Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στο φρικτό δυστύχημα στα Τέμπη, που κόστισε την ζωή σε 57 ανθρώπους.
Μπακογιάννη: «Θα πούμε την αλήθεια με όσο πόνο και κόστος έχει αυτό»
«Είμαι όπως όλος ο κόσμος σήμερα στην Ελλάδα, συντετριμμένη. Ξέρω τι θα πει να αποχαιρετάς τον άνθρωπό σου στις 8 και στις 8.30 να είναι νεκρός. Φαντάζομαι τις μανάδες και τους πατεράδες αυτών των παιδιών, και πως όλοι οι γονείς στην Ελλάδα ταυτίστηκαν με αυτές τις οικογένειες. Είναι μία εθνική τραγωδία, και εάν έχουμε μία υποχρέωση – και είναι ο μοναδικός λόγος που βρίσκομαι εδώ, γιατί όπως είπατε, οι πολιτικοί καμιά φορά δεν θα πρέπει να μιλάνε – είναι για να πω ότι έχουμε μία πολύ μεγάλη ευθύνη. Να μην επιτρέψουμε να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, και για να το πέτυχουμε αυτό σημαίνει ότι όλα μα όλα πρέπει να βγουν στο φως», είπε αρχικά.
«Όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι αδιανόητο το 2023 δύο τρένα να είναι στην ίδια ράγα και να συγκρούονται μεταξύ τους. Άρα, τι έφταιξε, ποιος έφταιξε, ποια ήταν τα λάθη που συνέβησαν, ποιοι είναι οι υπεύθυνοι, τι συνέβη ακριβώς, αυτό πρέπει να το μάθουμε μέχρι κεραίας. Είναι παντού οι ευθύνες. Βεβαίως υπάρχουν και ευθύνες πολιτικών προσώπων, όπως το αντιλαμβάνομαι. Αυτό δεν μπορεί να ξανασυμβεί, πρέπει να πούμε ολόκληρη την αλήθεια. Ο κόσμος που το δούλευε αυτό, που δούλευε στο τρένο, το πίστευε ότι δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, αλλιώς δεν θα έμπαινε στο τρένο. δεν υπάρχει σε αυτή την ιστορία τίποτα άλλο παρά μόνο «όλα στο φως». Είναι υποχρέωση την οποία έχουμε απέναντι στην κοινωνία, στα παιδιά και στα εγγόνια μας. Δεσμευθήκαμε να το απαντήσουμε με όσο πόνο και κόστος έχει αυτό», συμπλήρωσε η κ. Μπακογιάννη.
Για τις ελλείψεις στον σταθμό της Λάρισας και την απουσία της τηλεματικής που θα προελάμβανε ενδεχόμενο ατύχημα, υπογράμμισε πως, «είναι σαφές ότι θα έπρεπε να μπει νωρίτερα. Έγινε το 70% και δεν έγινε το 30%, όμως αυτό το 30% σκότωσε τους ανθρώπους. Άρα τι να πεις, ότι έκανα το 70% και δεν έκανα το 30%; Υπάρχουν από όλα, ολιγωρίες, συμφέροντα, συνδικαλισμός, τα πάντα. Η κυβέρνηση έκανε πολύ έργο σε πολλούς τομείς, υπάρχει κυβέρνηση που τα έχει κάνει όλα σε 4 χρόνια; Όχι βέβαια».
Αναφορικά με τον σταθμάρχη και τον νόμο της κινητικότητας που «υπερίσχυσε», η κ. Μπακογιάννη σημείωσε πως, «είχα δομικά προβλήματα με τον νόμο της κινητικότητας εξαρχής, διότι άδειαζαν καίριες θέσεις σε όλους τους μικρούς δήμους όλης της χώρας. Έφευγε κόσμος και πήγαιναν σε μεγάλους δήμους. Το βέβαιο είναι ότι βάσει της προκήρυξης υπήρχαν δύο άνθρωποι που ζήτησαν αυτή τη θέση, και με τον εν λόγω νόμο επιτρέπονταν όλα αυτά. Είναι ένα πράγμα που πρέπει να το δούμε».
Ζαχαριάδης: «Όταν φέρναμε τα θέματα ασφάλειας που έθεταν οι εργαζόμενοι, η κυβέρνηση μας έλεγε “ντροπή μας”»
Ο κ. Ζαχαριάδης μίλησε για την τραγωδία στα Τέμπη.
«Διαβεβαιώνω όλους ότι σε αυτό το τραγικό δυστύχημα δεν θέλουμε να κανιβαλίσουμε, ούτε να κερδοσκοπήσουμε πολιτικά, γιατί αυτό είναι το ήθος και η διαδρομή μας. Δεύτερον, νομίζω πρέπει να συμφωνήσουμε για το ποια είναι τα μεγέθη. Διαβάζω ότι το 70% των σιδηροδρόμων πάει με το σύστημα της τηλεδιοίκησης. Διαβάζω τις ανακοινώσεις των εργαζομένων οι οποίοι προειδοποιούσαν για όλα αυτά που μπορεί να συμβούν, και όταν φέρναμε αυτά τα θέματα στη Βουλή, η κυβέρνηση μας έλεγε ”ντροπή”», είπε με τη σειρά του.
«Δεύτερον, την 1η μέρα ο πρωθυπουργός μας είπε ότι φταίει ο σταθμάρχης, σε 5 μέρες που αποφάσισε να ζητήσει συγγνώμη, μας είπε ότι φταίμε όλοι διαχρονικά. Από χθες το βράδυ ακούω ότι φταίει το ενιαίο σύστημα κινητικότητας. Διάβασα με προσοχή την ανακοίνωση του κ. Βορίδη. Εμείς δεν κατηγορήσαμε το υπουργείο Εσωτερικών. Εμείς θέλουμε απάντηση για το γιατί δεν τηρήθηκε στη διαδικασία της κινητικότητας το όριο ασφαλείας των 48 ετών και πώς το υπερέβη αυτός ο άνθρωπος που διόρισε τον συγκεκριμένο σταθμάρχη. Πώς μπήκε αυτός ο άνθρωπος εκεί; Είναι λάθος να γίνει διάχυση ευθυνών, αλλά πρέπει να ανοίξει η συζήτηση», σημείωσε.
Πηγή