Παστίτσιο αυθεντικό
Μαζί με τη γαλοπούλα, το χοιρινό, το μοσχάρι ή τα πουλερικά, ένα παστίτσιο πιθανόν θα το χρειαστείτε στις γιορτές.
Παρακάτω ακολουθεί η αυθεντική συνταγή. Προτείνω πένες αντί για χοντρά μακαρόνια, δεν λασπώνουν. Μη μπερδεύεστε, το παστίτσιο είναι μια πολύ απλή διαδικασία.
Υλικά
1 πακέτο χοντρές πένες
Για τον κιμά
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 κιλό κιμά μοσχάρι (προαιρετικά με λίγο αρνίσιο κιμά)
- 1/2 φλυτζάνι κόκκινο κρασί
- 3 σκελίδες σκόρδο
- Φύλλα δάφνης, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι
- 3 κουταλιές σούπας σάλτσα ντομάτα
Για την μπεσαμέλ
- 3 φλυτζάνια γάλα
- 300 γραμμάρια βούτυρο
- 1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Λίγο ξύσμα μοσχοκάρυδο
- Αλάτι, τριμμένη παρμεζάνα, κρόκος ενός αυγού
Εκτέλεση
- Σε τηγάνι βάλτε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο να ροδίσει για 5 λεπτά
- Προσθέστε τον κιμά και ροδίστε για 10 λεπτά
- Ρίξτε το κρασί, ροδίστε ακόμη 4 λεπτά -Προσθέστε το σκόρδο ψιλοκομμένο, τη ρίγανη, 2 φύλλα δάφνης και ανακατέψτε για 5 λεπτά να αναδυθούν τα αρώματα
- Προσθέστε την σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, κλείστε το τηγάνι και σιγοβράστε για 1 ώρα
- Δεν είναι υπερβολή, όσο βράζει τόσο καλύτερα
- Ανάψτε τον φούρνο στους 200 βαθμούς
- Βράστε τις πέννες όπως λέει το πακέτο, al dente
- Ετοιμάστε την μπεσαμέλ σε κατσαρολίτσα: Λιώστε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά
- Προσθέστε το αλεύρι και αναμείξτε προσεκτικά, πολύ καλά
- Ζεστάνετε το γάλα σε φούρνο μικροκυμάτων και προσθέστε το σιγά σιγά στο μείγμα
- Ανακατεύετε συνεχώς -Προσθέστε ξύσμα μοσχοκάρυδου
- Θέλει υπομονή για 15 λεπτά περίπου -Ανακατεύετε συνεχώς
- Οταν η μπεσαμέλ αρχίσει να δένει, προσθέστε την παρμεζάνα, τον κρόκο αυγού, αλάτι
- Σουρώστε τα μακαρόνια και ρίξτε τα στον κιμά, αναμείξτε απαλά
- Σε ταψάκι τοποθετήστε τα μακαρόνια και από πάνω απλώστε την μπεσαμέλ προσεκτικά
- Στην επιφάνεια απλώστε παρμεζάνα, ψήστε για 45-60 λεπτά ώσπου να χρυσίσει