Παστίτσιο αυθεντικό


Μαζί με τη γαλοπούλα, το χοιρινό, το μοσχάρι ή τα πουλερικά, ένα παστίτσιο πιθανόν θα το χρειαστείτε στις γιορτές.

Παρακάτω ακολουθεί η αυθεντική συνταγή. Προτείνω πένες αντί για χοντρά μακαρόνια, δεν λασπώνουν. Μη μπερδεύεστε, το παστίτσιο είναι μια πολύ απλή διαδικασία.

Υλικά

1 πακέτο χοντρές πένες

Για τον κιμά

  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κιλό κιμά μοσχάρι (προαιρετικά με λίγο αρνίσιο κιμά)
  • 1/2 φλυτζάνι κόκκινο κρασί
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • Φύλλα δάφνης, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι
  • 3 κουταλιές σούπας σάλτσα ντομάτα

Για την μπεσαμέλ

  • 3 φλυτζάνια γάλα
  • 300 γραμμάρια βούτυρο
  • 1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Λίγο ξύσμα μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι, τριμμένη παρμεζάνα, κρόκος ενός αυγού

Εκτέλεση

  • Σε τηγάνι βάλτε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο να ροδίσει για 5 λεπτά
  • Προσθέστε τον κιμά και ροδίστε για 10 λεπτά
  • Ρίξτε το κρασί, ροδίστε ακόμη 4 λεπτά -Προσθέστε το σκόρδο ψιλοκομμένο, τη ρίγανη, 2 φύλλα δάφνης και ανακατέψτε για 5 λεπτά να αναδυθούν τα αρώματα
  • Προσθέστε την σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, κλείστε το τηγάνι και σιγοβράστε για 1 ώρα
  • Δεν είναι υπερβολή, όσο βράζει τόσο καλύτερα
  • Ανάψτε τον φούρνο στους 200 βαθμούς
  • Βράστε τις πέννες όπως λέει το πακέτο, al dente
  • Ετοιμάστε την μπεσαμέλ σε κατσαρολίτσα: Λιώστε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά
  • Προσθέστε το αλεύρι και αναμείξτε προσεκτικά, πολύ καλά
  • Ζεστάνετε το γάλα σε φούρνο μικροκυμάτων και προσθέστε το σιγά σιγά στο μείγμα
  • Ανακατεύετε συνεχώς -Προσθέστε ξύσμα μοσχοκάρυδου
  • Θέλει υπομονή για 15 λεπτά περίπου -Ανακατεύετε συνεχώς
  • Οταν η μπεσαμέλ αρχίσει να δένει, προσθέστε την παρμεζάνα, τον κρόκο αυγού, αλάτι
  • Σουρώστε τα μακαρόνια και ρίξτε τα στον κιμά, αναμείξτε απαλά

  • Σε ταψάκι τοποθετήστε τα μακαρόνια και από πάνω απλώστε την μπεσαμέλ προσεκτικά
  • Στην επιφάνεια απλώστε παρμεζάνα, ψήστε για 45-60 λεπτά ώσπου να χρυσίσει



Πηγή