Ανασφάλιστα θα θεωρούνται από την 1η Ιουλίου όσα οχήματα οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν καταβάλουν το αντίτιμο του ασφαλίστρου πριν την ημερομηνία λήξη του.Η συγκεκριμένη αλλαγή επισημάνθηκε χθες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας και την Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος με αφορμή τα νέα δεδομένα «Στην ασφαλιστική Διαμεσολάβηση- Το νέο τοπίο με την εφαρμογή των Πράξεων 30 & 31 της ΤτΕ» και αφορά περίπου 6,5 εκατ. καταναλωτές.

Αναλυτικότερα, από την 1 Ιουλίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες ο Ν. 4261/14, που προβλέπει ότι ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταβάλει το κόστος του ασφαλίστρου μέχρι την λήξη του, χωρίς πλέον να έχει την δυνατότητα αποπληρωμής του έως και 30 ημερών μετά. Μάλιστα η έναντι τρίτων ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης του κυρίου ή κατόχου αυτοκινήτου για ατυχήματα από την κυκλοφορία αυτού αρχίζει μόνον με την καταβολή ολόκληρου του οφειλομένου ασφαλίστρου στον ασφαλιστή, πριν από την οποία απαγορεύεται η παράδοση του ασφαλιστηρίου στον ασφαλισμένο ή τον λήπτη της ασφάλισης.

Η εταιρεία μπορεί να αντιτάξει τη λήξη της ασφαλιστικής σύμβασης έναντι του ζημιωθέντος τρίτου μετά την πάροδο 16 ημερών από την επομένη της ημερομηνίας που ορίζεται με το ασφαλιστήριο ότι λήγει η ισχύς της, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ή ενημέρωση του λήπτη της ασφάλισης ή/και του ασφαλισμένου. Την ίδια στιγμή, οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων που θα εντοπιστούν θα κληθούν να πληρώσουν υψηλά πρόστιμα έως και 750 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα προβλέπει αυστηρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για τους κατόχους όπως αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 10 μέρες, αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για 3 χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής.

Επιπλέον επιβάλλεται πρόστιμο με πράξη της Αστυνομικής Αρχής 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα, αλλά και φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα. «Τα ανασφάλιστα οχήματα στη χώρα ανέρχονται περίπου σε 730.000, ενώ την ίδια στιγμή 300.000- 400.000 δεν διαθέτουν έγκυρα ασφαλιστικά συμβόλαια. Ο νέος νόμος σε συνάρτηση με τη διασταύρωση στοιχείων θα βάλει τέλος στον υπέρογκο αριθμό των ανασφάλιστων οχημάτων.
Ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει ότι δεν ισχύει καμία ασφάλεια εάν δεν έχει πληρωθεί», επισημαίνει στο Real.gr ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

real.gr