Αν και αποτελεί προτεραιότητα να βρεθεί σύντομα πολιτική λύση στο θέμα του επταετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, αυτό φαίνεται δύσκολο, μετά το βέτο που έβαλαν στη συμφωνία η Ουγγαρία και η Πολωνία, οι οποίες θέλουν να αποσυνδεθεί η εκταμίευση πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης με την εφαρμογή των κανόνων του κράτους δικαίου.
Το ζήτημα ετέθη πρώτο στην ατζέντα της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά το οποίο επιβεβαιώθηκε η γενικότερη βούληση συνέχισης των διαβουλεύσεων, όμως οι πληροφορίες δείχνουν πως δεν διαφαίνεται διάθεση συμφωνίας από πλευράς Ουγγαρίας και Πολωνίας.
Νεότερα ίσως υπάρχουν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (10-11/12), αφού φυσικά προηγηθούν οι απαραίτητες πολιτικές διαβουλεύσεις. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά και η Γερμανία, που έχει την προεδρία, έστειλαν το μήνυμα πως χρειάζεται οπωσδήποτε μια συμφωνία για να εφαρμοστεί άμεσα το πακέτο ανάκαμψης.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι τα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών θα πρέπει να παραταθούν ώστε να καλύψουν το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ενημέρωσε τους ηγέτες της ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν το προσχέδιο για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τις δυσκολίες που έχουν προκύψει για την οριστική έγκριση του σχεδίου που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι.
Η Ελλάδα προσδοκά πόρους 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και περίπου 40 δισ. ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, που θα διατεθούν μέσα από δράσεις του ΕΣΠΑ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την επόμενη εξαετία. Αφορούν σημαντικά έργα υποδομών, όπως ο οδικός άξονας Ε65, ο ΒΟΑΚ και η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, αλλά και προτάσεις για την ενεργειακή-περιβαλλοντική αναβάθμιση, την πλήρη ψηφιοποίηση των λειτουργιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σημαντικές μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα όπως η χρηματοδότηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, η επιτάχυνση της δικαιοσύνης και ένα νέο πλαίσιο επαγγελματικής εκπαίδευσης. Για το 2021 υπολογίζεται ότι η χώρα μας θα λάβει περίπου 5 δισ. ευρώ με τη μορφή της προκαταβολής 3 δισ. ευρώ και ακόμα 2 δισ. ευρώ για το μεταβατικό πρόγραμμα React EU.
Το Εθνικό Προσχέδιο Δράσης για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα παρουσιασθεί τις επόμενες ημέρες από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και στη συνέχεια θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στοOpenGov.gr, πριν κατατεθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Πηγή