«Γαλάζιο αντάρτικο»

Οι διαφωνούντες, ακόμα και στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου, φέρνουν «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου που θα επιχειρήσει να κάμψει τις αντιδράσεις, με πρωτοκλασάτα γαλάζια στελέχη ωστόσο να διαμηνύουν πως θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Κατά του νομοσχεδίου έχει ταχθεί ανοιχτά ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και οι Άννα Καραμανλή, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χαράλαμπος Χρυσομάλλης, Κώστας Καραγκούνης και ο Κώστας Γκιουλέκας.

«Δε θα το ψηφίσω ακόμα και αν μπει κομματική πειθαρχία»

«Η ψήφιση του πολιτικού γάμου πάει μαζί με την τεκνοθεσία και αυτό θα επιφέρει αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο», λέει, μιλώντας στο MEGA, η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Καραμανλή.

«Έχω καταψηφίσει και το σύμφωνο συμβίωσης. Προσεγγίζω το θέμα καθαρά συνειδησιακά, πιστεύω στο πρότυπο, στην πυρηνική οικογένεια, στον πατέρα και τη μητέρα. Αύτη είναι η στάση ζωής μου, δέχομαι την άλλη άποψη αλλά επιθυμώ και οι άλλοι να δέχονται τη δική μου και να μην στοχοποιούνται άνθρωποι που έχουν άλλη άποψη. Το να σε αποκαλούν οπισθοδρομικό, ακροδεξιό ομοφοβικό σημαίνει ότι και το 50% της κοινωνίας είναι ομοφοβικοί, οπισθοδρομικοί και ακροδεξιά. Δεν είναι έτσι».

«Σε θέματα βαθιά κοινωνικά έχω κόκκινες γραμμές, θα το καταψηφίσω έτσι και αλλιώς», είπε για ενδεχόμενο κομματικής πειθαρχίας που θα θέσει ο πρωθυπουργός.

«Το Σύνταγμα δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε αλά καρτ. Το Σύνταγμα λέει ότι ο βουλευτής ψηφίζει κατά συνείδηση. Συνειδησιακά και με βάση τα πιστεύω μου, γιατί ακούω και την κοινωνία και την εκκλησία… Εγώ δε θέλω να υπάρχει γονέας 1 και γονέας 2».

Για τα θέματα των παιδιών ενός ομόφυλου ζευγαριού σημειώνει:

«Να ρυθμίζονται κάποια θέματα μέσα στο σύμφωνο συμβίωσης και όταν ο βιολογικός γονέας ‘φύγει’ από τη ζωή, να μπορέσει να περάσει η αναδοχή στον σύντροφο. Κατανοώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που είχαν αποκτήσει παιδιά από τον γάμο τους τον κανονικό, πριν γίνουν ομοφυλόφιλοι, και αυτά είναι παιδιά, πρέπει να το δούμε. (…) Θα το καταψηφίσω έτσι και αλλιώς, με σεβασμό στην άλλη άποψη.

«Να υπερασπιζόμαστε όλα τα δικαιώματα»

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, σημειώνει:

«Το Σύνταγμα της χώρας λέει ότι θα πρέπει να υπερασπιζόμαστε έστω και έναν άνθρωπο που χάνει το δικαίωμά του, ειδικά όταν είμαστε νομοθέτης, δηλαδή εκλεγμένοι βουλευτές άρα πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα όλων των κοινωνικών ομάδων».

Σύμφωνα με τον ίδιο:

«Είναι λιγάκι άτοπο να λέμε ότι θα πρέπει να φτιάξουμε το σύμφωνο συμβίωσης με το οποίο διαφωνούμε για να βγούμε από τη δύσκολη θέση να μην ψηφίσω ή να καταψηφίσω ένα νομοσχέδιο το οποίο πρέπει να ψηφιστεί. Ο λόγος έχει να κάνει με το παιδί, τα παιδιά είναι ο πυρήνας της οικογένειας. Πώς μπορούμε να προσφέρουμε αγάπη στα παιδιά, πώς μπορούμε να σώσουμε έστω και ένα παιδί από ένα ίδρυμα».

«Πρέπει να δούμε το θέμα της παρένθετης μητρότητας γιατί δεν μπορεί να γίνει εμπορεύσιμο το σώμα της γυναίκας. (…) Το υπάρχον καθεστώς υιοθεσιών είναι πάρα πολύ δύσκολο, πρέπει να το δούμε συνολικά», συμπληρώνει.

«Κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα, πρέπει να σεβαστούμε και να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα έστω και ενός ανθρώπου στην ελληνική κοινωνία», καταλήγει.

«Ιερό» όχι

Μετά το «ιερό όχι» της Εκκλησίας, ανοιχτό ενδεχόμενο συνομιλιών με τον πρωθυπουργό άφησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. H γνώμη της εκκλησίας είναι σεβαστή, αλλά νομοθετεί η κυβέρνηση τονίζει το Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει το δικαίωμα σε γάμο και τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια, χωρίς ωστόσο να προβλέπει την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μέσω παρένθετης μητέρας στα ζευγάρια ανδρών.

Επιπλέον:

– Αναγνωρίζει ομόφυλα ζευγάρια αλλά όχι ίσα δικαιώματα σε διεμφυλικά άτομα ή όσα δηλώνουν «τρίτο φύλο»

– Οι γονείς δηλώνονται ως «πατέρας πατέρας» ή «μητέρα μητέρα»

– Αναγνωρίζεται αυτόματα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών που παντρεύτηκαν στο εξωτερικό

– Αναγνωρίζονται τα παιδιά που γεννήθηκαν στο εξωτερικό αλλά και όσα θα γεννηθούν με παρένθετη μητέρα στο εξωτερικό.


Πηγή