Σήμερα, τα παιδιά σε ολοένα και μικρότερη ηλικία χρησιμοποιούν την τεχνολογία. Είναι γεγονός πως η τεχνολογία αποτελεί για τα παιδιά, μικρά ή και μεγαλύτερα, πηγή μάθησης και ψυχαγωγίας. Τι γίνεται όμως όταν τα πράγματα ξεφεύγουν και καταλήγουν τα παιδιά να είναι συνέχεια μπροστά από μια οθόνη; Ποιες είναι οι επιπτώσεις και οι κίνδυνοι για τα παιδιά, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού, που τα σχολεία έχουν κλείσει και έχουν πάρει μαζί τους και τις υποχρεώσεις των παιδιών και εκείνα είναι ελεύθερα να δαπανούν ακόμη περισσότερο χρόνο μπροστά από μια οθόνη;
Η υπερβολική έκθεση των παιδιών στις οθόνες μπορεί να έχει και αρνητικές επιπτώσεις όπως:
Να τα οδηγήσει σε λιγότερη σωματική δραστηριότητα.
Όσο πιο πολύ χρόνο ξοδεύουν τα παιδιά μπροστά στην οθόνη τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουν να γίνουν παχύσαρκα καθώς δεν κινούνται και δεν ασχολούνται με κάποια σωματική δραστηριότητα.
Να τους στερήσει αξέχαστες στιγμές.
H συνεχής ενασχόληση των παιδιών με την τεχνολογία και η αντικατάσταση του ελεύθερου παιχνιδιού με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, μπορεί να στερήσει από τα παιδιά την κοινωνικοποίηση, την εκ του σύνεγγυς επαφή και διάδραση με άλλους συνομηλίκους και αξέχαστες εμπειρίες παιχνιδιού που αποτελούν κρίσιμα εφόδια για την ανάπτυξη των παιδιών.
Να τα αποσυγκεντρώσει.
Μελέτες έχουν δείξει ότι πολύς χρόνος μπροστά από μια οθόνη μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα προσοχής στην παιδική ηλικία.
Να προκαλέσει διαταραχές ύπνου.
Ο ύπνος είναι παραπάνω από αναγκαίος για την σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Έχει αποδειχθεί πως οι οθόνες λειτουργούν διεγερτικά και δεν αφήνουν τον οργανισμό να ηρεμήσει με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκολο για τα παιδιά να πέσουν για ύπνο.
Να μειώσει τον οικογενειακό χρόνο.
Όταν τα παιδιά δαπανούν πολύ χρόνο μπροστά από τις οθόνες είναι φυσικό πως αφιερώνουν λιγότερο χρόνο για να επικοινωνήσουν με τους γονείς ή με άλλα μέλη της οικογένειας με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά ο χρόνος της αλληλεπίδρασης πρόσωπο με πρόσωπο.
Πηγή