Μέχρι την Κυριακή ανακοινώνεται ο φετινός αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια της χώρας που θα προκύψουν από τις Πανελλήνιες 2022. Πέρσι, η ανακοίνωση είχε γίνει στις 15 Μαΐου και ο συνολικός αριθμός ήταν 77.415. Φέτος, αναμένεται με ενδιαφέρον, αφού η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, είχε προαναγγείλει μείωση των εισακτέων στα κεντρικά ΑΕΙ της χώρας.

«Θα μειώσουμε τους εισακτέους στα κεντρικά Πανεπιστήμια και θα τους αυξήσουμε στα περιφερειακά. Αυτό που εφαρμόστηκε πέρσι, μπορεί να εφαρμοστεί και φέτος» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Αυτή την εβδομάδα δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις εξετάσεις. Σύμφωνα με αυτά, οι υποψήφιοι που μπαίνουν στις σχολικές αίθουσες για να δώσουν Πανελλήνιες θα πρέπει:

να έχουν απόσταση ενάμιση μέτρα μεταξύ τους

να φορούν μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του σχολείου

δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε rapid ή self test για τον κορονοϊό, καθώς δεν θα απαιτείται βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε ανεμβολίαστοι.

Οι αλλαγές στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής, που πέρυσι άφησε εκτός ΑΕΙ πάνω από 16.000 μαθητές προκαλεί αναταραχή και φέτος. Από τις 79.000 περίπου θέσεις εισακτέων καλύφθηκαν περίπου 63.000, ενώ πολλοί μαθητές δεν έκαναν μηχανογραφικό.

Το υπουργείο Παιδείας ζήτησε φέτος από τα πανεπιστήμια να τροποποιήσουν τους συντελεστές της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2022, μιας και πέρσι πολλά τμήματα είδαν άδεια αμφιθέατρα. Κάποια τμήματα που όρισαν τον ανώτατο συντελεστή (1,20) κάνουν μείωση, ενώ άλλα που όρισαν τον κατώτατο (0,80) κάνουν αύξηση.

Πώς θα υπολογίσετε απλά τα μόρια

Με λίγα λόγια, τα μόρια βγαίνουν από τον βαθμό στο μάθημα με άριστα το 20, επί τον συντελεστή του μαθήματος. Πιο αναλυτικά, ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα μαθήματα θα πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση τμήματος.

Αυτά τα τέσσερα γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000 για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.


Πηγή