Τον πλέον αναπτυξιακό Προϋπολογισμό των τελευταίων 15 χρόνων, Προϋπολογισμό συνέπειας, σύνεσης, ανάπτυξης και συνοχής, που μετατρέπει τα λόγια σε πράξη, χαρακτήρισε τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2025 ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.
Αναφέρθηκε στις πρόσφατες θετικές αξιολογήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια από τις οκτώ χώρες των οποίων τα σχέδια Προϋπολογισμού αξιολογήθηκαν θετικά από την Ε.Ε. τόσο ως προς τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου όσο και στα πλαίσια τήρησης των ανώτατων ορίων δαπανών. Επίσης, υπενθύμισε τη νέα αναβάθμιση του οίκου αξιολόγησης Scope και μάλιστα εντός της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και την κατάταξη στην 3η θέση μεταξύ των 37 χωρών του ΟΟΣΑ από τον Economist αναφορικά με τις οικονομικές επιδόσεις.
Τόνισε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού, η οικονομία μας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται πολύ γρηγορότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται περαιτέρω, το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει την πορεία αποκλιμάκωσής του, την ώρα που θα επιτυγχάνονται λογικά πρωτογενή πλεονάσματα, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές θα σημειώνουν σημαντική άνοδο.
Στον Προϋπολογισμό, περιλαμβάνονται 12 διαφορετικές αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων. Παρόλα αυτά, υπογράμμισε ο κ. Παπαθανάσης, δεν πανηγυρίζουμε, διότι το σημαντικό για εμάς είναι να επιλύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Και ο Προϋπολογισμός του 2025, έρχεται ακριβώς να κάνει πράξη όλα τα μέτρα που ανακοινώσαμε προεκλογικά καθώς και αυτά που παρουσιάστηκαν από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.
Έχουμε αυξημένα έσοδα χωρίς να αυξάνουμε τους φόρους, αλλά μειώνοντας τους φόρους. Κι αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα της σημαντικής ανάπτυξης της οικονομίας – υψηλότερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης – των δράσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και της σωστής διαχείρισης των πόρων του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, εθνικούς και ευρωπαϊκούς, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του οποίου, στις 20 Δεκεμβρίου, θα υποβληθεί και το 5ο αίτημα πληρωμής για νέα εκταμίευση πόρων ύψους 3,1 δισ. ευρώ, αυξάνοντας τις συνολικές εκταμιεύσεις στα 21,3 δισ. ευρώ.
Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αντιστοιχεί περίπου στο 15% των μη χρηματοοικονομικών δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού και εκτελείται στο 100% μέσω της αξιοποίησης όλων αυτών των διαθέσιμων πόρων. Ο Προϋπολογισμός του Προγράμματος προβλέφθηκε αρχικά στα 12,2 δισ. και με δύο συμπληρωματικούς Προϋπολογισμούς, έφτασε στα 13,1 δισ. ευρώ το 2024, ενώ, το 2025, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, θα ανέλθει στα 14,1 δισ. ευρώ, μεταφέροντας πόρους στην κοινωνία και στην οικονομία. Με την ετήσια αύξηση να προβλέπεται στο 10%-17% για τη διετία 2024-2026, στέλνουμε ως Κυβέρνηση το μήνυμα της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, τόνισε.
Η σωστή δημοσιονομική εικόνα, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η επιστροφή στην κοινωνία του μερίσματος της ανάπτυξης είναι και θα εξακολουθήσει να αποτελεί τη βασική στρατηγική της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα επόμενα χρόνια, κατέληξε στην ομιλία του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
enikonomia.gr