Δέκα χρόνια μετά, έχοντας επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι ολοφάνερο και αποδεδειγμένο ότι ΠΑΟΚ και Σαββίδης είναι πια «ταυτόσημες» έννοιες.

Στην εποχή πρώτου μνημονίου η Ελλάδα δεν συγκαταλεγόταν στις ελκυστικές χώρες για επενδύσεις, αλλά ο Ιβάν Σαββίδης άκουσε το ένστικτό του και ακολουθώντας την συμβουλή, όπως ο ίδιος έχει εκμυστηρευτεί, που του έδωσε ένας θείος του από την Ελλάδα την ημέρα του γάμου του χαρίζοντας μια φανέλα του «Δικεφάλου».

«Με διάφορους τρόπους ο Θεός με οδηγούσε στον ΠΑΟΚ», έχει παραδεχτεί ο άνθρωπος και επιχειρηματίας που μέσα σ’ αυτή τη δεκαετία έχει αποκτήσει σχέσεις βαθιάς εμπιστοσύνης με τον κόσμο του «Δικεφάλου», τον οποίο όταν ανέλαβε υποσχέθηκε να τον κάνει ανεξάρτητο –«τα χρέη του ΠΑΟΚ, είναι δικά μου χρέη»– οδηγώντας με ασφάλεια την ομάδα σε μια νέα εποχή.

Τα νούμερα είναι άκρως εντυπωσιακά, στο δρόμο που έχει θέσει με πρωταρχικό σκοπό να επιτευχθεί ο στόχος της αυτάρκειας που είχε θέσει ευθύς εξαρχής ο ομογενής επιχειρηματίας και θα βοηθήσει τον Σύλλογο να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.

Μετά και την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που προκηρύχθηκε τον περασμένο Απρίλιο, ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, η συνολική επένδυση στην «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ σ’ αυτά τα δέκα χρόνια που βρίσκεται στον προεδρικό θώκο του «Δικεφάλου» έχει ξεπεράσει τα 160 εκατομμύρια ευρώ. Ούτε 100, ούτε 120, ούτε 130. Για την ακρίβεια έφτασε στα 164.024.000 ευρώ.

Στον Ιβάν Σαββίδη ανήκει το 86-87% των μετοχών της εταιρείας κι αυτά τα σχεδόν 165 εκατ. ευρώ είναι χρήματα που έχουν μπει στο ταμείο της ομάδας (ο ιδιοκτήτης έχει αποφασίσει να τα μετοχοποιεί) προκειμένου να καλυφθούν οι ζημιές την τελευταία δεκαετία, όπου τα ανοίγματα ήταν μεγάλα με στόχο την ενίσχυση του Συλλόγου.

Τα χρήματα μέσω των ΑΜΚ που έχουν μπει στην ομάδα δεν σχετίζονται με όσα έχουν προκύψει όλα αυτά τα χρόνια υπό μορφή ενδοχορηγικών προγραμμάτων από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις (πχ. Μακεδονία Παλλάς, Σουρωτή, ΟΠΕΝ, ΟΛΘ κ.α.) του ομίλου Σαββίδη. Σύμφωνα με τους πρόχειρους υπολογισμούς των στενών συνεργατών του, το συγκεκριμένο ποσό ξεπερνάει τα 30 εκατ. ευρώ.

Η «σούμα», λοιπόν, μας βγάζει πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ της επένδυσης μόνο στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Αν κάποιος, μάλιστα, προσθέσει και τις υπόλοιπες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα από το 2012 μέχρι σήμερα το σύνολο των χρημάτων που έχει ρίξει στην ελληνική οικονομία έχει ξεπεράσει τα 700.000.000 ευρώ.

«Η στρατηγική ανάπτυξης των υποδομών του ΠΑΟΚ, που θα οδηγήσουν τελικά στην αυτάρκεια, ήταν ο πρώτος μου στόχος όταν ανέλαβα την ομάδα. Αντιλήφθηκα όμως πόσο μεγάλη ανάγκη είχε η οικογένεια του ΠΑΟΚ τους τίτλους που στερήθηκε σε 90 χρόνια ζωής. Δεν αλλάξαμε στρατηγική, αλλά αναπροσαρμόσαμε λίγο την τακτική μας. Κάναμε “ογκολογικές” παρεμβάσεις στο σύστημα του ποδοσφαίρου ώστε να είναι δυνατή η κατάκτηση των τίτλων και είμαι ευγνώμων σε όσους πολέμησαν μαζί μου χωρίς να φοβηθούν. Κατακτήσαμε πρωταθλήματα και Κύπελλα σε 5 χρόνια, όσα μαζί είχαν κατακτηθεί σε 90. Αυξήσαμε την βάση φιλάθλων μας. Και σήμερα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε τα μεγάλα έργα του γηπέδου και του προπονητικού κέντρου», είχε πει το περασμένο Αύγουστο από το Πόρτο Καρράς στην τελευταία επίσημη τοποθέτηση του, σ’ ότι αφορά τη χάραξη της στρατηγικής για την ανάπτυξη και την «επόμενη μέρα» του κλαμπ μέσω της ομιλίας του σε στελέχη της ΠΑΕ, προς τον κόσμο της ομάδας.

gazzetta.gr


Πηγή