Όλα είναι έτοιμα και οι κόκκινες γραμμές είναι δεδομένες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σημερινή του συνέντευξη στον Alpha δήλωσε πως η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αναγνωρίζει την ανάγκη να έχουμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, ότι η συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη εδώ και πολύ καιρό σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα και ότι υπάρχει πρόοδος στα ελληνοτουρκικά αλλά και εστίες εντάσεων με την Ελλάδα να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Ένα από τα θέματα που ο Πρωθυπουργός θα θίξει τη Δευτέρα στον Τούρκο Πρόεδρο είναι για την Μονή της Χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για αχρείαστη ενέργεια, τονίζει ότι η Μονή είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και στην Άγκυρα θα διερευνήσει αν υπάρχει η δυνατότητα αντιστροφής αυτής της απόφασης.
«Θα είναι ένα από τα θέματα που θα θίξω. Πράγματι θεωρό ότι ήταν παντελώς αχρείαστη και σε ένα βαθμό προκλητική ενέργεια. Η Μονή είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Ο σεβασμός να παραμείνει ως μουσείο είναι ο ενδεδειγμένος ο τρόπος να αναδειχθεί ο πολιτιστικός πλούτος. Δεν θα κάνω σχόλιο για το χρονισμό αυτής της απόφασης. Η υλοποίησή της συμπίπτει με την επίσκεψή μου, θα το θέσω και θα διερευνήσω αν υπάρχει δυνατότητα αντιστροφής της απόφασης», είπε.
Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση
Στην Τουρκία επικρατεί ένα θετικό κλίμα για τη συνάντηση, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Ρομπόπουλο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, η συνάντηση θα γίνει το μεσημέρι της Δευτέρας, και θα γίνει στα πρότυπα των προηγούμενων συναντήσεων των δύο ηγετών.
Συγκεκριμένα, στις 16:00 θα συναντηθούν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παρόντες είναι οι κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν, αλλά και οι κ. Μπούρα και Κιλίτς.
Στις 17:30 ακολουθεί η διευρυμένη σύνθεση με τους υφυπουργούς, διπλωματικούς συμβούλους και τον διοικητή της ΕΥ. Στις 18:00 έχουν προγραμματιστεί οι δηλώσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν και στις 18:30 ακολουθεί το δείπνο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα υπογραφούν 4 συμφωνίες, η μία θα αφορά το μεταναστευτικό.
Πηγή