Το τσουρέκι είναι το κατ’ εξοχήν γλύκισμα για τις ημέρες του Πάσχα και μια καλή συνταγή είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη όσο πλησιάζουμε προς τις γιορτές.

Μπορεί να φαίνεται απλή υπόθεση, όμως η παρασκευή του τσουρεκιού θέλει χρόνο και υπομονή. Για να πάρουμε το σωστό αποτέλεσμα, άρωμα και αφράτη υφή πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες. Από την άλλη, όπως και με κάθε παρασκευή που περιλαμβάνει ζύμες, υπάρχει ένα μυστικό που μπορεί να εγγυηθεί καλύτερα αποτελέσματα. Ο αρτοπαρασκευαστής! Αυτή η συνταγή από το Cookleit θα δώσει νόστιμα τσουρέκια με τη βοήθεια της μηχανής.
Υλικά για 2 μεγάλα τσουρέκια

  • 125 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. μαχλέπι τριμμένο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 3 αυγά
  • 650 γρ. αλεύρι για τσουρέκια ή κίτρινο σκληρό
  • 1 αυγό για άλειμμα
  • 100 γρ. αμύγδαλο φιλέ

Προετοιμασία

  • Ζέστανε το γάλα και λιώσε σε αυτό το βούτυρο. Πρόσεξε να είναι το γάλα, απλά χλιαρό για να μην ψηθούν τα αυγά, αλλά και να μην χαλάσει η μαγιά
  • Βάλε το γάλα με το βούτυρο στο δοχείο του αρτοπαρασκευαστή και πρόσθεσε τη ζάχαρη. Χτύπησε ελαφρά τα αυγά, αλάτι και το μαχλέπι τριμμένο
  • Από πάνω πρόσθεσε το αλεύρι και τέλος ρίξε τη μαγιά. Κλείσε τον αστοπαρασκευαστή και βάλε στο πρόγραμμα για τις ζύμες. Η διάρκεια της ζύμωσης είναι περίπου 1 1/2 ώρα
  • Αφού ολοκληρωθεί η ζύμωση, άφησε άλλη μισή ώρα να διπλασιαστεί ο όγκος της, στο εσωτερικό του αρτοπαρασκευαστή που παραμένει ζεστός
  • Βγάλε τη ζύμη και πλάσε σε κοτσίδες, χωρίς να παιδέψεις πολύ τη ζύμη σου. Βάλε στο ταψί, σκέπασε με πετσέτα και άφησε σε ζεστό μέρος άλλη μια ώρα να φουσκώσουν
  • Χτύπησε το αυγό με λίγο νεράκι και άλειψε τα τσουρέκια πριν τα βάλεις για ψήσιμο και πασπάλισε με το αμύγδαλο. Ψήσε στους 160oC για 40′ λεπτά να πάρουν χρώμα

iefimerida.gr


Πηγή