Ώρα μηδέν για την Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν εξαπολύει επίθεση στο Ισραήλ με drones, με τις ΗΠΑ να στέλνουν πολεμικά πλοία και στρατιωτικές ενισχύσεις στην περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή η αιματοχυσία συνεχίζεται στη Γάζα.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε νωρίτερα το Ιράν να μην προχωρήσει σε επίθεση, καθώς όπως είπε κάτι τέτοιο θα σήμανε μία ευρύτερη ανάφλεξη.

Την ίδια ώρα, στη Δυτική Όχθη έποικοι με πρόσχημα ότι αναζητούν ένα 14χρονο αγόρι εισβάλλουν σε χωριά Παλαιστινίων, βάζουν φωτιές σε σπίτια και κτίρια. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν αναφορές για ένα νεκρό και δεκάδες τραυματίες.

Ο συντάκτης διεθνών ειδήσεων του in.gr, Παναγιώτης Σωτήρης, μίλησε στο MEGA για το εάν αναμενόταν η εν λόγω επίθεση από το Ιράν.

«Αυτή η επίθεση η οποία με έναν τρόπο ήταν αναμενόμενη και όχι βέβαιη. Και αυτό γιατί το Ισραήλ, κάνοντας αυτό το χτύπημα στην Δαμασκό, χτυπώντας δηλαδή ένα διπλωματικό κτίριο και σκοτώνοντας υψηλόβαθμα στελέχη των Φρουρών  της Επανάστασης είχε ασκήσει μία πίεση προς το Ιράν σαν ήθελε να το «παρασύρει» σε μία απάντηση. Από την άλλη μεριά η επίσημη ισραηλινή «δικαιολογία» είναι ότι «χτυπώντας τα στελέχη του Ιράν περιορίζει την δυνατότητα του Ιράν να συντονίζει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ μέσω των συμμαχικών δυνάμεών του. Θα μπορούσε ωστόσο κανείς να πει πως θέλει  να το «παρασύρει» στην σύγκρουση. Υπήρξαν προφανώς παρασκηνιακές προσπάθειες να μην υπάρξει αυτή η επίθεση. Το μπαράζ δημοσιευμάτων της Πέμπτης και της Παρασκευής που προανήγγειλαν μια επίθεση σημαίνει ότι μέσα από κάποια κανάλια είχε ειπωθεί ότι θα χτυπήσουν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Και προσέθεσε ο Παναγιώτης Σωτήρης: «Η επίσημη τοποθέτηση από της πρεσβείας του Ιράν ήταν ότι αυτό ήταν ένα χτύπημα ανταπόδοσης. Ήταν ένα είδος επίθεσης που θα στείλουν πολλά, λίγα θα περάσουν και ότι ήταν ουσιαστικά ένα χτύπημα ανταπόδοσης. Στο έδαφος του Ισραήλ δεν αναφέρονται θύματα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς το Ισραήλ βλέπει τα παρακάτω βήματα: αν δηλαδή όντως χτυπούσε για να περιορίσει την δυνατότητα του Ιράν να συντονίζει επιθέσεις εναντίον του, ή αν ήθελε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση. Αυτό θα φανεί από το είδος της ανταπάντησης και αν υπάρχει. Ιράν και Ισραήλ είναι οι πιο ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις της περιοχής. Το Ισραήλ έχει μια τεχνολογική υπεροπλία, είναι πυρηνική δύναμη, ενώ το Ιράν βάσει των ενδείξεων δεν είναι. Το Ιράν είναι κοντά στο να αποκτήσει πυρηνική γόμωση σε επίπεδο όπλου. Και το «κοντά» είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Το Ιράν έχει ετοιμοπόλεμες δυνάμεις».


Πηγή