Θέατρο, χορός, φιλοσοφικοί περίπατοι, παραστάσεις σε απροσδόκητους χώρους, ξεναγήσεις στην κρυμμένη πλευρά της Αθήνας, μουσική κάτω από το καλοκαιρινό φεγγάρι, χωρίς εισιτήριο, αυτό το καλοκαίρι από το Φεστιβάλ Αθηνών.

Για τρίτη χρονιά φετος πραγματοποιείται το «Άνοιγμα στην πόλη», ένα μίνι φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ, που έχει ως στόχο να μας ξεναγήσει σε διάφορες γωνιές της πόλης μας, ξετυλίγεται στην Αθήνα και τον Πειραιά στηρίζοντας την τέχνη και τον πολιτισμό πέρα από τα συνηθισμένα, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών.

Το Φεστιβάλ Αθηνών ανοίγει στην πόλη

Η μεγάλη επιτυχία του Ανοίγματος φάνηκε από την ανταπόκριση του κοινού που έδειξε την αγάπη του συμμετέχοντας σε περιπατητικές παραστάσεις, ανοιχτές συζητήσεις και πολλές άλλες εκδηλώσεις σε κάθε σημείο της πόλης. Ακόμη και για τις παραστάσεις χωρίς ελεύθερη είσοδο, το αντίτιμο του εισιτηρίου είναι πολύ χαμηλό δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να συμμετέχουν στο Φεστιβαλικό καλοκαίρι.

Δωρεάν θέατρο στο Φεστιβάλ Αθηνών

Ζωή Ξανθοπούλου, Μάριος Χάκκας: «Κανένα ρετούς. Θέλω την πραγματικότητα» (Από το θεατρικό έργο Αναζήτηση). Περιπατητική παράσταση που θα ζωντανέψει τον κόσμο του λογοτέχνη Μάριου Χάκκα σε σύνδεση με την πόλη που αγάπησε και θα ξεκινήσει από την πλατεία «Εργατικά» στην Καισαριανή – 6-8 Ιουνίου, 21:00

 Τwo, Hands, μια μεγάλων διαστάσεων τοιχογραφία στην κεντρική είσοδο της Πειραιώς 260

Lotus eaters – Πάνος Δεληνικόπουλος, «Amica mea»
(Με αφετηρία επιστολές ηρωίδων του Οβιδίου και επιγράμματα της Παλατινής Ανθολογιάς). Ο Οβίδιος επινοεί ένα νέο λογοτεχνικό είδος, την επιστολογραφία. Μύθοι για τις ανθρώπινες σχέσεις, τον έρωτα, την απουσία και τον θάνατο, αναπτύσσονται με έναν τρόπο διαφορετικό με μέσο την επιστολογραφία.
Αρχαιολογικός Χώρος Κεραμεικού, 24 -27 Ιουνίου, 18:30 (Το κοινό επιβαρύνεται μόνο με το εισιτήριο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο)

Δωρεάν μουσική στο Ηρώδειο

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ – Αναστάσιος Συμεωνίδης / Παγκόσμια ημέρα μουσικής
Έργα Σκαλκώτα, Μέντελσον και Προκόφιεφ

Το 2019 έχει ανακηρυχθεί έτος Νίκου Σκαλκώτα, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών από τον θάνατό του. Τιμώντας τον μεγάλο έλληνα συνθέτη, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα ερμηνεύσει το λαϊκό μπαλέτο Η θάλασσα. Το έργο εμπνέεται από τη ζωή του κόσμου της θάλασσας και τη λαϊκή θαλασσινή παράδοση και με την απουσία του μπαλέτου μετατρέπεται σε μία συμφωνική σουίτα. Στο πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνονται δύο από τα πιο σημαντικά έργα του Μέντελσον και αυτά με θέμα τη θάλασσα και τις εναλλαγές της από την ηρεμία στη θαλασσοταχή. Μουσική διεύθυνση Αναστάσιος Συμεωνίδης. Σολίστ Βασίλης Βαρβαρέσος
Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 21 Ιουνίου, 21:00

9ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας
Ο Μάγειρας, ο Κλέφτης, η Γυναίκατου και ο Εραστής της (The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover, 1989) του Πήτερ Γκρήναγουεϊ
Στο προαύλιο της Πειραιώς 260 θα προβληθεί η κορυφαία δημιουργία του βρετανού σκηνοθέτη, εικαστική, αποστομωτική και αδιαπραγμάτευτα προκλητική, με το αξέχαστο σάουντρακ του Μάικλ Νάιμαν
Πειραιώς 260, Προαύλιο, 13 Ιουνίου, 21:00

Δωρεάν στη Μικρή Επίδαυρο

Δεσμώτης του ιλίγγου (Vertigo, 1958) του Άλφρεντ Χίτσκοκ
Το μικρό θεατράκι της Επιδαύρου μετατρέπεται για μια μονάχα βραδιά σε θερινό σινεμά για να παρακολουθήσουμε το αριστούργημα του Άλφρεντ Χίτσκοκ, Δεσμώτης του ιλίγγου.
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 22 Ιουνίου, 21:30

Προβολή ταινίας του Χίτσκοκ στο μικρό θέατρο της Επιδαύρου

Πλατφόρμα: Διαφορετικότητα στο Φεστιβάλ Αθηνών

Ηλίας Πούλος, «Αυτό που δεν βλέπουμε μάς κοιτάζει»
Εικαστική εγκατάσταση για τους τοξικομανείς του Μεσοπολέμου. Ο εικαστικός Ηλίας Πούλος προσκαλεί τον επισκέπτη σε μια συνομιλία με το αποξενωμένο πρόσωπο του εξαρτημένου. Στη διάρκεια της εγκατάστασης θα γίνουν δύο ανοιχτές συζητήσεις, στις 8 Ιουνίου, 21:00 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει βραδιά με ρεμπέτικα τραγούδια που αναφέρονται στη χρήση απαγορευμένων ουσιών και στις 26 Ιουνίου, 21:00 με προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιώργου Χρ. Ζερβά «Τώρα κάνω όνειρα».
Victoria Square Project, Ελπίδος 13, Πλ. Βικτωρίας, 8-30 Ιουνίου στις 21:00

Αφροδίτη*
η μαγεία της, το έργο της, η επιθυμία της, η δύναμή της, η φροντίδα της* Aphrodite*
hermagic, herwork, herdesire, herpower, hercare. Η πλατφόρμα Αφροδίτη επικεντρώνεται στην κουίρ φεμινιστική τέχνη φέρνοντας σε επαφή τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα με νέα ακροατήρια στην Αθήνα. *Στη σύγχρονη θεωρία του φύλου, ο αστερίσκος υποδηλώνει τη διεύρυνση των ταυτοτήτων του φύλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θερινός Κινηματογράφος Λαΐς, AMOQA, BEAVER, 14-23 Ιουνίου

Παντελής Φλατσούσης, Κυψέλη – New Kids On the Block.
Παράσταση θεάτρου ντοκουμέντου βασισμένη σε συνεντεύξεις κατοίκων της Κυψέλης. Αφηγήσεις παιδιών που μένουν στην Κυψέλη εμπλουτίζονται με συνεντεύξεις ενήλικων κατοίκων. Η παράσταση φιλοξενείται στο ιστορικό κτήριο του 15ου Γενικού Λυκείου Αθηνών και η ιστορία της γειτονιάς ξετυλίγεται μέσα από τα παιδικά μάτια διαφόρων εθνικοτήτων. 15o Λύκειο Κυψέλης, 1-4 Ιουλίου, 21:00

Δωρεάν παραστάσεις χορού στο Φεστιβάλ

Compagnie Pernette, Χορός Περνέτ (Bal Pernette), Με τη συμμετοχή των Polkar.
Η χορογράφος Ναταλί Περνέτ επινοεί ένα είδος χορού – συλλογικού παιχνιδιού στο οποίο συμμετέχουν επαγγελματίες και ερασιτέχνες χορευτές δημιουργώντας μια γιορτή μέσα στην πόλη.
Πεδίον του Άρεως, 21 Ιουνίου,20:00

Aterballetto, In/Finito, Χορός και φωτογραφικό πρότζεκτ για αστικούς, φυσικούς ή ιστορικούς χώρους. Έξι χορογραφίες από ισάριθμους νέους χορογράφους πραγματοποιούνται σε αστικούς χώρους με ιστορική σημασία. Συγχρόνως, ένας φωτογράφος τις απαθανατίζει σε φωτογραφίες που κατόπιν σε εκτεθούν για να διαγράψουν τον δικό τους κύκλο ζωής.
Ο χώρος θα ανακοινωθεί, 11 Ιουλίου, 21:00

Πάρτυ
Θέατρο, χορός, φιλοσοφικοί περίπατοι, παραστάσεις σε απροσδόκητους χώρους, ξεναγήσεις στην κρυμμένη πλευρά της Αθήνας, μουσική κάτω από το καλοκαιρινό φεγγάρι, είναι μονάχα μερικές από τις πολλές ευκαιρίες που θα έχουν οι φίλοι του Φεστιβάλ Αθηνών να παρακολουθήσουν φέτος το καλοκαίρι και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο

Έλενα Αντωνίου, In situ. Μια περφόρμανς μακράς διάρκειας που επιχειρεί να αναγάγει το ανθρώπινο σώμα σε αέναο έργο τέχνης.
Ο χώρος θα ανακοινωθεί, 4-11 Ιουνίου, 21:00 (Το κοινό επιβαρύνεται μόνο με το εισιτήριο εισόδου στον χώρο)

Γιάννης Μανταφούνης, One One One, με τη συμμετοχή χορευτών της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ).
Δύο καρέκλες περιμένουν δύο θεατές, προσκαλώντας τους να ζήσουν μια μοναδική στιγμή, καθώς ένας ερμηνευτής θα χορέψει γι’ αυτούς.
Πεζόδρομος Ερμού (Θησείο), 7 Ιουλίου, 19:00

Δωρεάν μουσική στο Φεστιβάλ Αθηνών

Θοδωρής Οικονόμου, Ανάσα – solo piano.
Ένα αυτοσχεδιαστικό ταξίδι κάτω από τ’ αστέρια με απρόσμενα ηχητικά τοπία εμπνευσμένα από τον μινιμαλισμό αλλά και από κλασικές, τζαζ και παραδοσιακές φόρμες.
Αστεροσκοπείο Αθηνών – Τηλεσκόπιο Δωρίδη, 18 – 20 Ιουνίου, 22:00

Κινηματογράφος

Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος Οι περιπέτειες του Βιλλάρ (Ζωντανή μουσική επένδυση Μηνάς Αλεξιάδης) / Άνθρωποι την Κυριακή (Ζωντανή μουσική επένδυση Μηνάς Αλεξιάδης) / Κοινωνική σαπίλα (Ζωντανή μουσική επένδυση Κωνσταντίνος Βήτα). Τρεις βωβές ταινίες από τις δεκαετίες του ’20 και του ’30 παρουσιάζονται αποκατεστημένες και με ζωντανή μουσική.
Θερινός Κινηματογράφος “Λαΐς”, 29 – 30 Ιουνίου, 21:00

βιολί σε καρέκλα
Από συμφωνικές μουσικές, μέχρι ηλεκτρονικές και πάρτυ

Περίπατοι

Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Αθήνα – Τόποι μνήμης:
o Περίπατος στη Ρωμαϊκή Αγορά και τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού με τον καθηγητή Μανόλη Κορρέ. Ρωμαϊκή Αγορά, 3 Ιουνίου, 18:15 (Το κοινό επιβαρύνεται μόνο με το εισιτήριο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο)

«Η στράτα του Στράτη στην Αθήνα»: Λογοτεχνικός περίπατος στα βήματα του Στράτη Μυριβήλη. Εκκίνηση από το σπίτι του Μυριβήλη στην οδό Ερεσσού, 11 Ιουνίου, 18:15

«Από την Ομόνοια στο Σύνταγμα: στοές και πλατείες» με τον καθηγητή Παναγιώτη Τουρνικιώτη. Συνάντηση: Πλατεία Ομονοίας, γωνία με οδό Σταδίου, 2 Ιουλίου, 18:00

Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργασαρωνικού, «Οι πέτρες μιλούν».
Ο λόγος αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων, ποιητών και πολιτικών παρουσιάζεται σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά) με τη μορφή θεατρικών δρώμενων σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας.
Ο χώρος θα ανακοινωθεί, 7-14 Ιουλίου, 11:00

Εκδηλώσεις στο Άνοιγμα στην πόλη με εισιτήριο 5 ευρώ

Θανάσης Χαλκιάς, Σινε-παρμένη του Hernán Rivera Letelier
Η ιστορία ενός φτωχού κοριτσιού που οι δικοί της μη μπορώντας να πληρώσουν περισσότερα από ένα εισιτήριο, στέλνουν εκείνη να παρακολουθεί ταινίες, ώστε μετά να τους τις αφηγείται. Η θαυμαστή αφηγηματική ικανότητα του κοριτσιού μαγεύει σιγά-σιγά όλο το χωριό. Μια site-specific παράσταση σε τρεις συνεχόμενες Τρίτες σε τρεις αγαπημένους κινηματογράφους της Αθήνας. 4/6 «Ζέφυρος», 11/6 «Βοξ», 18/6 «Στέλλα» (τιμή εισιτηρίου 5)

Stereo Nero Dance Co. Φθογγικά πάθη
Τα πάθη της γυναικείας ύπαρξης αποτυπώνονται επί σκηνής μέσα από μια σόλο περφόρμανς. Second Skin (Δαμοκλέους 8), 9-11 Ιουνίου, 20:00 & 22:00 (τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ)

Young Greek Classics 2019 Αφιέρωμα στο τσέλο – 4 νέοι Έλληνες τσελίστες
Τρεις συναυλίες από νέους Έλληνες μουσικούς με σπουδαίες σολιστικές διακρίσεις σε ένα ποικιλόχρωμο πρόγραμμα ιδιαίτερων απαιτήσεων και υψηλού καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Ωδείον Αθηνών – Αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής», 1,3 & 4 Ιουλίου (τιμή εισιτηρίου 5 ευρω)

Βέρα Λάρδη – Αλεξάνδρα Βασιλείου, A New Era (?) / Μια νέα εποχή (;) Μια παράσταση – διάλογος Ομοφοβία, αμφιφοβία και τρανσφοβία: πώς τις βιώνουν οι άνθρωποι που είναι ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και τρανς; Τι σκέφτεται και πώς ζει η νέα γενιά των ΛΟΑΤΚΙ+; Λόγος, μουσική, χορός, ντραγκ σόου μπλέκονται σ’ ένα παζλ αφηγήσεων και σκηνικών δράσεων συνδέοντας δημιουργικά το θέατρο με την κοινωνική παρέμβαση. Six d.o.g.s. 27-30 Ιουνίου, 21:00 (τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ)

Αόρατες διαδρομές

Μια ιδιαίτερη αστική περιήγηση με το περιοδικό δρόμου Σχεδία
Νυν και πρώην άστεγοι συμπολίτες μας, μέλη του δικτύου διανομής της Σχεδίας, μας ξεναγούν σε μερικές από τις σημαντικότερες κοινωνικές δομές του κέντρου της Αθήνας: συσσίτια, υπνωτήρια, κέντρα απεξάρτησης και κέντρα ημέρας. Εκκίνηση από τα γραφεία της Σχεδίας, Κολοκοτρώνη & Νικίου 2 – Ολοκλήρωση διαδρομής στην Ομόνοια (αφετηρία πούλμαν για Πειραιώς 260), Δε & Τε 18:00 – 20:00 & Κυ 11:00 – 13:00, 2 Ιουνίου – 17 Ιουλίου, Ομάδα 3-15 ατόμων, απαραίτητη κράτηση θέσεων (εισιτήριο 8 €)

Άνοιγμα στην πόλη – Πειραιάς, με ελεύθερη είσοδο

Σε συνεργασία με το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
18 – 25 Ιουνίου – Ανθρωπότητες 7 ημέρες, 7 βιβλικά κείμενα, 7 επικράτειες ανθρώπων. Καλλιτεχνικές ομάδες από διαφορετικούς δημιουργικούς χώρους (θέατρο, λογοτεχνία, μουσική, εικαστικά, καλλιτεχνική εκπαίδευση) συνεργάζονται με κοινωνικές δομές της πόλης του Πειραιά, ώστε να προσεγγίσουν επιλεγμένες κοινωνικές ομάδες και, από κοινού με τους συμμετέχοντες, να σχεδιάσουν και να παρουσιάσουν ένα έργο το οποίο να εκφράζει τη «θέαση της ζωής» μέσα από τη δική τους οπτική.

«Ζωή» − Η αντίληψη του κόσμου μέσα από το άγγιγμα Δομές: «Μαργαρίτα», Εργαστήρι ειδικής αγωγής – Ειδικό Σχολείο Αυτιστικών Πειραιά. Ομάδα: Παιδιά με νοητική στέρηση και παιδιά στο φάσμα του αυτισμού. Συνεργάτης Ανδρέας Κολίσογλου. Ένα βιωματικό έργο που ωθεί τους επισκέπτες να προσεγγίσουν τον κόσμο μέσα από το άγγιγμα των παιδιών.
Ειδικό Σχολείο Αυτιστικών Πειραιά, 18 Ιουνίου, 11:00

«Μοναξιά» − Η γενναιοδωρία του ανθρώπου που ζει ανέστιος.
Δομή: Όμιλος για την Unesco Πειραιώς και Νήσων. Ομάδα: Άστεγοι του Πειραιά. Συνεργάτες Πέρης Μιχαηλίδης, Ομάδα Coeval: Άννα Δανέζη – Κωνσταντίνα Βισβιροπούλου. Εγκατάσταση και δράση σε δημόσιο χώρο που διερευνά την έννοια της «οικίας» όπως γίνεται αντιληπτή από τα πρόσωπα που έχουν απολέσει αυτό το αγαθό. Όμιλος για την Unesco Πειραιώς και Νήσων, 19 Ιουνίου, 19:00

«Τροφή» − Η ιστορία αποτυπωμένη στα δόντια της εργατικής τάξης.
Δομή: Οδοντιατρικός Σύλλογος – Ομάδα: Κινητές δομές οδοντιατρικής φροντίδας στον Πειραιά. Συνεργάτες Μαρία Κουλούρη, Λευτέρης Παπακώστας. Με τη συνδρομή κινητής ομάδας οδοντιατρικής φροντίδας θα δημιουργηθεί μια
παράσταση με μαρτυρίες επαγγελματιών για την κοινωνικό-οικονομική ιστορία μέσω της στοματικής υγείας.
2η ΥΠΕ Μονάδα Υγείας Πειραιά, 20 Ιουνίου, 12:00

«Βοήθεια» − Η προσπάθεια για επικοινωνία μέσα από την ομίχλη της ψυχικής ασθένειας.
Δομή: «Πυξίδα», φορέας ψυχικής και κονωνικής υποστήριξης. Ομάδα: Οικότροφοι ψυχικά ασθενείς. Συνεργάτες Χρήστος Χρυσόπουλος – Δανάη Παπουτσή. Δράση και επίσκεψη στους χώρους της «Πυξίδας», κατά τη διάρκεια της οποίας οι οικότροφοι ασθενείς θα παρουσιάσουν επιστολές σε προσφιλή τους πρόσωπα. Η «ομίχλη» της ψυχικής ασθένειας γίνεται το μέσον μετάδοσης του κόσμου των ασθενών και αποδοχής τους.
Πυξίδα, 21 Ιουνίου, 12:00

«Χαρά» − Η χαρά των παιδιών στους δρόμους της πόλης.
Δομή: Καλός Ποιμένας – Στέγη Ανηλίκων Πειραιάς. Ομάδα: Οικότροφοι ανήλικοι. Συνεργάτες Μαρία Ρεντίφη – Πειραϊκός Σύνδεσμος – Μουσικό Σχολείο Πειραιά. Μαθητές και μαθήτριες από τα μουσικά σχολεία του Πειραιά μαζί με τα παιδιά που φιλοξενούνται στο οικοτροφείο δημιουργούν μια πομπή και προσκαλούν τους διαβάτες να μοιραστούν την παιδικότητα της αυθόρμητης χαράς.
Πλατεία Κοραή, 22 Ιουνίου, 12:00

«Καρτερία» − Η ζωή και η αντοχή της, διαμέσου του χρόνου, στις εργατικές πολυκατοικίες.
Δομή: Εργατικές πολυκατοικίες της Κοκκινιά. Ομάδα: Ένοικοι διαμερισμάτων. Συνεργάτες Καλλιόπη Παναγιωτίδου – Μαρίνα Κανελλοπούλου. Περφόρμανς στον χώρο των πολυκατοικιών: προσωπικές μαρτυρίες των κατοίκων μαζί με μουσικές μαρτυρίες, μιλούν για την ιστορία των εργατικών κατοικιών και την ανθρώπινη επιμονή στην αναζήτηση της ευτυχίας.
Εργατικές Πολυκατοικίες Κοκκινιάς, 23 Ιουνίου, 20:00

«Αγάπη» – Η φιλία και η αδελφοσύνη των παιδιών που ζουν κάτω από την ίδια στέγη.
Δομή: Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας. Ομάδα: Φιλοξενούμενα παιδιά. Συνεργάτες Γεράσιμος Δεστούνης – Βίλμα Ανδριώτη. Τα παιδιά του ιδρύματος γίνονται οι οικοδεσπότες ενός γεύματος φροντίδας και ανταπόδοσης.
Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, 24 Ιουνίου, 19:30
Ημέρα παρουσίας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Όλες οι δράσεις του προγράμματος “Ανθρωπότητες” θα εκπροσωπηθούν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με τον κατάλληλο τρόπο για την κάθε δράση και δομή. Εκτός από την παρουσία των συμμετεχόντων θα υπάρχουν ηχογραφήσεις, βίντεο, αναγνώσεις, και παιχνίδια με σκοπό να μην επαναληφθούν οι δράσεις


Πηγή