Παγώνουν μέχρι τον Ιούλιο (και βλέπουμε) οι διαδικασίες για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα παραμείνει στα 650 ευρώ.
Αυτό προβλέπει διάταξη του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε τα μεσάνυχτα στη Βουλή, με το οποίο, παράλληλα, παρατείνεται μέχρι και τον Φεβρουάριο το πρόγραμμα Συν-Εργασία, που επιτρέπει την ημι-απασχόληση και την ημι-πληρωμή των εργαζομένων, λόγω της πανδημίας.
Σε ότι αφορά στον κατώτατο μισθό, πρόκειται για την πολλοστή αναβολή της διαδικασίας αναπροσαρμογής του, με πρόσχημα την πανδημία. Ο κατώτατος μισθός, αυξήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019, μετά από μια δεκαετία μειώσεων και διαμορφώθηκε στα 650 ευρώ.
Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, επρόκειτο να αυξηθεί εκ νέου και τον Φεβρουάριο του 2020. Ωστόσο το υπουργείο Εργασίας ακολούθησε παρελκυστική τακτική και ανέβαλε την έναρξη των σχετικών διαδικασιών. Έτσι από τον Φεβρουάριο του 2020 που επρόκειτο να ξεκινήσει η διαβούλευση, την ανέβαλε αρχικά για τον Σεπτέμβριο του 2020, δήθεν λόγω της πανδημίας.
Τώρα με νέα διάταξη στο πολυνομοσχέδιο μεταθέτει τις προθεσμίες και οι διαδικασίες προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2021. Το ισχύον χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την έναρξη της διαδικασίας αναπροσαρμογής του μισθού το τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου 2020.
Τότε, η 3μελής Επιτροπή Διαβούλευσης θα έστελνε έγγραφη πρόσκληση προς εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς, ώστε να συντάξουν έκθεση για την αξιολόγηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες. Οι εκθέσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.
Στη συνέχεια, έως την 15η Ιανουαρίου 2021, η Επιτροπή Διαβούλευσης πρέπει να διαβιβάσει πρόσκληση για προφορική διαβούλευση στους κοινωνικούς εταίρους.
Έως την 31η Ιανουαρίου 2020, θα έπρεπε να διαβιβαστούν όλα τα υπομνήματα και η τεκμηρίωση των διαβουλευομένων, καθώς και η έκθεση των εξειδικευμένων επιστημονικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, σε συνεργασία με επιτροπή 5 εμπειρογνωμόνων. Το Σχέδιο του Πορίσματος θα ολοκληρώνονταν έως την 28η Φεβρουαρίου και εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου 2021 ο υπουργός Εργασίας εισηγείται στο υπουργικό Συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό.
Με τις νέες διατάξεις όλες οι προθεσμίες και οι διαδικασίες παρατείνονται και πλέον η αποστολή της έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης, λαμβάνει χώρα εντός του τελευταίου δεκαημέρου του μηνός Μαρτίου 2021, ενώ το τελικό στάδιο που περιλαμβάνει την εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο, για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών, προγραμματίστηκε για το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 2021.
Έτσι, ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει παγωμένος στα 650 ευρώ, τουλάχιστον έως Ιούλιο του 2021.
Παρατείνεται η Συν-Εργασία
Με άλλη διάταξη παρατείνεται για ένα δίμηνο, έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2021 η «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.Για τους εργαζόμενους που θα εντάσσονται στο πρόγραμμα αυτό, το Κράτος θα καλύπτει το 100% των εισφορών των εργαζομένων.
Ο εργαζόμενος που εντάσσεται στη Συν-Εργασία, εργάζεται τον μισό χρόνο και λαμβάνει τις μισές αποδοχές από τον εργοδότη του. Το κράτος του καταβάλει το 60% των αποδοχών του για το διάστημα που είναι σε «παύση», με αποτέλεσμα η συνολική ζημιά για τον εργαζόμενο σε μηνιαία βάση να είναι η μείωση του καθαρού μισθού κατά 20%.
Επίσης, η κρατική συμμετοχή, του 60% επί του διαστήματος της αναστολής, «μετράει» και για τον υπολογισμό του δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας.
Πηγή