«Πάνω από 9.100 άνθρωποι συνελήφθησαν στα πράσινα σύνορα (δηλαδή σε σημεία της μεθορίου που δεν φυλάσσονταν αυστηρά) από την 24η Φεβρουαρίου» κι έπειτα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της συνοριοφυλακής Αντρίι Ντεμτσένκο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη (31/01) στο Κίεβο. Οι περισσότεροι από αυτούς τέθηκαν υπό κράτηση στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία και τη Μολδαβία.
Άλλοι περίπου 3.900 άνθρωποι εμποδίστηκαν να περάσουν τα σύνορα μέσω φυλακίων, επιδεικνύοντας πλαστά ή παραποιημένα έγγραφα. Οι περισσότεροι προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ουγγαρία ή την Πολωνία.
Στο πλαίσιο της γενικής επιστράτευσης όταν ξέσπασε ο πόλεμος, οι Ουκρανοί του ηλικιακού φάσματος μεταξύ των 18 και των 60 ετών, που κλήθηκαν να ενταχθούν στις ένοπλες δυνάμεις, απαγορεύτηκε να φύγουν από τη χώρα, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Σύμφωνα με τις αρχές στο Κίεβο, κάποιοι προσπάθησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες, με αγορασμένα ή πλαστά έγγραφα για παιδιά που δεν είχαν ή γάμους που δεν είχαν γίνει ποτέ.
Αρκετοί άνδρες πέθαναν εξαιτίας της έκθεσης στο κρύο στα Καρπάθια Όρη και πάνω από δέκα πνίγηκαν σε ποτάμια σε παραμεθόριες περιοχές, κυρίως στα σύνορα με τη Ρουμανία, πάντα σύμφωνα με τους αριθμούς της ουκρανικής συνοριοφυλακής.
Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί πόσοι ακριβώς Ουκρανοί δεν μπόρεσαν να φύγουν από τη χώρα για να αποφύγουν την επιστράτευση.
πηγή