημο για την απομάκρυνση των βρικολάκων, αλλά και για τις αντιβακτηριδιακές ικανότητές του! Περιέχει τη χημική ένωση αλλισίνη σε μεγάλες ποσότητες, η οποία απομακρύνει μεγάλες ποσότητες βακτηρίων που αναπτύσσονται στην στοματική κοιλότητα, επαναφέροντας την ισορροπία. Μπορεί να προστεθεί σε όλα τα φαγητά, από μικρή ποσότητα τριμμένου σκόρδου μέσα στις τηγανητές πατάτες, μέχρι και ωμό στις σαλάτες!

Γαρίφαλο

Ένα μπαχαρικό πασίγνωστο από την αρχαιότητα για τις αντιμικροβιακές ικανότητές του, χάρη στη χημική ένωση ευγενόλη και το ελαϊκό οξύ που περιέχει. Το γαρίφαλο είναι ένα δυνατό και αρωματικό μπαχάρι που χαρακτηρίζει το χειμώνα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σούπες και λαδερά πιάτα, ενώ είναι και ένα καλό υποκατάστατο της ζάχαρης σε συνταγές όπως κέικ και γλυκές ζύμες!

Κουρκουμάς

Το βαθύ κίτρινο μπαχαρικό από την Ινδία που χρωματίζει τα φαγητά μας είναι ένα ικανό αντιμικροβιακό υλικό, χάρη στο ενεργό συστατικό του κουρκουμά που περιέχει και το έκανα διάσημο από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές ιδιότητές του για τον οργανισμό! Δεν έχει έντονη γεύση, παρά τον έντονο χρωματισμό του, και είναι επίσης ιδανικό υλικό για σούπες, σάλτσες και κρεατικά!

Βούτυρο

Μια τροφή γεμάτη σε βιταμίνες A, D, E και K2, αλλά και σε στοιχεία, όπως το ασβέστιο και το Α λινολενικό οξύ! Είναι ένα φυσικό δυναμωτικό για το ανοσοποιητικό σύστημα και ένα από τα αγαπημένα υλικά των παιδιών! Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σχεδόν κάθε πιθανή συνταγή, ωστόσο εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, θα πρέπει να δίνεται προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνεται από τα παιδιά!

Πράσινο τσάι

Ισχυρό αντιοξειδωτικό, αλλά με πολλές αντιμικροβιακές ιδιότητες, το πράσινο τσάι θεωρείται ένα από τα πιο ωφέλιμα συστατικά, ενώ θεωρείται πως βοηθάει ιδιαίτερα στην ανάπλαση του σμάλτου των δοντιών. Και στην πόσιμη μορφή του, αλλά και σε σκόνη που μπορεί να προστεθεί σε γιαούρτι ή smoothies, υπάρχουν τρόποι να το αγαπήσουν και τα παιδιά. Φυσικά πάντοτε σε πολύ μικρές ποσότητες, μιας και περιέχει καφεΐνη!


Πηγή