Κάποια παιδιά δείχνουν μεγάλο φόβο μπροστά στις δυσκολίες που βρίσκουν στο δρόμο τους και προτιμούν να μην τις αντιμετωπίσουν, παρά να αποφύγουν τη διαχείρισή τους.
Πάμε να δούμε τους λόγους και πώς μπορείτε να βοηθήσετε να λειτουργούν υπεύθυνα. Λίγο-πολύ τα ευθυνόφοβα παιδιά εκδηλώνουν την απροθυμία τους να αντιμετωπίσουν μια δυσκολία με παρεμφερείς τρόπους όπως οι ενήλικες. Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, αλλάζουν κουβέντα, χρησιμοποιούν το χιούμορ και γενικά προσπαθούν να βολέψουν τη στιγμή όπως-όπως.
Μπορεί να μην είναι κάτι ιδιαίτερο η δυσκολία που καλείται να διαχειριστεί, απλά να πρέπει να εκφράσει τον προβληματισμό του ώστε μέσα από τη συζήτηση μαζί σας να βοηθηθεί ψυχολογικά για να προχωρήσει. Άρα λοιπόν αν βλέπετε το παιδί σας σκεπτικό, δώστε του ερεθίσματα να σας μιλήσει εφ’ όσον το θέλει.
Κάτι ακόμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι το παιδί ενδέχεται να διστάζει να ζητήσει τη βοήθειά σας σε κάτι από φόβο ότι δε θα το καταλάβετε ή θα θεωρήσετε ασήμαντο τον προβληματισμό του. Δώστε του λοιπόν να καταλάβει ότι τίποτα από τα δύο δεν ισχύει και το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να το βοηθήσετε να νιώσει καλά. Τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες δεν έχουν αυτοπεποίθηση, ούτε καν επίγνωση των δυνατοτήτων τους.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις διστάζουν να αντιμετωπίσουν μια δυσκολία υπό το φόβο της αποτυχίας. Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από το παιδί σας στο κομμάτι της ορθολογικής αντιμετώπισης των δυσκολιών που συναντάει στο διάβα του και στη γενικότερη ανάληψη των ευθυνών του. Όταν αυτό δεν το κάνουν οι ενήλικες με συνέπεια, είναι ουτοπικό να το περιμένετε από ένα μικρό παιδί.
Πηγή