Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 10΄ Μαγείρεμα + Τηγάνισμα: 25΄
- 1 κιλό μικροσκοπικές πατάτες (προτιμότερο νέας εσοδείας), με τη φλούδα, πλυμένες καλά (προτιμάμε βιολογικές)
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν (ή άλλο καυτερό κοκκινοπίπερο)
- 1 κουτ. γλυκού σκόνη αποξηραμένου σκόρδου (ή 1 σκελίδα, λιωμένη)
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
- ελαιόλαδο, για τηγάνισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τις πατάτες σε δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Κοπανίζουμε τις πατάτες με έναν μπάτη (σφυράκι για το κρέας) ή με ένα μπρίκι ή ακόμη και με την μπουνιά μας, ίσα να σπάσουν αλλά να μη διαλυθούν. Αν δυσκολευτούμε, τις κόβουμε κυδωνάτες.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο τόσο ώστε να καλύψει τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τις πατάτες για περίπου 8 – 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας, για να στραγγίξουν από το περιττό λάδι. Αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά.
Πασπαλίζουμε τις πατάτες όσο είναι ζεστές με το μείγμα των μπαχαρικών και ανακατεύουμε να πάνε παντού.