Επιπλέον ένα τετράμηνο έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι που κινδυνεύουν να πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων και επιδιώκουν να ξεφύγουν μέσω των δωρεών και των γονικών παροχών.
Ωστόσο, όσο εύκολη είναι η κάλυψη των τεκμηρίων μέσω δωρεών και γονικών παροχών, εξίσου εύκολο είναι το μπλέξιμο με την Εφορία αν έχει υπόνοιες ότι πρόκειται για «εικονικές» κινήσεις με προφανή σκοπό.
Ο εντοπισμός των δωρεών χρηματικών ποσών, μπορεί να γίνει και χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια του ελέγχου των τραπεζικών λογαριασμών από το Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, το οποίο είναι συνδεμένο με τα αρχεία των τραπεζών ώστε να αναζητούνται και βρίσκονται εύκολα οι τραπεζικοί λογαριασμοί καταθέσεων, τα δάνεια και οι θυρίδες των υπόπτων προσώπων.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση φορολογούμενης που “έτρεχε” επειδή η κόρη της της έδωσε χρήματα να πληρώσει φόρους το 2013 και ξεμπέρδεψε το 2020!
Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2021, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, που έληξε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, καθώς και αυτών που πρόκειται να λήξουν τον Μάρτιο.
Επίσης, παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021 και ο χρόνος υποβολής για τις αντίστοιχες υποθέσεις που η σχετική προθεσμία έληξε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του έτους 2020 και για τις οποίες είχε ήδη δοθεί παράταση με απόφαση του κ. Βεσυρόπουλου, μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021.
Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι, με αυτή την απόφαση, επιδιώκεται να διευκολυνθούν οι πολίτες, αφού λόγω των περιοριστικών μέτρων προκύπτουν δυσκολίες τόσο στην υποβολή των δηλώσεων όσο και στη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.
Από την παράταση αυτή, επωφελούνται και εκείνοι που δεν μπορούν να καλύψουν τις τεκμαρτές δαπάνες του φορολογικού έτους 2020, καθώς τα πραγματικά τους εισοδήματα είναι χαμηλότερα και επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τις δωρεές και τις γονικές παροχές, οι οποίες όμως δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθούν εντός του 2020.
Για να ισχύουν οι δωρεές και οι γονικές παροχές, για την κάλυψη των τεκμηρίων, πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εντός του επίμαχου φορολογικού έτους.
Επειδή λόγω της πανδημίας και της υπολειτουργίας των εφοριών δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση των διαδικασιών εντός του 2020, αρχικά δόθηκε παράταση έως και σήμερα, 26 Φεβρουαρίου 2021 και με νέα απόφαση η προθεσμία παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2021.
Έλεγχος από την Εφορία
Σε ότι αφορά στις δωρεές σε χρήμα, προκειμένου να μπορέσει ο φορολογούμενος να κάνει στη φορολογική του δήλωση, χρήση ποσού που έχει προέλθει από δωρεά ώστε να καλύψει τεκμήρια, αυτή θα πρέπει να δηλωθεί στην εφορία, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του επίμαχου φορολογικού έτους και να καταλογιστεί ο φόρος που αναλογεί.
Η αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής κτήση χρηματικών ποσών υπόκειται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται αυτοτελώς με συντελεστή:
- 10%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στην Α΄ κατηγορία, όπως σύζυγοι, τέκνα, εγγονοί, γονείς,
- 20% προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Β΄ κατηγορία, όπως λοιποί κατιόντες και ανιόντες, αδέρφια, θείοι, ανιψιοί και
- 40%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Γ΄ κατηγορία, δηλαδή, λοιποί συγγενείς και ξένοι.
Ωστόσο, επειδή είναι γνωστό τοις πάσι, ότι οι δωρεές χρηματικών ποσών γίνονται για να ξεφύγει ο λήπτης από τα τεκμήρια, η εφορία ελέγχει δειγματοληπτικά ορισμένες υποθέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, οι εφοριακοί ελεγκτές, με σκοπό να ελέγξουν την ενδεχόμενη εικονικότητα της δωρεάς, μπορούν να ζητήσουν την απόδειξη μεταφοράς των χρημάτων, όπως προκύπτει από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του δωρεοδόχου και του λήπτη, ώστε να αποδειχθεί πως η δωρεά αποτελεί πραγματικό γεγονός και πως έγινε το ίδιο οικονομικό έτος.
Παράλληλα, σημαντική παράμετρος είναι πως ο δωρητής θα πρέπει να συμπεριλάβει το ποσό της δωρεάς στη φορολογική του δήλωση, καθώς αποτελεί τεκμήριο για τον ίδιο, θα προστεθεί στις υπόλοιπες τεκμαρτές δαπάνες και φυσικά θα πρέπει να καλύπτεται από τα εισοδήματά του.
Συμπερασματικά, η λύση των δωρεών και των γονικών παροχών χρηματικών ποσών θα πρέπει να επιλέγεται, όταν ο φόρος της δωρεάς είναι μικρότερος, από την επιβάρυνση που θα προκύψει από τα τεκμήρια, του λήπτη της δωρεάς.
Πηγή