Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι το β΄ εξάμηνο του 2019, 43.000 δανειολήπτες με δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ, ήλθαν σε απευθείας συνεννόηση με τις τράπεζες και προχώρησαν σε ρύθμιση, χωρίς να περάσουν από την πλατφόρμα.
Πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση, τράπεζες, διαχειριστές κόκκινων δανείων, αλλά και δανειολήπτες, ασκεί το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι ρυθμίσεις δανείων στους δυόμισι μήνες που απομένουν έως την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και να περιοριστούν έτσι οι αναταράξεις μετά.
Προς τις τράπεζες, μάλιστα, απευθύνει εμμέσως και την κατηγορία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις προτιμούν να στέλνουν τους δανειολήπτες στα δικαστήρια αντί να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.
Με δεδομένο ότι, από 65.516 δανειολήπτες που υπέβαλαν αίτηση στην πλατφόρμα για προστασία πρώτης κατοικίας, μόνο οι περίπου 3.000, όπως έχει πει ο ίδιος, έφτασαν στο τελικό στάδιο, και από αυτούς μόνο οι 685 έχουν επιτύχει ρύθμιση, ο κ. Σταϊκουρας επιδιώκει να φωτίσει τις αιτίες της αναποτελεσματικότητας αυτής και να κάνει μια τελευταία προσπάθεια για να αυξηθεί ο αριθμός αυτών που θα ενταχθούν στην προστασία του νόμου, όσο ακόμη είναι καιρός. Παράλληλα, πάντως, όπως ο ίδιος αποκάλυψε επικαλούμενος στοιχεία τραπεζών, ένας μεγάλος αριθμός δανειοληπτών, 43.400 το β΄ εξάμηνο του 2019, με δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ, ήλθαν σε απευθείας συνεννόηση με τις τράπεζες και προχώρησαν σε ρύθμιση, χωρίς να περάσουν από την πλατφόρμα. Υπολογίζεται ότι στο σύνολο του 2019 οι ρυθμίσεις αυτής της κατηγορίας έφτασαν τις 80.000-100.00.
Οι απευθείας ρυθμίσεις φαίνεται, εξάλλου, πως αρχίζουν και επεκτείνονται και σε επίπεδο διαχειριστών. Κυβερνητικός παράγων ανέφερε παράδειγμα, σύμφωνα με το οποίο δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικία ύψους 300.000 ευρώ «ρυθμίστηκε» από διαχειριστή, ύστερα από «κούρεμα», έναντι 120.000 ευρώ.
Πέντε κινήσεις
Για να επιταχύνει τις ρυθμίσεις, ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε 5 κινήσεις, σύμφωνα με έγγραφα που κοινοποίησε ο ίδιος χθες:
1. Εστειλε επιστολή στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, το περασμένο Σάββατο, στην οποία ζητεί ενημέρωση για τις αιτίες της απόκλισης που σημειώνεται μεταξύ του ενδιαφέροντος για την κατάθεση αίτησης και του μικρού αριθμού των προτάσεων που τελικώς υποβάλλονται. Στην επιστολή αυτή, αφήνει αιχμές για ευθύνες τραπεζών, αναφέροντας ότι «υπάρχει αριθμός αιτήσεων για τις οποίες τα τραπεζικά ιδρύματα, αν και αναγνωρίζουν ότι οι οφειλέτες είναι επιλέξιμοι, δεν προσφέρουν πρόταση ρύθμισης και προτρέπουν τον οφειλέτη να προσφύγει στη δικαστική ρύθμιση».
2. Σε συνέχεια της παραπάνω επιστολής, πραγματοποίησε σύσκεψη, την περασμένη Δευτέρα, με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, κατά την οποία ζήτησε ενημέρωση για την πορεία αναδιάρθρωσης των δανείων. Εκεί ενημερώθηκε για τις απευθείας ρυθμίσεις τραπεζών – δανειοληπτών.
3. Απευθύνεται και στους δανειολήπτες, στέλνοντας e-mails, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, σε 42.107 χρήστες της πλατφόρμας, οι οποίοι, αν και προχώρησαν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, δεν ολοκλήρωσαν ποτέ την αίτησή τους στην πλατφόρμα. Οι δανειολήπτες καλούνται να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεις για να διευκρινίσουν τους λόγους για τους οποίους δεν υπέβαλαν αίτηση για να ρυθμίσουν το δάνειό τους.
4. Εστειλε νέα επιστολή, την περασμένη Πέμπτη, στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, αλλά και στις τράπεζες, στον ειδικό εκκαθαριστή PQH, καθώς και στο σύνολο των αδειοδοτημένων εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, με την οποία ζήτησε να του αποστέλλονται σε εβδομαδιαία βάση στοιχεία για τις ρυθμίσεις που επιτυγχάνονται στα δάνεια, είτε μέσω των διαθέσιμων εργαλείων ρύθμισης είτε διμερώς με τους δανειολήπτες.
5. Πραγματοποίησε, χθες, συνάντηση με την ένωση εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, προκειμένου να ενημερωθεί για τη ρύθμιση των δανείων που μεταβιβάστηκαν σε αυτές.