Πάστα φλόρα αυθεντική


Οι λάτρεις της κουζίνας ξέρουν ότι το κανονικό της όνομα είναι pasta frolla (πάστα φρόλα) που στα ιταλικά σημαίνει «τραγανή ζύμη» (κρύο βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, αλεύρι), η ζύμη δηλαδή που αποτελεί τη βάση στις περισσότερες τάρτες.

Η φρόλα έγινε φλώρα στα ελληνικά και έτσι έμεινε.

Το βασικό λοιπόν σε αυτό το γλυκό είναι η χειροποίητη ζύμη με  κρύο βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, αλεύρι.

Υλικά

  • 200 γραμμάρια βούτυρο από το ψυγείο
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη άχνη +λίγη ακόμη για γαρνίρισμα
  • 1 αυγό
  • 300 γραμμάρια αλεύρι
  • 1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 200 γραμμάρια μαρμελάδα φράουλα ή δαμάσκηνο ή κεράσι ή βατόμουρο

Εκτέλεση

  • Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ
  • Ζυμώνουμε με το φτερό έτσι ώστε να γίνει μια ενιαία ζύμη
  • Αφήνουμε λίγο τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο
  • Απλώνουμε τη ζύμη σε ένα τετράγωνο τσέρκι ή ταψί
  • Κρατάμε λίγη ζύμη στην άκρη για να φτιάξουμε τις ραβδώσεις της επιφάνειας
  • Απλώνουμε πάνω από τη ζύμη τη μαρμελάδα, άφθονη
  • Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνουμε μακρόστενα μπαστούνια
  • Τοποθετούμε τα μισά διαγωνίως, τα υπόλοιπα μισά κάθετα
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45-50 λεπτά
  • Γαρνίρουμε την πάστα φλόρα με άχνη, όταν κρυώσει

<!–

–>



ΠΗΓΗ