Πάστα φλόρα αυθεντική
Οι λάτρεις της κουζίνας ξέρουν ότι το κανονικό της όνομα είναι pasta frolla (πάστα φρόλα) που στα ιταλικά σημαίνει «τραγανή ζύμη» (κρύο βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, αλεύρι), η ζύμη δηλαδή που αποτελεί τη βάση στις περισσότερες τάρτες.
Η φρόλα έγινε φλώρα στα ελληνικά και έτσι έμεινε.
Το βασικό λοιπόν σε αυτό το γλυκό είναι η χειροποίητη ζύμη με κρύο βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, αλεύρι.
Υλικά
- 200 γραμμάρια βούτυρο από το ψυγείο
- 100 γραμμάρια ζάχαρη άχνη +λίγη ακόμη για γαρνίρισμα
- 1 αυγό
- 300 γραμμάρια αλεύρι
- 1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 200 γραμμάρια μαρμελάδα φράουλα ή δαμάσκηνο ή κεράσι ή βατόμουρο
Εκτέλεση
- Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ
- Ζυμώνουμε με το φτερό έτσι ώστε να γίνει μια ενιαία ζύμη
- Αφήνουμε λίγο τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο
- Απλώνουμε τη ζύμη σε ένα τετράγωνο τσέρκι ή ταψί
- Κρατάμε λίγη ζύμη στην άκρη για να φτιάξουμε τις ραβδώσεις της επιφάνειας
- Απλώνουμε πάνω από τη ζύμη τη μαρμελάδα, άφθονη
- Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνουμε μακρόστενα μπαστούνια
- Τοποθετούμε τα μισά διαγωνίως, τα υπόλοιπα μισά κάθετα
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45-50 λεπτά
- Γαρνίρουμε την πάστα φλόρα με άχνη, όταν κρυώσει
<!–
–>