Πανυγειονομική απεργία, συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αύριο Τρίτη 16-06-20 όλοι οι εργαζόμενοι (γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό) στα νοσοκομεία της χώρας.
Με αίτημα “ένα αποκλειστικά δημόσιο και απολύτως δωρεάν σύστημα υγείας για όλους” γιατροί και νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων όλης της χώρας κατεβαίνουν αύριο στους δρόμους. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) διεκδικούν, όπως αναφέρουν, “μια ισχυρή Δημόσια Υγεία και Πρόνοια που θα είναι σε θέση να προσφέρουν ποιοτική, δωρεάν περίθαλψη στον πληθυσμό ακόμη και σε περιόδους πανδημίας”.
Τα σωματεία των υγειονομικών προγραμματίζουν την Τρίτη 16 Ιουνίου, Πανελλαδική Συγκέντρωση στις 8:30 π.μ. στην Πλατεία Μαβίλη και την Πορεία Σωτηρίας, η οποία θα διέλθει από Υγειονομικές Μονάδες, το Μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή, το Υπουργείο Εργασίας και θα καταλήξει στο Υπουργείο Υγείας.
ΟΕΝΓΕ: “Δεν περισσεύει κανένας εργαζόμενος”
Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών υποστηρίζει ότι η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων απαξιώνει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας : “Η πολιτική που θεωρεί την υγεία-ατομική ευθύνη και τις υπηρεσίες υγείας – εμπόρευμα χρεοκόπησε. Χρεοκόπησε γιατί είναι αυτή που ευθύνεται για τα χάλια του δημόσιου συστήματος υγείας, τα ράντζα, τις μακροχρόνιες λίστες αναμονής, τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, την εντατικοποίηση, την
περιπλάνηση των υγειονομικών από τη μία μονάδα στην άλλη για να μπαλώνουν τρύπες, τις περικοπές και τις αυξημένες πληρωμές για τους ασθενείς”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γιατροί του ΕΣΥ.
Παράλληλα ζητούν να παραμείνουν στα νοσοκομεία όλοι οι υγειονομικοί που προσελήφθησαν ως “επικουρικοί” κατά τη διάρκεια της πανδημίας:
“Δεν είναι «περιττός» ούτε ένας από τους 400 συνάδελφους μας επικουρικούς γιατρούς και τους 2700 συναδέλφους επικουρικούς νοσηλευτές και λοιπούς υγειονομικούς, που προσλήφθηκαν την περίοδο της επιδημίας. Δεν θεωρούμε ότι δε χρειάζονται το 20% των συναδέλφων μας, που αρχίζουν να μετράνε τους μήνες αντίστροφα πριν την απόλυσή τους”.
Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, η κυβέρνηση αντί να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό προσωπικό, προσλαμβάνει ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι “κάνοντας ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας και εξακολουθεί τις αναγκαστικές μετακινήσεις αντί να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις”.
Οι γιατροί του ΕΣΥ δηλώνουν ότι δεν ανέχονται αυτό που “κυνικά ομολόγησε πρόσφατα ο Υφυπουργός Υγείας ότι «κενά θα συνεχίσουν να υπάρχουν στο ΕΣΥ» και προσθέτουν ότι “δεν θεωρούμε «κόστος» και «σπατάλη» το δημόσιο σύστημα υγείας να μην έχει τις εφεδρείες ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο τις τρέχουσες ανάγκες όσο και τις αυξημένες ανάγκες λόγω ενός έκτακτου υγειονομικού γεγονότος”.
Οι κυβερνώντες, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ “σφυρίζουν αδιάφορα” στο αίτημα τους για επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012, “που τους πετσόκοψαν κατά 40%”, όπως αναφέρουν.
ΠΟΕΔΗΝ: “Αιτία πολέμου η επιστροφή των εργολάβων στα νοσοκομεία”
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και καθαριστές , δηλώνουν ότι “άπαντες έχουν πλέον αντιληφθεί τη σημασία μιας ισχυρής Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας που θα είναι σε θέση να προσφέρει ποιοτική, δωρεάν περίθαλψη στον πληθυσμό ακόμη και σε περιόδους πανδημίας”.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ με την επιστροφή στην κανονικότητα άρχισαν να εμφανίζονται οι χρόνιες παθογένειες στη Δημόσια Υγεία.
“Ισχυρή Δημόσια Υγεία δεν γίνεται με 40.000 κενές οργανικές θέσεις και 5% του ΑΕΠ Δημόσια Δαπάνη Υγείας. Ούτε καλύπτονται τα κενά σε ΜΕΘ (θα πρέπει να λειτουργούν 3500 κλίνες) με τις αναγκαίες αλλά προσωρινές ΜΕΘ που λειτουργούν για την αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού (πολύ λιγότερες των αναγκών).
Στα Νοσοκομεία και τις άλλες Μονάδες Υγείας όπως και στην Πρόνοια, υπηρετούν 16.000 έκτακτοι υπάλληλοι (Επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ, κλπ.). Υπηρετούν πολλά χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις εργασίας. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πολέμησαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας. Ως εκ τούτω δικαιούνται την μονιμοποίησή τους. Οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες επιβεβαιώνονται από τις κενές οργανικές θέσεις που είναι πολλαπλάσιες και η ίδια η πολιτεία το αποδέχεται με τις συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων.
Αιτία πολέμου είναι για την ΠΟΕΔΗΝ η παλινόρθωση των εργολάβων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες”, καταλήγουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ζητούν την “αυτονόητη”, όπως υποστηρίζουν, ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
“Ειδικά τώρα μετά την πανδημία και τα χειροκροτήματα”, καταλήγουν.