Ο Απόστολος Παπακωνσταντίνου, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου και δικηγόρος εξήγησε:

«Η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από το Ενωσιακό Δίκαιο δεν μπορεί να εισάγει μια τέτοια απόκλιση και να δικαιολογεί μια διαφορετική ρύθμιση όσων φοιτούνε σε αυτά τα συγκεκριμένα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου».

Την ίδια ώρα, κι ενώ οι απόφοιτοι κολεγίων ετοιμάζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά των σχολών τους ο πρόεδρος του Μητροπολιτικού κολεγίου δηλώνει πως το θέμα έχει λυθεί με παρέμβαση μάλιστα του ίδιου του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερακκάκη κάτι που αμφισβητείται από τους νομικούς εκπροσώπους τους.

«Η αναγνώριση και η κατάργηση της διάκρισης των επαγγελμάτων δεν είναι υπόθεση των ιδιωτών, αλλά του αρμόδιου υπουργείου. Με απόφαση του ΣτΕ επί του προεδρικού διατάγματος που το ρυθμίζει, η οποία έχει τελεσιδικήσει αλλά δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα, το θέμα έχει λυθεί», ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μητροπολιτικού Κολεγίου, Κωνσταντίνος Ροδόπουλος.

Με το Προεδρικό Διάταγμα που έχει λάβει σύμφωνα με πληροφορίες θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχεδιάζεται η επαγγελματική ισοδυναμία σε ειδικότητες του τομέα Υγείας που αναγνωρίζονταν ως αναγνωρισμένες σπουδές, ενώ δεν ήταν καθώς οι σύλλογοι για παράδειγμα νοσηλευτικής και μαιευτικής της Αγγλίας δεν δέχονταν το franchising προγραμμάτων.

Ωστόσο το Μητροπολιτικό κολέγιο διαφήμιζε από το 2016 τις σπουδές στη Νοσηλευτική ως το πρώτο αναγνωρισμένο πρόγραμμα σπουδών βρετανικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα και με επαγγελματική ισοδυναμία .Τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών εξακολουθούν να διαφημίζονται παραπέμποντας όμως στην ισχύουσα νομοθεσία την αναγνώριση τους χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Μάλιστα το υπό έγκριση προεδρικό διάταγμα αναφέρεται στην αναγνώριση μόνο όσων είχαν εγγραφεί στις σχολές αυτές μέχρι το brexit ως τις 31/ 12 του 2020 αφήνοντας τελείως ακάλυπτους όσους είχαν εγγραφεί τα επόμενα 3 χρόνια.

Καταπέλτης για τους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας είναι η εγκύκλιος της Κομισιόν που αναφέρει ρητά ότι η αναγνώριση βρετανικού πτυχίου τομεακού επαγγέλματος μετά το brexit είναι εφικτή αλλά μόνο με τους ορούς που προβλέπει η κοινοτική οδηγία για τα επαγγέλματα αυτά.

Υπό αυτές τις συνθήκες αναμένονται έντονες αντιδράσεις εάν όπως φημολογείται τα κολέγια αυτά φθάσουν να διεκδικούν τις πρώτες άδειες των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.


Πηγή