«Ακόμα και τα πρώην Σοβιετικά κράτη δεν έχουν ενεργό καθεστώς, με βάση τη διεθνή νομοθεσία. Επειδή δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία που να εδραιώνει το καθεστώς τους ως κυρίαρχα κράτη».

Αυτή ήταν η δήλωση του Λου Σαγιέ που αμφισβητεί ανοικτά την κυριαρχία των πρώην Σοβιετικών κρατών και έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή.

Προβληματισμός στις Βρυξέλλες

Ο προβληματισμός, ειδικά στις Βρυξέλλες, εμφανής.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αρχίσει να συζητά για την Κίνα, προκειμένου να προετοιμαστεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο. Ίσως, αυτή η δήλωση μας κάνει να επανεκτιμήσουμε και θα αναβαθμίσουμε τη στρατηγική μας απέναντι στην Κίνα», είπε ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Καταρχάς, είναι εντελώς απαράδεκτο. Έχει αλλάξει η κινεζική θέση σχετικά με την ανεξαρτησία; Να του θυμίσω ότι δεν είμαστε μετασοβιετικές χώρες. Ήμασταν οι χώρες που καταλήφθηκαν παράνομα από τη Σοβιετική Ένωση», είπε ο Λιθοανός ΥΠΕΞ.

Αποστάσεις από το Πεκίνο

Ακόμα και το Πεκίνο κράτησε αποστάσεις από τις δηλώσεις του Πρέσβη του.

«Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Κίνα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που συνήψε διπλωματικές σχέσεις με τις σχετικές χώρες. Η κινεζική πλευρά σέβεται το καθεστώς των κρατών μελών ως κυρίαρχων κρατών μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης», σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Μάο Νιγκ.

Ουκρανία

Την ίδια στιγμή, στα μέτωπα της Ουκρανίας, εκατοντάδες Ρώσοι και Ουκρανοί στρατιώτες χάνουν καθημερινά τη ζωή τους στην πιο σκληρή μάχη του πολέμου στο Μπαχμούτ.

Οι μισθοφόροι της Wagner που μαζικά αποστέλλονται από τη Μόσχα στο πεδίο, έχουν πλέον νέες ακραίες οδηγίες από τον ιδρυτή του ιδιωτικού στρατού, Γεβγένι Πριγκόζιν.

Ο επονομαζόμενος και «σεφ» του Πούτιν ζήτησε από τις μισθοφορικές ομάδες της Wagner να σκοτώνουν τους πάντες στο πέρασμά τους και να μην κρατούν αιχμαλώτους πολέμου, μία οδηγία που μπορεί να φέρει νέες κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στο άμεσο μέλλον.


Πηγή