Για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ελέγχονται από την εφορία και τους οικονομικούς εισαγγελείς περισσότεροι από 13.000 φορολογούμενοι που πιάστηκαν για μεγάλη φοροδιαφυγή ή έχουν τεράστια χρέη προς το δημόσιο, κατά την τελευταία πενταετία.
Η έκρηξη της μεγάλης φοροδιαφυγής και των υποθέσεων μαύρου χρήματος στην περίοδο 2016 – 2020 αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ενώ οι συγκεκριμένες υποθέσεις παραπέμφθηκαν για τα… περαιτέρω στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Παράλληλα η Αρχή για το ξέπλυμα κοινοποίησε στην ΑΑΔΕ, πάνω 4.800 υποθέσεις που ελέγχονται για ξέπλυμα, προκειμένου να ελεγχθούν και για φορολογικές παραβάσεις.
Ο πλούσιος απολογισμός του κυνηγητού του μαύρου χρήματος και της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, από τις ανεξάρτητες Αρχές, αποτυπώνεται στα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ και καλύπτουν την περίοδο από το 2016 (όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων) έως και το 2020.
Ξέπλυμα
Η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε προς τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., 2.168 έγγραφα παροχής πληροφοριών για 4.885 πρόσωπα εμπλεκόμενα σε υποθέσεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, προκειμένου να διερευνηθούν τα βασικά αδικήματα φοροδιαφυγής τα οποία διέπραξαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα.
Η Α.Α.Δ.Ε. επεξεργάζεται ήδη 2.525 υποθέσεις και μάλιστα σε 1.324, πρόσωπα, για τα οποία ολοκλήρωσε την επεξεργασία καταλόγισε φόρους και πρόστιμα ύψους 157,1 εκατ. ευρώ εκ των οποίων εισπράχθηκαν ήδη 5,81 εκατ. ευρώ.
Φοροδιαφυγή
Οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου ή ΚΕΦΟΜΕΠ), Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων ή ΚΕΜΕΕΠ, η ΥΕΔΔΕ και οι Δ.Ο.Υ. στην πενταετία αυτή, υπέβαλαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές συνολικά 6.403 μηνυτήριες αναφορές, για ποινικά αδικήματα φοροδιαφυγής.
Από τις υποθέσεις αυτές, οι 1.019 αφορούσαν περιπτώσεις φοροδιαφυγής άνω των 50.000 ευρώ, συνολικού ύψους 2,48 δισ. ευρώ, για τις οποίες απέστειλαν αναφορές προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης και του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος από τους εμπλεκόμενους.
Χρέη
Ταυτόχρονα η ΑΑΔΕ εντόπισε συνολικά 7.296 περιπτώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ, για τις οποίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες, υπέβαλαν αναφορές προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης και του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.
Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες, χρωστάνε στο δημόσιο, συνολικά, το ποσό των 11,4 δισ. ευρώ.
Πηγή