Ένας ανώτερος αξιωματούχος του ουκρανικού στρατού δήλωσε ότι τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16 που πρόκειται να φτάσουν στο Κίεβο μέσα στο 2024, «δεν είναι πλέον χρήσιμα» στις ουκρανικές δυνάμεις.

Η παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία πυροδότησε μεγάλες συζητήσεις ανάμεσα στους δυτικούς συμμάχους, για το αν είναι μια σωστή απόφαση ή όχι, καθώς η Ρωσία από την μεριά της προειδοποιούσε για «εμπλοκή στη σύγκρουση».

Η Ουκρανία ζητούσε πολύ έντονα τα μαχητικά αεροσκάφη όλο το 2023, και η Ουάσιγκτον έδωσε το «πράσινο φως» τον Αύγουστο του 2023, υπό τον όρο ότι οι Ουκρανοί πιλότοι θα υποβληθούν σε αυστηρή εκπαίδευση σε συμμαχικές χώρες για την ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία των αεροσκαφών.

Ωστόσο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ουκρανικού στρατού είπε στο Politico ότι κάθε όπλο έχει τη δική του κατάλληλη στιγμή και ότι τα F-16 δεν είναι πλέον σημαντικά στην Ουκρανία.

«Συχνά, απλώς δεν λαμβάνουμε τα οπλικά συστήματα τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε. Έρχονται όταν δεν είναι πλέον σχετικά», είπε χαρακτηριστικά. «Τα F-16 χρειάστηκαν το 2023. Δεν θα είναι χρήσιμα για το 2024».

Ο Ουκρανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, τόνισε τη σημασία της παράδοσης όπλων όταν χρειάζονται περισσότερο. Υπενθύμιζε ότι οι αντιαρματικοί πύραυλοι που παραδόθηκαν εγκαίρως από την Βρετανία και τις ΗΠΑ τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου αποδείχθηκαν καθοριστικοί για τις δυνάμεις του Κιέβου.

«Όσο περισσότερες καθυστερήσεις, τόσο λιγότερο σημαντικό θα είναι ένα οπλικό σύστημα στο πεδίο της μάχης», υπογράμμισε.

Το Κίεβο χρειάζεται παραδοσιακά όπλα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μεγαλύτερο όγκο για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ρωσικές επιθέσεις.

«Χρειαζόμαστε πυρομαχικά, χιλιάδες πυρομαχικά και ρουκέτες», τόνισε, εκτιμώντας ότι το κατεστραμμένο από τον πόλεμο έθνος χρειάζεται τουλάχιστον 4 εκατομμύρια οβίδες και 2 εκατομμύρια drones για να κερδίσει τον πόλεμο.

Χωρίς τα κατάλληλα όπλα σε επαρκή ποσότητα, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι θα υπήρχε μεγάλος κίνδυνος κατάρρευσης της πρώτης γραμμής, όπου οι ρωσικές δυνάμεις επικέντρωναν τις επιθέσεις τους.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, κατά την επίσκεψη του στις Βρυξέλλες και τις συνομιλίες του με τους ΥΠΕΞ των χωρών-μελών του NATO, επανέλαβε ότι η Ουκρανία χρειάζεται συστήματα αεράμυνας, συγκεκριμένα τους Patriot, για να αντιμετωπίζει τις αυξανόμενες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στις ουκρανικές πόλεις.

Πηγή