Η σωματική άσκηση και γενικότερα δραστηριότητα, ιδίως όταν έχει μέτρια έως μεγάλη ένταση, παρέχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις (καρκίνο, καρδιοπάθεια, διαβήτη κ.α.), για ψυχικές διαταραχές και για παραπανίσια κιλά. Η άσκηση βοηθά επίσης ως αντίβαρο τους γονείς προκειμένου να τα βγάλουν πέρα καλύτερα με τις καθημερινές προκλήσεις της ανατροφής των παιδιών, ενώ μπορεί να ενισχύσει και τις σχέσεις μαζί τους αν γονείς και παιδιά ασκούνται μαζί.

Όμως, όπως δείχνει και η νέα έρευνα, στην πραγματικότητα οι γονείς είναι λιγότερο σωματικά δραστήριοι από όσους δεν έχουν παιδιά.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ και του Σαουθάμπτον, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρ Κάθριν Χέσκεθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS One», ανέλυσαν δειγματοληπτικά στοιχεία για 848 γυναίκες 20 έως 34 ετών αναφορικά με το επίπεδο της σωματικής άσκησης/δραστηριότητάς τους.

Διαπιστώθηκε ότι κάτω του 50% των μαμάδων πληρούσαν το συνιστώμενο όριο των 150 λεπτών άσκησης μέτριας έως μεγάλης έντασης μέσα στην εβδομάδα.

Οι μαμάδες παιδιών σχολικής ηλικίας έκαναν κατά μέσο όρο 26 λεπτά μέτριας έως μεγάλης έντασης δραστηριότητα μέσα στη μέρα, ενώ οι μητέρες μικρότερων παιδιών έως τεσσάρων ετών έκαναν 18 λεπτά. Αν μια μαμά είχε πάνω από ένα παιδί, δεν ξεπερνούσε τα 21 λεπτά τη μέρα, ενώ αν είχε πολλά παιδιά έως πέντε ετών, έκανε λιγότερη άσκηση μέτριας έως μεγάλης έντασης σε σχέση με μια μητέρα που είχε πολλά παιδιά άνω των πέντε ετών.

Η Χέσκεθ δήλωσε ότι «όταν έχεις μικρά παιδιά, οι γονεϊκές ευθύνες σου τρώνε τον χρόνο και συχνά είναι δύσκολο να βρεις χρόνο για σωματική άσκηση πέρα από τη φροντίδα των παιδιών σου. Η άσκηση είναι συνεπώς ένα από τα πρώτα πράγματα που μένει στην άκρη ή οι περισσότερες μαμάδες περιορίζονται σε περισσότερη ελαφριάς έντασης άσκηση. Όταν όμως πια τα παιδιά αρχίζουν να πηγαίνουν σχολείο, οι μαμάδες καταφέρνουν να ξεκλέψουν χρόνο για περισσότερη σωματική δραστηριότητα και μεγαλύτερης έντασης».

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

φωτό: iStock


Πηγή