Πρωτόγνωρες ήταν οι στιγμές για όσους βρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στην παραλία Παλουκίου του δήμου Ήλιδας, καθώς είδαν μπροστά στα μάτια τους να γεννιούνται δεκάδες χελωνάκια καρέτα- καρέτα!

Και όχι απλώς είδαν τα χελωνάκια να γεννιούνται αλλά τα βοήθησαν να βρουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα, στο ξεκίνημά τους στη ζωή.

Με βάση το αποτέλεσμα προκύπτει ότι πριν από δύο μήνες περίπου κάποια ή κάποιες χελώνες καρέτα- καρέτα είχαν γεννήσει τα αυγά τους στην παραλία Παλουκίου, στο σημείο δίπλα από το αλιευτικό καταφύγιο.

Προφανώς όμως κανείς δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό, αφού δεν είχε σημανθεί το σημείο, κατά συνέπεια τα αυγά βρίσκονταν όλο το καλοκαίρι θαμμένα κάτω από την άμμο, κάτω από τα πόδια των λουόμενων!

Και επειδή η φύση έχει τους δικούς της κανόνες, όλο αυτό το διάστημα έγινε η επώαση και έφθασε η ώρα τα χελωνάκια να αντικρίσουν το φως.

Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια τα χελωνάκια το πρώτο πράγμα που αντίκρισαν ήταν το σκοτάδι, αφού άρχισαν να βγαίνουν από τα αυγά τους λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, αναζητώντας το δρόμο προς τη θάλασσα.

Όσοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στη θάλασσα για τη βόλτα τους τα έχασαν, καθώς άρχισαν να αντικρίζουν το ένα χελωνάκι πίσω από το άλλο. Τα περισσότερα από αυτά βγαίνοντας από τα αυγά τους αντί να ακολουθήσουν το δρόμο προς τη θάλασσα, άρχισαν να κατευθύνονται προς το δρόμο και πέριξ του αλιευτικού καταφυγίου, ακολουθώντας από ένστικτο το φως και εκείνη την ώρα το φως ήταν στα καταστήματα.

Κάποιοι που ήταν εκεί τα έχασαν και τηλεφώνησαν στο Λιμεναρχείο για να ενημερώσουν και να ζητήσουν βοήθεια, ωστόσο η ώρα ήταν περασμένη και δεν υπήρχε δυνατότητα παρέμβασης. Έτσι, αποφάσισαν οι ίδιοι να δείξουν το δρόμο στα χελωνάκια. Ανοίγοντας τα κινητά τους για να υπάρχει φως, άρχισαν να συγκεντρώνουν τα χελωνάκια με τα χέρια τους, κάποια τα έβαζαν σε σακούλες για να τα προλάβουν αφού έτρεχαν ασταμάτητα και στη συνέχεια τα κατεύθυναν προς τη θάλασσα, στο δικό τους κόσμο…

Η Νικολέττα Σταθοπούλου έτυχε να βρίσκεται εκείνη την ώρα στην περιοχή με την παρέα της και έζησε μία πρωτόγνωρη εμπειρία, όπως είπε στην εφημερίδα ‘Πατρίς’: «Εκείνη την ώρα τρώγαμε με την παρέα μου στην παραλία και ξαφνικά αρχίσαμε να βλέπουμε χελωνάκια να βγαίνουν μέσα από την άμμο! Τα περισσότερα αντί για τη θάλασσα κατευθύνονταν στην αντίθετη κατεύθυνση προς το κατάστημα γιατί εκεί έβλεπαν φως και έβγαιναν και στο δρόμο. Φοβηθήκαμε ότι θα τα πατούσαν τα αυτοκίνητα και αρχίσαμε να τα μαζεύουμε και τα πήγαμε προς τη θάλασσα. Εγώ είδα πάνω από πενήντα χελωνάκια. Ήταν μία φοβερή εμπειρία».

Τα χελωνάκια ξεκίνησαν το ταξίδι τους και ίσως κάποια στιγμή επιστρέψουν στο Παλούκι για να γεννήσουν τα αυγά τους…

patrisnews.com