Με βάση τη νομοθεσία, οι φορολογικές δηλώσεις υποβάλλονται μέχρι τα τέλη Ιουνίου και όπως όλα δείχνουν θα παραταθούν κατά έναν ή δύο μήνες.
Στα 700-750 εκατ. ευρώ ανέρχεται η υστέρηση των εσόδων του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων τον μήνα Μάρτιο, εξέλιξη που κρίνεται ικανοποιητική από το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι απώλειες είναι μικρότερες από 15% τόσο στα έσοδα όσο και στα Ταμεία, κάτι το οποίο είναι εντυπωσιακό και δείχνει αφενός ότι τα κίνητρα που δόθηκαν για την πληρωμή των φόρων και των εισφορών έπιασαν τόπο και αφετέρου ότι δημιουργείται μία κουλτούρα πληρωμών από τους πολίτες. Ο ίδιος παράγων σημειώνει ότι πρόκειται για φόρους και εισφορές προηγούμενων μηνών πριν ξεσπάσει η κρίση, το οποίο σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις δεν είχαν πρόβλημα να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Σημειώνει μάλιστα ότι το ΑΕΠ της χώρας δεν έχει επηρεαστεί τον μήνα Μάρτιο, πράγμα το οποίο αναμένεται να αλλάξει από τον Απρίλιο και μετά.
Κρίσιμος ο Απρίλιος
Είναι ενδεικτικό ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει για τον Απρίλιο την είσπραξη περίπου 4 δισ. ευρώ από φόρους, με τον ΦΠΑ να είναι καθοριστικός για την εξέλιξή τους. Εκτός από τις μεγάλες επιχειρήσεις που καταβάλλουν στο ελληνικό Δημόσιο τον ΦΠΑ σε μηνιαία βάση, τον τρέχοντα μήνα καλούνται να πληρώσουν τον ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις. Πρόκειται για έναν καθοριστικό μήνα, αναφέρει ο παράγων του υπουργείου Οικονομικών, καθώς είναι ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο η οικονομική δραστηριότητα έχει «παγώσει». Ευελπιστούν ότι η έκπτωση 25% στις ρυθμισμένες δόσεις της εφορίας και στις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και η έκπτωση 25% στο ποσό του ΦΠΑ που πρέπει να καταβληθεί τον Απρίλιο (και θα συμψηφιστεί με μελλοντικές οφειλές) θα βοηθήσουν σημαντικά τους υπόχρεους να αποπληρώσουν τις βεβαιωμένες οφειλές.
Οι δηλώσεις
Ενα πρόσκαιρο πλήγμα στον προϋπολογισμό θα είναι και η μετάθεση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Με βάση τη νομοθεσία, οι δηλώσεις υποβάλλονται μέχρι τα τέλη Ιουνίου και όπως όλα δείχνουν, η ημερομηνία θα παραταθεί κατά έναν ή δύο μήνες. Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, «οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για να προχωρήσουμε σε τέτοιου είδους δραστηριότητες. Οι λογιστές χρειάζεται να ασχοληθούν κατά κύριο λόγο με τα προβλήματα που δημιουργεί ο COVID-19 και όλες τις καινούργιες πλατφόρμες. Το πότε θα την εξαγγείλουμε και το διάστημα ενδεχόμενης παράτασης είναι μια δεύτερη κουβέντα. Είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να δούμε το μέλλον». Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να αλλάξουν και οι ημερομηνίες πληρωμής των φόρων. Σημειώνεται ότι τα έσοδα που εισπράττει το κράτος από τον φόρο εισοδήματος (εκτός των μισθωτών και των συνταξιούχων) κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων ανέρχεται στα 3,5 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 1,15 δισ. ευρώ κάθε δόση.
Στην αναστολή της διαδικασίας αναμόρφωσης των αντικειμενικών αξιών προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, λόγω της εμφάνισης του κορωνοϊού και για την ανάγκη αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της διάδοσής του, αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή της παράδοσης του έργου των εκτιμητών και της λειτουργίας της βάσης δεδομένων για την ηλεκτρονική καταχώριση από τους εκτιμητές της τιμής εκκίνησης και της αξίας οικοπέδου.
Σημειώνεται ότι οι ιδιώτες εκτιμητές θα αποζημιωθούν για το παραδοτέο έργο τους μέχρι και τη στιγμή της αναστολής, η αναστολή θα διαρκέσει για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού και οι επιπτώσεις αυτών, και η εκτιμητική άσκηση θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί σε επόμενη περίοδο εντός του έτους.