Σε μία παραδοχή – κόλαφο για τον πρόεδρο της Ουκρανίας Β.Ζελένσκι προχώρησε η Ιταλία, η οποία καταδεικνύει την κόπωση της Δύσης σχετικά με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Έχει έρθει η ώρα για τη διπλωματία να ανοίξει το δρόμο για την ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, προσθέτοντας ότι η σταθερή δυτική υποστήριξη προς το Κίεβο είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστούν σοβαρές διαπραγματεύσεις.

Ο Guido Crosetto δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η ουκρανική αντεπίθεση του 2023 δεν είχε φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και ότι η στρατιωτική κατάσταση πρέπει να εξεταστεί με ρεαλισμό.

«Από αυτή την άποψη… φαίνεται ότι έχει έρθει η ώρα για διπλωματία, παράλληλα με τη στρατιωτική υποστήριξη, διότι υπάρχουν μια σειρά από σημαντικά σήματα που προέρχονται και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Crosetto.

Η Ρωσία δείχνει σταδιακά προθυμία να διαπραγματευτεί και να διασφαλίσει την οικονομία της, ενώ η στάση της Ουκρανίας εμφανίζεται λιγότερο ασυμβίβαστη από ό,τι στο παρελθόν, είπε ο ίδιος.

«Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη στην πορεία προς τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης και την επακόλουθη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων, όχι μόνο της Ρωσίας με την Ουκρανία, αλλά και με τις δυτικές χώρες», είπε.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες εάν η Ουκρανία λάβει υπόψη τις «νέες πραγματικότητες», υπονοώντας την αναγνώριση ότι η Ρωσία ελέγχει περίπου το 17,5% του ουκρανικού εδάφους.

Χάνει δυναμική ο Ζελένσκι

Από την πλευρά του, πάντως, ο Ουκρανός πρόεδρος, Β.Ζελένσκι, απέρριψε κάθε ιδέα ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται για συνομιλίες, λέγοντας στο περιοδικό Economist αυτόν τον μήνα ότι η Ρωσία θα συμφωνούσε σε μια παύση των μαχών μόνο αν χρειαζόταν ένα διάλειμμα για να αναπληρώσει τον στρατό της.

«Στην Ουκρανία, το εσωτερικό μέτωπο φαίνεται να μην είναι πλέον τόσο ενωμένο όσο στο παρελθόν όσον αφορά την υποστήριξη της πολιτικής του προέδρου Ζελένσκι, αναδεικνύοντας ορισμένες αποκλίσεις στον πολιτικό λόγο», δήλωσε ο Crosetto.

Ο Ζελένσκι έχει ξεκινήσει μια πληθώρα διεθνών ταξιδιών τις τελευταίες εβδομάδες, προσπαθώντας να ενισχύσει τη δυτική υποστήριξη εν μέσω προειδοποιήσεων ότι ο ουκρανικός στρατός δεν έχει πλέον αρκετό οπλισμό.

Η στάση της Ιταλίας

Η Ιταλία πέρασε τον περασμένο μήνα ένα διάταγμα που της επιτρέπει να συνεχίσει να στέλνει πολεμικές προμήθειες στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2024. Η κυβέρνηση της Giorgia Meloni συμφώνησε επίσης να στείλει στο Κίεβο περισσότερα υλικά για την ενίσχυση της άμυνάς του.

Ο Crosetto, σθεναρός υποστηρικτής του Κιέβου και υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος της Meloni, επανέλαβε ότι οι όποιες ειρηνευτικές συνομιλίες θα πρέπει να αναγνωρίζουν σαφώς την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022.

«Η πλήρης εδαφική ακεραιότητα και τα αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας παραμένουν ο στόχος ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας», είπε.

Πηγή