Στο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται η αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 15% των «δικαιωμάτων προαίρεσης αγορών μετοχών», με τα οποία αμείβονται συχνά στελέχη επιχειρήσεων.
Δεν είναι μόνο η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% και των διανεμόμενων μερισμάτων από το 10% στο 5%. Με το φορολογικό νομοσχέδιο –και όχι μόνο– η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει ένα πλέγμα ρυθμίσεων που θα ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα, θα προσελκύσουν στελέχη υψηλής εξειδίκευσης στη χώρα και έτσι θα τονωθεί η επενδυτική δραστηριότητα και τελικά η ανάπτυξη.
Ετσι, εκτός από τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και την υποχρέωση πραγματοποίησης ηλεκτρονικών συναλλαγών, που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον το προηγούμενο διάστημα, υπάρχουν μια σειρά από διατάξεις με στόχευση στην επενδυτική κοινότητα. Μεταξύ άλλων, οι διατάξεις αυτές προβλέπουν τα εξής:
1. Καθιερώνεται η αυτοτελής φορολόγηση των «δικαιωμάτων προαίρεσης αγορών μετοχών» (stock options), με τα οποία αμείβονται συχνά στελέχη επιχειρήσεων. Θα επιβληθεί συντελεστής 15% και η φορολόγηση θα γίνεται κατά την άσκηση του δικαιώματος. Σήμερα τα stock options φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες με βάση την κλίμακα του φορολογουμένου, ανεβάζοντας σημαντικά τη φορολογία έως και στο 45%. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με τη διάταξη αυτή δίνει κίνητρο κυρίως σε νέες επιχειρήσεις και εξειδικευμένες στην τεχνολογία να προσελκύσουν ικανά στελέχη και να αναπτυχθούν επιχειρηματικά. Είναι κίνητρα σε εργοδότες και εργαζομένους, τονίζουν. Μάλιστα, εξετάσθηκε η δυνατότητα να εφαρμοστεί ακόμη χαμηλότερος συντελεστής σε νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), χωρίς να ληφθεί ακόμη απόφαση, λόγω πρακτικών εμποδίων.
2. Μειώνεται η φορολόγηση των ανωνύμων εταιρειών επενδύσεων ακίνητης περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), που έως τώρα φορολογούνταν με συντελεστή 0,75% επί του ενεργητικού τους. Εφεξής θα φορολογούνται με συντελεστή 10% επί του Euribor συν μία μονάδα επί του μέσου όρου των επενδύσεών τους. Ανάλογη ρύθμιση για φορολόγηση με συντελεστή συνδεδεμένο με το Euribor προβλέπεται για τις εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ), προκειμένου να αποτραπεί η συνέχιση του φαινομένου να μεταφέρουν την έδρα τους σε άλλες χώρες, όπως το Λουξεμβούργο.
3. Kίνητρα σε μη μόνιμους κατοίκους (Νοn Dom) να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Πρέπει να επενδύσουν πάνω από 500.000 ευρώ και θα φορολογούνται με 100.000 ευρώ συν 20.000 για κάθε μέλος της οικογένειάς τους, ανεξαρτήτως του ύψους του παγκόσμιου εισοδήματός τους. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η διάταξη αφορά έναν σχετικά μικρό αριθμό πολύ εύπορων πολιτών και, μεταξύ άλλων, θα μπορούσε να απευθύνεται στους Ελληνες του εξωτερικού, όπως οι εφοπλιστές του Λονδίνου.
4. Στις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν δαπάνες στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης θα χορηγείται, επίσης, απαλλαγή φόρου για τις εν λόγω δαπάνες.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί τις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας και στην κυβέρνηση φιλοδοξούν να δώσουν με αυτό ένα δείγμα γραφής και στις επιχειρήσεις, προκειμένου να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη, που είναι το βασικό ζητούμενο για την προσέλκυση επενδύσεων.
Τρία νομοσχέδια μέσα στο επόμενο δίμηνο
Με στόχο τη ρύθμιση θεμάτων που ενδιαφέρουν την αγορά, το υπουργείο Οικονομικών φέρνει το επόμενο δίμηνο στη Βουλή τρία νομοσχέδια, πέραν του προϋπολογισμού.
Τα δύο πρώτα, το φορολογικό και το νομοσχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων μέσω του σχεδίου «Ηρακλής», προγραμματίζεται να ψηφιστούν έως τις 20 Δεκεμβρίου. Θα ακολουθήσει, τον Ιανουάριο, το νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά. Με το νομοσχέδιο για τον «Ηρακλή» εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να απαλλαγούν από το 40% των κόκκινων δανείων τους. Το νομοσχέδιο έχει σταλεί στις Βρυξέλλες και μόλις ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις και δοθεί η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πάρει τον δρόμο του για τη Βουλή.
Για την κεφαλαιαγορά, η κυβέρνηση στοχεύει να προχωρήσει σε ριζική αναμόρφωση της εταιρικής διακυβέρνησης, όπως είπε προχθές ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, με ενίσχυση του εποπτικού ρόλου του διοικητικού συμβουλίου των ανωνύμων εταιρειών, καθώς και με αυστηρότερη παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων τους, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον νοσηρά φαινόμενα, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν πρόσφατα πλήττοντας την αξιοπιστία της αγοράς.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει μπροστά του ένα κρίσιμο Eurogroup, στις 4 Δεκεμβρίου, στο οποίο αναμένεται μεν να εγκριθεί η εκταμίευση των επιστροφών των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs), ύψους 767 εκατ. ευρώ, αλλά πιθανότατα όχι η αλλαγή της χρήσης τους, ώστε να κατευθύνονται σε επενδύσεις αντί για εξόφληση χρέους. Η απόφαση για την αλλαγή αυτή, που σχετίζεται και με τη μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα, παραπέμπεται μάλλον στο 2020.