Δεν θα υπάρχει μνημόνιο ούτε τρόικα στο νέο πακέτο για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, διαβεβαίωσε χθες ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας στο διαδικτυακό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Πρόσθεσε ότι για όλα τα κράτη-μέλη θα ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες και τα προγράμματα θα είναι ιδιοκτησία των κρατών, με την Κομισιόν να διασφαλίζει ότι συμβαδίζουν με τις προτεραιότητές της.
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ολλανδία εκφράζει ενόχληση για τη μη ύπαρξη αιρεσιμότητας στο πακέτο. Εξάλλου, και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στο Open, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνδεθούν οι εκταμιεύσεις με διαρθρωτικές αλλαγές.
Ο κ. Τζεντιλόνι κάλεσε τα κράτη-μέλη να προετοιμασθούν εγκαίρως για να υποβάλουν τα προγράμματά τους τον Οκτώβριο και να αρχίσουν να εισπράττουν από το 2021, και εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία τον επόμενο μήνα. Δέχθηκε, βεβαίως, ότι υπάρχουν ακόμη ενστάσεις σε ό,τι αφορά το ύψος του πακέτου, την αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων και την κλείδα κατανομής των πόρων.
Αισιοδοξία για την έκβαση της πρότασης της Κομισιόν εξέφρασε χθες από το ίδιο βήμα και ο Ελληνας επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος σχολίασε ότι «μόνο καλά πράγματα μπορούν να συμβούν στην Ευρώπη, όταν συμφωνούν Γερμανία και Γαλλία».
Οι αντιδράσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που γνωρίζουν τι έγινε στο Eurogroup προχθές, στο γκρουπ των «λιτοδίαιτων» Ολλανδίας, Αυστρίας, Δανίας και Σουηδίας προστέθηκε δυναμικά η Εσθονία, ενώ η Φινλανδία κατέβασε τους τόνους, αν και εξακολουθεί να υποστηρίζει και αυτή χαμηλότερες δαπάνες σε επιχορηγήσεις. Επιμέρους διαφωνίες εξέφρασαν Τσέχοι, Ούγγροι, Πολωνοί και Ρουμάνοι, αλλά και η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο. Εκτός από το μέγεθος του πακέτου, που θεωρούν μεγάλο, πολλές χώρες διαφωνούν και με τη διάρκειά του, την οποία θέλουν επίσης να επισπεύσουν, καθώς και με την κλείδα κατανομής.
Ο κ. Τζεντιλόνι, εξάλλου, σημείωσε πως η αντίδραση των αγορών δείχνει ότι «υπάρχει εμπιστοσύνη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».