Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, η SBU παραχώρησε αποκλειστικό υλικό στο αμερικανικό δίκτυο, που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο, τον Ιούλιο, χρησιμοποίησαν ένα πειραματικό θαλάσσιο μη επανδρωμένο drone για να επιτεθούν στη γέφυρα, παρέχοντας νέες λεπτομέρειες για την επίθεση.

Το χρονικό

Το θαλάσσιο drone πλησιάζει αθόρυβα τη γέφυρα της Κριμαίας στο στενό του Κερτς. Καθώς χτυπά το μπετό, εκρήγνυται πάνω από ένας τόνος εκρηκτικών.

«Οι κάμερες της γέφυρας κατέγραψαν την πρώτη έκρηξη στο οδικό κομμάτι. Ο κέρσορας δείχνει το drone να προχωρά. Και μια ακόμη έκρηξη στη σιδηροδρομική γραμμή σχεδόν ταυτόχρονα», αναφέρει στο δελτίο του το CNN.

Είναι μία από τις επιθέσεις που έγιναν στη γέφυρα τον τελευταίο μήνα. Το Κίεβο, που μέχρι τώρα δεν παραδεχόταν ότι τα drone είναι ουκρανικά, «σπάει» τη σιωπή του στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου.

«Με τη βοήθεια αυτών των drones πρόσφατα πετύχαμε χτυπήματα στη γέφυρα της Κριμαίας, στο μεγάλο αποβατικό πλοίο Ναγκόρσκι Γκορνιάκ και στο δεξαμενόπλοιο Σιγκ», είπε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, Βασίλ Μαλιούκ.

Τα «Sea babies», όπως ονομάζονται, είναι ελαφρά, κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και πετυχαίνουν τους στόχους τους.

Τα θαλάσσια drones κατασκευάζονται σε υπόγειο εργοστάσιο στην Ουκρανία, λέει το Κίεβο και προαναγγέλλει νέες επιθέσεις.

Οργή για τις δηλώσεις αξιωματούχου του ΝΑΤΟ

Εν τω μεταξύ, την οργή του Κιέβου προκάλεσε η δήλωση στενού συνεργάτη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σχετικά με την πιθανή λήξη του πολέμου.

«Νομίζω ότι μία λύση θα ήταν να παραδώσει έδαφος η Ουκρανία με αντάλλαγμα την ένταξή της στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο διευθυντής του γραφείο του ΓΓ, Στίαν Γένσεν.

Πρόκειται για κάτι που «εντάσσεται σαφώς στη λογική του παγώματος της σύγκρουσης που τόσο επιθυμεί η Ρωσία», απάντησε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, συμπληρώνοντας:

«Να ανταλλάξουμε έδαφος για την ‘ομπρέλα’ του ΝΑΤΟ; Είναι γελοίο. Αυτό σημαίνει να επιλέξουμε συνειδητά την ήττα της Δημοκρατίας, την ενθάρρυνση ενός παγκόσμιου εγκληματία, τη διατήρηση του ρωσικού καθεστώτος, την καταστροφή του διεθνούς δικαίου και τη μεταφορά του πολέμου στις επόμενες γενιές».

Είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα, ήταν το σχόλιο του πρώην πρωθυπουργού της Ρωσίας και νυν αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Για να μπουν στο ΝΑΤΟ, οι Αρχές του Κιέβου θα πρέπει να παραιτηθούν ακόμα και από το Κίεβο, την πρωτεύουσα της αρχαίας Ρωσίας».

Την ίδια ώρα, με βίντεο το Κίεβο ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του ανακατέλαβαν στρατηγικής σημασίας χωριό στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από τα δύο μεγάλα λιμάνια της Αζοφικής θάλασσας, το Μπερντιάνσκ και τη Μαριούπολη.


Πηγή