Εύκολο / Προετοιμασία: 30΄ Μαγείρεμα: 15΄
Υλικά (για 2 – 3 άτομα)
- 500 γρ. σαρδέλες, καθαρισμένες από τα λέπια, το κεφάλι και τα εντόσθια και καλά πλυμένες
- 8 σκελίδες σκόρδου (ή όσο θέλουμε και μας αρέσει), κομμένες σε λεπτές φέτες
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου, βιολογικού
- 30 ml χυμός λεμονιού
- 2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, κοπανισμένη
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βάζουμε τις σαρδέλες σε ένα σουρωτήρι, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να τις μαγειρέψουμε.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια ρηχή κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τη ρίγανη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 250 ml νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 8 – 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα σκόρδα.
Προσθέτουμε το ξύσμα, το χυμό λεμονιού και τις σαρδέλες και μαγειρεύουμε για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι σαρδέλες και να αναμειχθούν τα αρώματα.
Σερβίρουμε αμέσως συνοδεία πράσινης σαλάτας και ζεστού ψωμιού.