Συγκεκριμένα στα τμήματα Γεωπονίας και Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μέχρι και σήμερα μάλιστα, οι απόφοιτοι δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα.

Ο κ. Πλατής έδωσε το πλαίσιο του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές.

«Το 2019 μπήκαν οι πρώτοι φοιτητές στα νεοσύστατα τμήματα ΑΕΙ πενταετούς φοίτησης. Έγινε η τροποποίηση από τα ΤΕΙ που αναβαθμίστηκαν σε ΑΕΙ. Μέχρι σήμερα, 4 χρόνια μετά δεν έχουν αποδοθεί τα δικαιώματα στους αποφοίτους και συγκεκριμένα την Τρίτη που βγήκαν οι πρώτοι «φοιτητές εξομοίωσης», δηλαδή παιδιά του ΤΕΙ, που αποφάσισαν να κάνουν έναν χρόνο επιπλέον για να είναι σαν απόφοιτοι ΑΕΙ. Είχα την τιμή να εκπροσωπώ εκτός από τους συμφοιτητές μου, και άλλους 3.500, και τον υφυπουργό Παιδείας,  κ. Συρίγο αλλά και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεωργαντά. Οι τροποποιήσεις που συζητήσαμε με τους αξιόλογους υπουργό και υφυπουργό είναι τίμιες και δεν αφήνουν κανέναν εκτός».

Ο κ. Συρίγος εξήγησε πως, «έχουμε κάποια ΤΕΙ εν μία νυκτί γίνονται ΑΕΙ χωρίς να υπάρξει πρόβλεψη για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες κανονικά αποφοιτούν του χρόνους. Δόθηκε η δυνατότητα σε όσους φοιτούσαν από πριν, να μπορούν να κάνουν ακόμη έναν χρόνο παίρνοντας μαθήματα του πανεπιστημιακού πλέον τμήματος και έτσι να έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο».

«Το οξύμωρο είναι ότι ως απόφοιτοι ΤΕΙ έχουν επαγγελματικά δικαιώματα τεχνολογικής εκπαίδευσης, ως απόφοιτοι πανεπιστήμιου δεν είχαν κανένα δικαίωμα. Το πρόβλημα θα ήταν μεγαλύτερο του χρόνου που θα είχαμε τον μεγαλύτερο όγκο αποφοίτων. Κάναμε λοιπόν ρύθμιση σύμφωνα με την  οποία όταν είσαι τμήμα Γεωπονίας, χωρίς αμφιβολία, και το λέω αυτό γιατί επί θητείας Γαβρόγλου, επειδή γέμισε τμήματα, έδινε περίεργους τίτλους στα τμήματα. Πήραμε τα προγράμματα όλα και με τη βοήθεια της Αρχής Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, και είδαμε μέσω του προγράμματος σπουδών εάν είναι γεωπονικά προγράμματα. Τα προγράμματα πέραν πάσης αμφιβολίας έχουν τα δικαιώματα των Γεωπόνων. Αλλάζουν οι τίτλοι των τμημάτων, εφόσον είναι 5ετούς φοιτήσεως», συμπλήρωσε.

«Για άλλα τμήματα υπάρχει το τελευταίο εδάφιο του χθεσινού άρθρου που ψηφίστηκε και ορίζει ότι θα υπάρχει γνώμη της εθνικής Αρχής για την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση και του ΓΕΩΤΕΕ, και μετά μία κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Παιδείας και Γεωργίας που θα τους δίνει ή δε θα τους δίνει δικαιώματα», διευκρίνισε ο υφυπουργούς Παιδείας.


Πηγή